Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » [VIDEO] Activitatea de tele-munca (munca la distanta) va fi reglementata si in Romania

[VIDEO] Activitatea de tele-munca (munca la distanta) va fi reglementata si in Romania

  Publicat: 15 Aug 2017       731 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Activitatea de tele-munca (munca la distanta) - o transpunere a conceptului de “teleworking”, prevazut in majoritatea statelor europene - va fi reglementata si in Romania, stabileste un proiect de lege aprobat de Guvern in sedinta de astazi.

Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Vezi Domiciliu conventional.
Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Rezultat al masurilor de protectie a muncii si al acelor masuri care urmaresc asigurarea confortului fizic, psihic si social al omului in procesul muncii.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,

Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuata in cadrul locului de munca organizat de angajator va putea fi desfasurata de catre salariat si la distanta de aceasta locatie, in mod regulat si voluntar, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.


Desfasurarea activitatii in regim de tele-munca de catre salariat va avea loc cel putin o zi pe luna si se poate extinde pe toata perioada de lucru.


Salariatul isi poate exprima acordul cu aceasta forma de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de munca sau a unui act aditional, dupa caz.


Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea si adaptarea relatiilor de munca la realitatile socio-economice actuale, in raport cu evolutia dinamica a pietei muncii, si va oferi avantaje atat salariatului, cat si angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu inchirierea spatiilor, utilitatile, consumul de carburant si parcul auto. In ceea ce-l priveste pe salariat, acesta va elimina consumul de bani si de timp cu deplasarea de la si pana la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de munca si valorificarii timpului de lucru, optimizandu-si, astfel, raportul intre viata profesionala si cea personala.


Nu in ultimul rand, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii si indeplinire a sarcinilor, vor creste sansele persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii.


Proiectul de act normativ aprobat de Guvern urmeaza sa fie trimis Parlamentului, spre a fi supus dezbaterii si adoptarii.


In prezent, domeniul raporturilor de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii sunt reglementate prin Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Un element obligatoriu al contractului individual de munca il constituie locul muncii. Potrivit Legii securitatii si sanatatii in munc nr. 319/2006, prin loc de munca se intelege locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii.


Codul muncii prevede si posibilitatea de a lucra de acasa cu contract de munca la domiciliu . Principala particularitate a acestui contract de munca este ca atributiile de serviciu se executa la domiciliul salariatului, locul muncii fiind in aceasta situatie domiciliul acestuia.


In contextul strategiei europene pentru ocuparea fortei de munca, Consiliul UE a invitat partenerii sociali sa negocieze contracte care sa ajute la modernizarea organizarii pietei muncii, incluzand aranjamente de munca flexibile, cu scopul de a oferi productivitate si competitivitate angajamentelor si pentru a realiza un echilibru intre flexibilitate si securitate .


In acest sens, in anul 2002, la Bruxelles a fost incheiat intre partenerii sociali un acord-cadru european privind teleworking-ul (tele-munca).


Tinand cont de modernizarea pietei muncii la nivel european si Programul de Guvernare 2017-2020, la capitolul ``Politici publice in domeniul muncii si justitiei sociale``, sectiunea ``Sprijin pentru familii si copii``, face referire la ``incurajarea incheierii de contracte de munca cu timp flexibil si a tele-muncii pentru parinti``.

Citeşte mai multe despre:    Tele-munca    Codul muncii    Tele-salariatComentează: [VIDEO] Activitatea de tele-munca (munca la distanta) va fi reglementata si in Romania
Alte titluri

Guvernul a modificat Normele metodologice de aplicare a Legii privind ucenicia la locul de munca
31 Aug 2017 | 645

De ce tinerii prefera multinationalele in locul angajatorilor romani?
26 Aug 2017 | 1492

ANOFM: Peste 25.000 de locuri de munca vacante la data de 23 august 2017
24 Aug 2017 | 467

Protocol de colaborare incheiat intre Avocatului Poporului si a Asociatiei Victimelor Accidentelor de Munca
22 Aug 2017 | 485

Peste 47 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sprijinirea tinerilor inactivi sa intre pe piata muncii
15 Aug 2017 | 441Articole Juridice

ICCJ. Contestatie decizie incetare contract individual de munca. Insolventa. Suspendare de drept
Sursa: Avocat Lacatus Igor

Clauza de neconcurenta in contractele de munca. Aplicabilitate practica. Solutii jurisprudentiale
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Salariatele pot fi concediate in cadrul si ca urmare a concedierilor colective. Opinia CJUE
Sursa: MCP Cabinet avocati

Contract individual de munca (Model 2018) | PDF si Word
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Salariul minim brut pe tara nu constituie valoare de referinta la algoritmul de calcul al salariului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale

Inlocuirea de catre instanta a sanctiunii aplicate angajatorului. Avertisment pentru neincheierea contractului de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul V, Sectia Civila, Decizia nr. 1005/A/2016

Suspendarea contractului individual de munca in urma formularii unei plangeri penale de catre angajator. Proportionalitatea masurii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila, Decizia nr. 937 din 19.04.2016

Imposibilitatea stabilirii altor zile libere pentru persoanele fara confesiune religioasa
Pronuntaţă de: Tribunalul Alba, Sectia I Civila, Sentinta nr. 928/2016 din 25.05.2016