Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » CSM anunta lansarea Portalului de Jurisprudenta Romaneasca

CSM anunta lansarea Portalului de Jurisprudenta Romaneasca

  Publicat: 11 Dec 2015       1167 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Miercuri, 16 decembrie 2015, incepand cu ora 15.00, in sala Roma a Auditorium Pallady din Bulevardul Theodor Pallady nr. 40G, Sector 3, Bucuresti, are loc conferinta de lansare a Portalului de Jurisprudenta Romaneasca www.rolii.ro.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel

Acest eveniment marcheaza o etapa cheie in cresterea transparentei actului de justitie din Romania si in dezvoltarea si promovarea accesului liber, general si gratuit la informatia juridica publica, legislatia si jurisprudenta romaneasca si europeana. Portalul reprezinta un real instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atat cetatenilor - ca destinatari principali ai acestui proiect, dar si tuturor categoriilor de profesionisti implicati in domeniul justitiei.


Proiectul se deruleaza prin Institutul Roman pentru Informatii Juridice - Romanian Legal Information Institute - ROLII in colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii, membru fondator si Wolters Kluwer Romania, cu implicarea tuturor categoriilor de profesionisti in justitie reprezentati de organizatiile profesionale membre fondatoare ale ROLII - Institutul National al Magistraturii, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Institutul National de Pregatire Profesionala a Avocatilor, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si Institutul Notarial Roman si cu sprijinul Regatului Tarilor de Jos.


Actualmente, atat sistemul judiciar, cat si justitiabilii si societatea, in general, simt nevoia unei practici judiciare unitare, constante, previzibile si conforma cu standardele europene. Diversitatea hotararilor judecatoresti pronuntate la nivel orizontal (instante de acelasi grad) si la nivel vertical (instante de grade diferite) impieteaza asupra acuratetei si justetei deciziei in sistemul judiciar, generand o anumita neincredere a publicului in actul de justitie.


Prin lansarea portalului si publicarea tuturor hotararilor judecatoresti in spatiul virtual, integral si anonimizate, tara noastra se numara printre primele tari din Uniunea Europeana in care cetatenii si profesionistiiin drept pot Membrii fondatori ROLII se asociaza pozitiei exprimate in mod constant de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in sensul ca accesul publicului larg la jurisprudenta va duce la o mai mare transparenta si la o crestere a increderii publicului in actul de justitie.


Pana la data de 16 decembrie 2016, aproximativ 2 milioane de hotarari judecatoresti anonimizate vor fi publicate pe portal, urmand ca in perioada urmatoare sa fie incluse hotarari judecatoresti definitive din ceilalti ani anteriori incepand cu anul 2007. Portalul ROLII va detine in aceste conditii un portofoliu de aproximativ 20.000.000 hotarari judecatoresti definitive.


Hotararile judecatoresti sunt disponibile la cautare dupa criterii de genul: instanta emitenta, data sau/si numar hotarare, obiect dosar, materie juridica, stadiu procesual cat si o cautare generala in textul hotararii judecatoresti.


Sunt invitati sa participe la aceasta actiune membri CSM, presedintii Curtilor de Apel din Romania, avocati si notari, cadre universitare din domeniul juridic, jurnalisti si reprezentanti ai ONG-urilor.La evenimentau confirmat prezenta Excelenta Sa, doamna Stella Ronner-Grubacic - Ambasadorul Olandei la Bucuresti, precum si alti membri ai Corpului Diplomatic.Citeşte mai multe despre:    CSM    jurisprudenta    portal    ROLII

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[CUM A FOST] UpDate Work (I): Carantina si forta majora. Impactul asupra relatiilor de munca
13 Apr 2020 | 1676

Conferintele UpDate Work. Adaptarea raporturilor de munca. Reorganizarea societatilor angajatoare
03 Apr 2020 | 10780

Conferintele UpDate Work: Carantina si forta majora. Impactul asupra relatiilor de munca
01 Apr 2020 | 1190

Consecintele retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana asupra Curtii de Justitie a Uniunii Europene
04 Feb 2020 | 582

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti”
01 Nov 2019 | 812

CSM a aprobat organizarea, in data de 15.12.2019 a concursului de promovare in functii de executie, pe loc, a judecatorilor.
17 Oct 2019 | 981Articole Juridice

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual platit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Instantele Uniunii Europene nu sunt competente sa judece actiuni in despagubire formulate impotriva Eurogrupului
Sursa: EuroAvocatura.ro

Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Izolarea si carantina in coronacriza. Efecte juridice si economico-sociale
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Dovada platii contravalalorii orelor suplimentare, a orelor lucrate sambata si duminica si a orelor lucrate pe timp de noapte. Contract de munca temporara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CRAIOVA - DECIZIE Nr. 2152 din 23 Iulie 2020

Hotararea CEDO din 3 martie 2020 in Cauza Convertito si altii impotriva Romaniei. Cererea priveste anularea diplomelor de licenta
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

ICCJ - Magistrat. Abatere disciplinara. Manifestari care aduc atingere prestigiului justitiei savarsite in afara exercitarii atributiilor de serivici. Obligatia de rezerva.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea in cauza Brisc impotriva Romaniei din 11.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului