din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1903 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Noutatile aduse de Normele de aplicare in anul 2017 a Contractului-Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale de stat

Noutatile aduse de Normele de aplicare in anul 2017 a Contractului-Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale de stat

  Publicat: 04 Mar 2017       1641 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Normele de aplicare in anul 2017 a Contractului-Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 � 2017 (Ordinul comun MS � CNAS nr. 196/139/2017, publicat in M.O. nr. 153/ 01.03.2017), ce vor intra in vigoare la 1 aprilie 2017, cuprind o serie de noutati fata de actul normativ similar aflat in vigoare pana atunci.

Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Efectuarea de incasari si pe aceasta baza lichidarea obligatiilor de plata prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani in numerar,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.

Astfel, pentru asistenta medicala primara valoarea minima garantata a punctului per capita creste de la 4,6 la 4,8 lei, iar valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste de la 2,1 la 2,2 lei.


Totodata, in cadrul serviciilor medicale preventive si profilactice:


- pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii de peste 6 ani cu indicele de masa corporala (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familiala se introduc investigatiile TSH si FT4, iar investigatia ``colesterol total`` se inlocuieste cu investigatia ``LDL colesterol``;


- pentru adultii asimptomatici cu varsta peste 18 ani se introduce investigatia ``LDL colesterol``.


Investigatiile paraclinice feritina serica, gama GT si osteodensitometrie segmentara (DXA) vor putea fi recomandate si de medicii de familie .


Pentru evitarea suprapunerilor de tratamente, medicii de familie vor consemna pe biletele de trimitere pentru specialitati clinice/internare data si perioada pentru care a fost eliberata ultima prescriptie medicala si tratamentul prescris, daca este cazul .


In cazurile in care asiguratii reclama caselor de asigurari de sanatate ca nu li se respecta dreptul la libera alegere a medicului de familie, acestea vor elimina reclamantul de pe lista medicului de familie la care nu doreste sa fie inscris.


Pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate si pentru acupunctura, valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste de la 2,1 la 2,2 lei.


Pentru medicina dentara, se introduce decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor si studentilor, cu varsta intre 18 si 26 ani (inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), care nu realizeaza venituri din munca (procent anterior de decontare: 60%).


Pentru furnizorii de servicii paraclinice in ambulatoriu sunt prevazute clarificari ale duratei programului de activitate, inclusiv pentru medicii de specialitate care isi desfasoara activitatea in cadrul furnizorilor respectivi.


Pentru asistenta medicala spitaliceasca, se introduc servicii noi de spitalizare de zi: colita ulcerativa nespecificata, boala pancreasului nespecificata si bronhoscopia asociata ecografiei. Pentru fundamentarea tarifului pe caz rezolvat/serviciu in regim de spitalizare de zi se introduce modelul de pacient. Se modifica si modalitatea de decontare a servicilor medicale paliative acordate in regim de spitalizare continua, in sensul decontarii zilelor efective realizate lunar/trimestrial (anterior, decontarea se facea dupa externarea pacientului). In lista spitalelor finantate in sistem DRG se introduc cinci noi unitati sanitare private cu paturi.


Pentru ingrijirile medicale la domiciliu, tariful maximal decontat pe ziua de ingrijire creste de la 55 la 60 lei, in cazul bolnavilor cu status ECOG 4, si de la 50 la 55 lei, in cazul bolnavilor cu status ECOG 3. Similar, cresc si tarifele maximale decontate pentru ingrijirile paliative la domiciliu, de la 65 la 70 lei (ECOG 4), respectiv de la 60 la 65 lei (ECOG 3). Pentru claritate, s-a precizat ca in tariful pe o zi de ingrijire sunt incluse nu numai costurile materialelor sanitare utilizate, ci si costurile de transport la domiciliul asiguratului.


Pentru medicamentele cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se clarifica procedura pentru situatiile in care farmaciile elibereaza medicamentele in regim off-line. Totodata, se coroboreaza normele de aplicare a Contractului-cadru cu prevederile actelor normative referitoare la renuntarea la aprobarea comisiilor de la nivelul CNAS/caselor de asigurari de sanatate pentru prescrierea unor medicamente, respectiv cele referitoare la contractele cost-volum-rezultat.


Pentru dispozitivele medicale in ambulatoriu, protezele de coapsa modulara cu manson de silicon si cele de gamba modulara cu manson de silicon, acordate pentru amputatia membrului inferior, ca urmare a complicatiilor diabetului zaharat sau a afectiunilor neoplazice vor putea fi recomandate si de medicii din specialitatile chirurgie generala, chirurgie vasculara, chirurgie pediatrica, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice. Totodata, se clarifica modul in care se asigura continuitatea taloanelor pentru dispozitivele medicale acordate prin inchiriere.


Pentru mai multe tipuri de servicii medicale se clarifica ce se intelege prin epuizarea valorii de contract, precum si modul in care se diminueaza valorile de contract in cazul suspendarii contractului de furnizare de servicii medicale.



Citeşte mai multe despre:    Asistenta medicala    CNAS    Contract cadru

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
19 Mar 2020 | 1206

Consiliul Concurentei a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania SRL pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania
23 Jan 2020 | 1093

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 14 octombrie 2019
15 Oct 2019 | 1114

Modificari in domeniul sanatatii: CAS obligata sa puna la dispozitie la cerere lista cu serviciile medicale de care a beneficiat persoana in anul precedent
08 Oct 2019 | 1017

Ministerul Afacerilor Externe a publicat Programul de cooperare in domeniile educatiei, culturii, turismului si mass-mediei intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Hasemit al Iordaniei
03 Sep 2019 | 637

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de 20 iunie
21 Jun 2019 | 1022



Articole Juridice

Repartizarea normei de munca si a timpului de lucru al medicilor. Dispozitii legale incidente
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Diferenta de tratament bazata indirect pe religie. Refuzul unui tratament medical
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Carantina si forta majora. Restrangerea unor drepturi si libertati in contextul fortei majore
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Asimilarea stagiului de cotizare efectuat intr-o tara membra a Uniunii Europene
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Functionari publici cu statut special. Dreptul la decontarea biletelor de calatorie cu avionul in afara teritoriului Romaniei. Procedura de aprobare a dreptului de decontare. Principiul teritorialitatii aplicarii legii civile
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 265/10 martie 2021

Contestatie impotriva deciziei de concediere; nulitatea absoluta a deciziei de concediere; continutul deciziei de sanctionare; nemotivare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 429/13.10.2020

justificarea arestarii preventive
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Disciplina muncii este o conditie obiectiva, necesara si indispensabila desfasurarii activitatii fiecarui angajator
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizia civila nr. 548 din data de 10 Octombrie 2019