Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a adopta noi masuri privind intarirea disciplinei in domeniul turistic

Guvernul a adopta noi masuri privind intarirea disciplinei in domeniul turistic

  Publicat: 31 Aug 2017       611 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
O serie de masuri in domeniul turismului menite sa contribuie, pe de o parte la protectia turistilor iar, pe de alta parte, la intarirea disciplinei in materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice, au fost luate printr-o Ordonanta adoptata de Guvern.

Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Este un mijloc legal sau conventional de asigurare a executarii obligatiilor;
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Persoana care, de obicei in schimbul unui avantaj banesc, face legatura intre vanzator si cumparator sau incheie o tranzactie intre doua parti, cu imputernicirea acestora;
inseamna persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care,
Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi
Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi

Masura raspunde cerintelor pietei, precum si celor ale Comisiei Europene, prin transpunerea noilor norme in domeniu .


Astfel, agentiile de turism care isi desfasoara activitatile pe teritoriul national, care comercializeaza catre consumatori persoane fizice pachete de servicii turistice sau componente ale acestora, au obligatia sa asigure furnizarea serviciilor turistice sau rambursarea tuturor platilor efectuate de catre sau pe seama turistilor, in masura in care respectivele servicii contractate nu sunt furnizate ca urmare a faptului ca agentia de turism se afla in dificultate financiara, definita potrivit legii. In cazul in care, in contractul privind comercializarea pachetului de servicii turistice este inclus transportul de pasageri, agentia de turism asigura si garantii pentru repatrierea turistilor.


Sistemele de garantare a raspunderii agentiilor de turism pentru furnizarea serviciilor turistice catre consumator sunt reprezentate de scrisori de garantie bancara, polite de asigurare sau alte instrumente de garantare legal constituite, care pot functiona distinct sau asociat. Garantia este efectiva si acopera costurile, inclusiv costurile estimate ale repatrierii. Suma asigurata si modalitatea de organizare si functionare a sistemelor de garantare se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Turismului si Autoritatea de Supraveghere Financiara.


In prezent, legislatia obliga agentiile de turism touroperatoare sa incheie asigurari in caz de insolventa pentru o suma asigurata de cel mult 50.000 de dolari, respectiv pentru 10.000 de dolari pentru agentiile de turism de tip detailiste.


Prin Ordonanta adoptata de Guvernul Romaniei se actualizeaza masurile contraventionale aplicate in cazul incalcarii legii de catre agentiile de turism. Astfel, se majoreaza cuantumul amenzii de la 5 pana la 10 puncte-amenda (un punct amenda reprezinta contravaloarea unui salariu brut pe tara garantat in plata), fata de nivelul actual cuprins intre 400 si 1.000 de lei.


In acelasi timp, actul normativ creeaza cadrul legal pentru a da posibilitatea oricarei agentii de turism sa comercializeze pachete de servicii turistice sau componente ale acestora catre consumatorul final, fie in calitate de organizator, fie in calitate de intermediar al unei agentii de turism organizatoare. Astfel, se elimina incertitudinea turistului ca serviciile oferite de catre agentia de turism parte contractanta exced cadrului legal de reglementare. Totodata, se ofera posibilitatea oricarui operator economic care detine o agentie de turism (actualmente de tip detailista) sa ofere servicii de calitate si competitive clientilor sai, fara a apela la serviciile oferite de catre o alta agentie de turism care, in prezent, este touroperatoare.


Prin actul normativ adoptat se urmareste cresterea disciplinei financiare in raporturile contractuale dintre agentiile de turism partenere, cat si in raporturile dintre agentiile de truism si consumatorii finali/turisti. Totodata, se preconizeaza o crestere a relatiilor tranzactionale dintre agentiile de turism si prestatorii de servicii turistice.Citeşte mai multe despre:    Turism    Protectia consumatorilor    Autoritatea de Supraveghere FinanciaraComentează: Guvernul a adopta noi masuri privind intarirea disciplinei in domeniul turistic
Alte titluri

Proiecte de legi si Ordonante adoptate de Guvern in sedinta din data de 29 noimebrie 2017
30 Nov 2017 | 1003

Noul calendar al introducerii caselor de marcat echipate cu jurnal electronic
31 Aug 2017 | 788

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 846

Monitorul Oficial din data de 19 iunie 2017
19 Jun 2017 | 900

Monitorul Oficial din data de 30 mai 2017
30 May 2017 | 922Articole Juridice

Drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului
Sursa:

Registrul de evidenta fiscala pentru persoanele fizice 2018
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Restituirea in 2018 a taxei pe poluare, a taxei speciale, pentru emisiile poluante, precum si a timbrului de mediu pentru autovehicule
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Repausul saptamanal al lucratorilor nu trebuie acordat in mod necesar in ziua urmatoare unei perioade de sase zile consecutive de munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Obligarea angajatorului la plata orelor suplimentare si a concediului de odihna neefectuat de catre salariat
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Sectia conflicte de munca si asigurari sociale, Sentinta nr 1224/2016 din 30.05.2016

Nulitatea deciziei de sanctionare a salariatului. Lipsa descrierii faptei care constituie abatere disciplinara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizie nr. 546/2016 din 21.06.2016

Savarsirea de catre angajator a unei fapte prin care se aduce atingere valorilor personale nepatrimoniale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Sectia conflicte de munca si asigurari sociale, Sentinta nr. 1158 din 19.05.2016

Anularea deciziei de concediere. Reintegrarea salariatului pe postul detinut anterior concedierii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 132 din 03.03.2016