Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Auchan, Cora, Carrefour si furnizorii acestora amendati cu peste 18 mil de euro de Consiliul Concurentei

Auchan, Cora, Carrefour si furnizorii acestora amendati cu peste 18 mil de euro de Consiliul Concurentei

  Publicat: 01 Feb 2019       800 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Consiliul Concurentei a sanctionat sapte companii active pe piata comercializarii produselor alimentare din Romania (3 retaileri si 4 furnizori ai acestora) cu amenzi in valoare totala de 87.713.336 lei (aprox. 18,8 milioane euro).

1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Denumire data monedei unice europene.

Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei privind fixarea preturilor intre retailerii Auchan, Cora si Carrefour si furnizorii acestora, in perioada 2010-2016. In urma investigatiei a fost sanctionata atat incalcarea regulilor nationale, cat si a regulilor europene de concurenta, pentru fixarea preturilor de revanzare (de raft) in cadrul promotiilor desfasurate de retaileri. Consiliul Concurentei a constatat ca in anumite cazuri preturile de vanzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piata prin raportul dintre cerere si oferta, ci furnizorul si retailerul stabileau un pret fix sau minim pentru revanzarea produselor catre consumatorul final.


Aceasta practica conduce la preturi mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputand sa scada pretul sub limita stabilita cu furnizorul.


Companiile sanctionate sunt:


1. Auchan Romania SA 36.563.004 lei (7,84 milioane euro)


2. Carrefour Romania SA 26.995.645 lei (5,79 milioane euro)


3. Romania Hypermarche (Cora) SA 12.410.834 lei (2,66 milioane euro)


4. Quadrant-Amroq Beverages SRL 5.984.053 lei (1,28 milioane euro)


5. Star Foods EM SRL 3.930.920 lei (843.599 euro)


6. Strauss Romania SRL 1.785.767 lei (383.236 euro)


7. Nelson Prod SRL 43.113 lei (9.252 euro)


Carrefour Romania SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii. Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei se vireaza integral catre bugetul de stat . Companiile sanctionate pot ataca decizia autoritatii de concurenta la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei.


Aceasta este a doua investigatie derulata de autoritatea de concurenta, finalizata cu sanctiuni, pe piata comercializarii de produse alimentare. Reamintim ca, in anul 2015, autoritatea de concurenta a sanctionat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image si furnizorii acestora cu amenzi in valoare totala de aproximativ 35 milioane de euro pentru fixarea preturilor, in perioada 2005-2009.


Amenzile au fost incasate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).


Unele companii sanctionate au contestat sanctiunile Autoritatii de Concurenta, procesele aflandu-se pe rolul instantelor.Citeşte mai multe despre:    Auchan    Cora    Carrefour    Consiliul ConcurenteiComentează: Auchan, Cora, Carrefour si furnizorii acestora amendati cu peste 18 mil de euro de Consiliul Concurentei
Alte titluri

Modificari in Legea educatiei - au fost facute schimbari privind retragerea titlului de doctor
19 Jul 2019 | 42

UNBR a republicat Regulamentul-cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul INPPA, in forma consolidata.
22 Jun 2019 | 216

CEDO a respins o cerere cu privire la secretul corespondentei la locul de munca. Deosebiri fata de Barbulescu c. Romaniei.
08 Jun 2019 | 296

Proiect de lege: 60000 de euro pentru achizitionarea unei locuinte pentru persoanele cu handicap
07 Jun 2019 | 299

REVISAL 6.0.7. O noua versiune a aplicatiei pusa la dispozitia angajatorilor incepand cu 1 iulie 2019
02 Jun 2019 | 386

Proiect de lege pentru un nou tip de pasaport: Cartea Verde a Romanilor de Pretutindeni
01 Jun 2019 | 109Articole Juridice

Limitele principiului retroactivitatii efectelor nulitatii deciziei de concediere. Neretroactivitatea deciziei de reintegrare a salariatului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Neconstitutionalitatea reglementarii cadrului legal cu privire la recompensele si sanctiunile aplicate cadrelor militare prin acte administrative
Sursa: Irina Maria Diculescu

Necesitatea implementarii de catre angajatori a unui sistem de inregistrare a timpului de lucru zilnic al salariatilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Telefonul mobil - sursa de tragedii in trafic. Propunerile MAI de modificare a Codului Rutier
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Prestatie periodica. Cuantum. Modalitate de plata
Pronuntaţă de: Tribunalul Olt - Sectia Penala - Decizie nr 327 din 22.06.2005

Revendicare imobil
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj - Decizie nr. 12 din data 16.01.2012

Reabilitare judecatoreasca. Complicitate la furt calificat
Pronuntaţă de: Tribunalul Olt - Decizie nr. 97 din data 04.03.2010