din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2099 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Cetatenii a 16 state insulare vor putea in curand sa calatoreasca in spatiul Schengen fara a avea nevoie de viza

Cetatenii a 16 state insulare vor putea in curand sa calatoreasca in spatiul Schengen fara a avea nevoie de viza

  Publicat: 08 Nov 2012       1557 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Aceasta masura va genera oportunitati si avantaje atat pentru UE, cat si pentru resortisantii celor 16 state vizate.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Persoana apartinand unui stat/teritoriu guvernat de un alt stat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(Acord si Conventie). Prin Acordul semnat la Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au convenit sa renunte treptat la controlul la frontierele comune si sa introduca libera circulatie pentru toti cetatenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terte tari.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Eliberare de raspundere a unei persoane care nu-si executa obligatiile legale sau contractuale din cauze straine culpei sale (forta majora, culpa creditorului etc.).
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.

``Faptul de a calatori fara viza nu este doar un gest simbolic, ci va avea un impact direct asupra cetatenilor acestor tari si asupra cetatenilor UE, prin intensificarea contactelor interpersonale si prin diversificarea oportunitatilor de afaceri``, a declarat dna Cecilia MalmstrA�m, comisarul UE pentru afaceri interne.

Comisia Europeana a propus adaugarea a 5 state insulare din Caraibi (Dominica, Grenada, Saint Lucia, Saint Vincent si Grenadine si Trinidad si Tobago), a 10 state insulare din Pacific (Kiribati, Insulele Marshall, Micronezia, Nauru, Palau, Samoa, Insulele Solomon, Tonga, Tuvalu si Vanuatu) si a Timorului de Est pe lista tarilor terte si a teritoriilor ai caror resortisanti sunt exonerati de obligatia de a detine viza.

Obiectivul este simplificarea calatoriilor in spatiul Schengen, precum si in Cipru, Bulgaria si Romania. Daca are pasaport, un resortisant al uneia dintre aceste tari nu va mai avea nevoie de viza pentru sederile de scurta durata (de pana la 90 de zile), efectuate in scop de afaceri, turistic sau familial. Masura in cauza va facilita planificarea calatoriilor si va reduce costurile acestora. Din cauza prezentei consulare limitate a statelor membre in multe dintre aceste tari, persoanele care doreau sa obtina o viza Schengen trebuiau adesea sa se deplaseze in strainatate pentru a o solicita.

Propunerea Comisiei prevede caracterul reciproc al acestei exonerari prin intermediul unor acorduri de eliminare a vizelor, asigurand un regim de calatorii fara viza pentru toti cetatenii UE care doresc sa calatoreasca in tarile respective. In plus, anumite categorii de cetateni britanici, care in prezent au obligatia de a detine viza (aproximativ 300 000 de persoane cu resedinta mai ales in teritoriile britanice de peste mari, cum ar fi Bermuda si Insulele Turks si Caicos), vor beneficia, de asemenea, de aceasta exonerare .

Este acum randul Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene sa adopte o decizie finala cu privire la propunerea Comisiei.

Raport privind functionarea cooperarii locale Schengen

De asemenea, Comisia a adoptat un raport privind functionarea ``cooperarii locale Schengen``. Raportul evalueaza primii doi ani de punere in aplicare a Codului de vize al UE si face recomandari concrete referitoare la modul in care cooperarea poate fi imbunatatita in viitor, de exemplu, prin repartizarea sarcinilor intre toti actorii implicati. O mai buna cooperare locala Schengen, in special in ceea ce priveste armonizarea practicilor, va contribui la consolidarea credibilitatii politicii comune a UE in domeniul vizelor si va asigura ca toti solicitantii de viza beneficiaza de un tratament egal, echitabil si transparent.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Spatiul Schengen

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 457

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1402

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1089

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1009

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1463



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019