din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2105 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CEDO: Legislatia ce impiedica o casatorie intre fosti cumnati - o incalcare a dreptului la casatorie

CEDO: Legislatia ce impiedica o casatorie intre fosti cumnati - o incalcare a dreptului la casatorie

  Publicat: 15 Sep 2019       1283 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
In Hotararea Camerei din data de 05.09.2019 in cauza Theodorou si Tsotsorou c. Greciei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut cu unanimitate de voturi existenta unei incalcari a Articolului 12 din Conventie (dreptul la casatorie).

Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.
Este legatura juridica
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
Persoane intre care exista legatura de afinitate.
Persoane intre care exista legatura de afinitate.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.

Cauza privea o hotarare judecatoreasca de anulare a casatoriei dintre cei doi reclamanti intemeiata pe faptul ca cei doi fusesera in trecut cumnati. In 1971 dl. Theodorou s-a casatorit cu sora dnei Tsotsorou. Respectiva casatorie a incetat in temeiul unui certificat de divort emis in 2004.


In 2005, cei doi reclamanti s-au casatorit religios. In urma unei plangeri facute de fosta sotie a dlui. Theodorou, casatoria a fost anulata pe motiv ca cei doi soti aveau legaturi de afinitate.


In temeiul articolului 1357 din Codul Civil grec ce interzice casatoria intre afini pana la gradul 3, instantele nationale au anulat casatoria reclamantilor, la 10 ani de la incheierea acesteia, retinand ca cei doi sunt afini de gradul II.


Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut ca anularea casatoriei reclamantilor restrange in mod disproportionat dreptul acestora la casatorie.



Citeşte mai multe despre:    CEDO    Articolul 12    Dreptul la casatorie    Legaturi de afinitate    Theodorou si Tsotsorou c. Greciei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2719

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1512

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1200

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1571

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1289

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1084



Articole Juridice

Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023)
Sursa: MCP Cabinet avocati

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Agentul de munca temporara trebuie sa realizeze o parte semnificativa a activitatilor sale de punere la dispozitie de lucratori temporari in statul unde este inregistrat
Sursa: EuroAvocatura.ro

Restrictiile impuse de Ungaria finantarii organizatiilor civile de catre persoane stabilite in afara acestui stat membru nu sunt conforme cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati