Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Primarul comunei Malovat, judetul Mehedinti, trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor

Primarul comunei Malovat, judetul Mehedinti, trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor

  Publicat: 19 Dec 2013       2457 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Depasire a legalitatii,
Expresie folosita in t. VIII, art. 146, C. proc. pen., partea generala,
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui BAZAVAN GHEORGHE, primarul comunei Malovat, judetul Mehedinti, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinte deosebit de grave si luare de mita.

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Denumire data monedei unice europene.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada septembrie 2012 - octombrie 2013, inculpatul Bazavan Gheorghe, in calitate de primar al comunei Malovat, judetul Mehedinti, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, atribuind nelegal, trei contracte de executie lucrari unei firme de constructii, stiind ca acestea sunt lovite de nulitate si receptia lucrarilor este imposibil de efectuat.
Desi stia ca nu exista posibilitatea legala de a se face plata acestor lucrari, inculpatul Bazavan Gheorghe l-a determinat pe denuntator, sub promisiunea platii imediate, sa efectueze lucrarile de reparare a unor drumuri comunale greu accesibile, intr-un timp record si in conditii de vreme nefavorabila, pentru a obtine voturi in favoarea candidatilor partidului pe care il sustinea la alegerile parlamentare din cursul lunii decembrie 2012 si pentru a-si consolida astfel, propria pozitie in partid.
La data de 25 octombrie 2013, in calitate de primar al comunei Malovat, inculpatul Bazavan Gheorghe a pretins de la denuntator suma de 20.000 euro pentru ca, in schimb sa confirme situatiile de lucrari executate de firma martorului denuntator in favoarea Primariei comunei Malovat si pentru a dispune plata contravalorii lucrarilor executate in cursul anului 2012, lucrari in valoare de 506.000 lei, convenind ca banii datorati de primarie firmei sa fie remisi in cursul zilei de 30 octombrie 2013.
La data de 30 octombrie 2013, inculpatul Bazavan Gheorghe a primit de la denuntator suma de 20.000 euro, in scopul mentionat mai sus, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.
In vederea recuperarii pagubei produse prin savarsirea infractiunii, in cauza s-a dispus sechestru asigurator, fiind indisponibilizate mai multe bunuri imobile (o cladire si mai multe terenuri) si o suma de bani, apartinand inculpatului Bazavan Gheorghe, pana la concurenta sumei de 465.525,01 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Mehedinti.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor    Trimitere in judecata    Luare de mita

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Fostul sef al DGSP Tulcea trimis in judecata pentru abuz in serviciu
15 Aug 2017 | 1433

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1275

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 2392

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 1933

Seful Politiei rutiere Piatra Neamt si alti peste 60 de politisti trimisi in judecata pentru luare de mita
04 Jan 2017 | 920

DNA: Fost Director in cadrul M. Justitiei trimis in judecata pentru luare de mita si alte infractiuni
25 Dec 2016 | 1055Articole Juridice

Controverse jurisprudentiale in aplicarea Deciziei CCR nr. 405/2016 privind abuzul in serviciu
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Suspendarea raportului de serviciu in cazul savarsirii de infractiuni de catre functionarii publici. Legalitatea desfasurarii unei activitati in domeniul privat
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Procedura de Camera preliminara in procesul penal
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Nevoia de schimbare in Politia Romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - Sentinta civila nr. 292/17.07.2020

Restituirea cauzei la parchet in ipoteza excluderii probelor administrate in cursul urmaririi penale
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, completul de 2 judecatori de camera preliminara, incheierea nr. 90 din 6 februarie 2020

Elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala, Decizia nr. 171/A din 13 mai 2015

Masura incetarii calitatii de notar public in situatia condamnarii definitive pentru savarsirea unei infractiuni care aduce atingere prestigiului profesiei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 3257 din 13 martie 2013