Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a modificat legislatia privind gestionarea financiara a fondurilor europene

Guvernul a modificat legislatia privind gestionarea financiara a fondurilor europene

  Publicat: 31 Aug 2017       305 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Guvernul a modificat, in sedinta dein data de 30 august 2017, Ordonanta de Urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Alocare de resurse, cu titlu provizoriu, pentru finantarea unei operatiuni economice, in asteptarea mijloacelor de finantare permanente.
Alocare de resurse, cu titlu provizoriu, pentru finantarea unei operatiuni economice, in asteptarea mijloacelor de finantare permanente.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.

Scopul acestei modificari este accelerarea absorbtiei de fonduri europene prin facilitarea implementarii proiectelor pe toate Programele Operationale (Infrastructura Mare, Capital Uman, Competitivitate, Regional, Capacitate Administrativa).


Noile prevederi ale Ordonantei vizeaza, printre altele, urmatoarele:


Largirea categoriilor de cheltuieli pentru care se poate aplica cererea de plata, astfel incat beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii sa poata opta pentru plata salariilor, subventiilor, burselor, premiilor si onorariilor si la cererea de plata nu doar la cererea de prefinantare sau rambursare. Concret, prin aceasta reglementare se flexibilizeaza implementarea si se reduce presiunea pe bugetul propriu al beneficiarului de fonduri europene.


Flexibilizarea implementarii proiectelor pentru operatorii regionali de apa si apa uzata. Astfel, sumele acordate operatorilor ca prefinantare se deduc prin aplicarea unui procent la valoarea cererilor de rambursare transmise de acestia pana la cererea de rambursare finala. In acest fel, se vine in sprijinul operatorilor regionali pentru a implementa investitiile din proiecte fara a fi necesar ca acestia sa faca demersuri suplimentare pentru derularea proiectelor.


O alta modificare prevede ca pentru proiectele cu parteneri transnationali, persoane juridice nerezidente care nu au sediu permanent pe teritoriul Romaniei, sa se poata deschide cont in trezorerie prin imputernicit, pentru a putea utiliza cererea de plata (in plus fata de cel al prefinantarii si/sau al rambursarii).


Modificarea OUG 40/2015 este parte a demersului initiat de Guvernul Romaniei de simplificare a accesului la fondurile europene, avand ca obiectiv o mai buna sustinere a beneficiarilor de fonduri europene.Citeşte mai multe despre:    Fonduri europene    InfrastructuraComentează: Guvernul a modificat legislatia privind gestionarea financiara a fondurilor europene
Alte titluri

Guvernul a modificat Normele metodologice de aplicare a Legii privind ucenicia la locul de munca
31 Aug 2017 | 482

Peste 47 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sprijinirea tinerilor inactivi sa intre pe piata muncii
15 Aug 2017 | 298

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 455

Monitorul Oficial din data de 09 iunie 2017
09 Jun 2017 | 706

Monitorul Oficial din data de 22 mai 2017
22 May 2017 | 559Articole Juridice

Noile reglementari privind ucenicia la locul de munca. Conditii de angajare, drepturi si obligatii ale partilor
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

Taxarea privind depozitarea deseurilor de catre operatorii de salubritate, incepand cu ianuarie 2017
Sursa: MCP Cabinet avocati

Protectia sociala a persoanelor cu dizabilitati
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Calatorii trebuie sa fie informati cu privire la intarzierile sau la anularile trenurilor care reprezinta principalele legaturi feroviare
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Analizarea exceptiei tardivitatii adoptarii si comunicarii hotararii CNCD
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 2080 din data de 22 iunie 2016 pronuntata in recurs de Sectia de contencios administrativ si fiscal

Raspunderea patrimoniala a salariatului. Constatare prin hotarare judecatoreasca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava, Sectia I Civila, Decizia nr. 390 din data de 07.04.2016

Angajarea raspunderii patrimoniale a angajatului se poate realiza doar in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Aplicabilitatea legislatiei muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava, Sectia I Civila, Decizia nr. 433 din data de 19 aprilie 2016

Criteriu nelegal de atribuire in cazul contractului de achizitie publica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1122 din 8 aprilie 2016