Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Harta politica a Europei, in asteptarea rezultatului alegerilor din Romania!

Harta politica a Europei, in asteptarea rezultatului alegerilor din Romania!

  Publicat: 03 Nov 2008       4708 citiri       Sursa: 9Am  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Victoria unui partid si a unei ideologii intr-o tara amplifica transmiterea internationala a mesajului politic, iar rezultatul alegerilor din Romania este cu atat mai asteptat sa completeze configuratia hartii politice a Europei, cu cat anul viitor vor avea loc alegeri in R.Moldova, dar si pentru PE.

Perioada in care competitorii electorali desfasoara activitati de propaganda cu scopul de a-i determina pe alegatori sa isi exprime voturile in favoarea lor;
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Prevazuta in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala,
Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
Pierdere a unor drepturi, ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Romania este de vineri in campanie electorala. Anul acesta au avut loc alegeri legislative in sase state UE, iar anul viitor sunt prevazute - la termen - doua, poate trei scrutine. Din mozaicul de forte politice care conduc tarile europene se degaja la prima vedere un echilibru intre stanga si dreapta, dar politologul Vladimir Pasti este de parere ca, de pilda, dreapta lui Sarkozy are un efect mai mare in UE decat puterea de stanga din Spania.

Potrivit mai multor teorii de politica internationala, intr-o perioada de timp data, se poate impune un anume "trend politic" in state care impartasesc elemente comune, ca apartenenta la acelasi spatiu cultural, mostenirea istorica comuna, proximitatea geografica, apartenenta la UE, confruntarea cu aceleasi probleme, fie ca acestea sunt criza economica sau coruptia.

"Exista mai multi factori care imping lucrurile catre o asemenea interdependenta", a declarat pentru NewsIn Vladimir Pasti, politolog si sociolog, specializat in studierea evolutiilor politice si sociale alte tranzitiei romanesti. "Evolutiile politice sunt dependente de ascensiunea si decaderea ideologiilor, iar acestea sunt, de prin secolul al XIX-lea incoace, semiglobalizate. Un succes politic legitimat printr-o ideologie oarecare intr-o tara, va intari acea ideologie si va atrage alaturi de ea oameni care pana atunci se indoiau de posibilitatea ca ea sa conduca la succes. De exemplu, reaganismul (thatcharianismul in Regatul Unit) au promovat puternic ideologiile neoconservatoare in Europa Occidentala si au avut ca efect sustinerea ascensiunii partidelor de dreapta in multe tari si restrangerea sustinerii electorale pentru stanga in tari in care era traditional la putere, precum in unele state scandinave etc. Dar nu in toate", a explicat Pasti.

Interdependenta se produce si la nivel social. Populatiile comunica intre ele la toate nivelurile, iar comunicarea directa a populatiilor poate fi mai influenta decat orice campanie propagandistica. "Un succes al unui partid politic intr-o tara va echivala cu cresterea corespunzatoare a numarului celor care sustin acel partid in acea tara si a mesajelor pozitive pe care o multime de oameni, de la simpli cetateni la ziaristi, oameni de stiinta, personalitati publice etc. le vor transmite contactelor lor din alte tari . Aceste mesaje vor fi cu atat mai convingatoare cu cat oamenii nu se suspecteaza intre ei, in contactele nemijlocite, ca au de a face cu propaganda politica, ci vor considera asemenea mesaje drept descrieri credibile ale realitatii", a subliniat sociologul.

Mai mult, victoria politica a unui partid si a unei ideologii intr-o tara "amplifica comunicarea internationala a mesajului politic al acelui partid (si deci raspandirea ideilor sale), pentru ca mass-media reia declaratiile si comunicarile sefilor de state, de guverne, ale ministrilor etc".

"Fara victoria laburistilor in Marea Britanie, ideologia celei de 'A Treia Cai' ar fi ramas un simplu obiect de studiu in universitati. Cu Tony Blair afirmandu-i ideile principale din pozitia de prim-ministru al Regatului Unit, 'A Treia Cale' a devenit repede si cunoscuta si credibila", a exemplificat Vladimir Pasti.

In opinia politologului, partidele nu sunt izolate intre ele, dimpotriva, comunica, se sprijina reciproc, unele se organizeaza la nivel international. "In consecinta, victoria unui partid intr-o tara va conduce la cresterea sustinerii internationale a partidelor similare din alte tari si la cresterea increderii in ele in tarile in care acestea se lupta pentru a ajunge la putere", a subliniat expertul.

"In plus, de multe ori are loc o interventie directa. Amintiti-va cum au sustinut popularii europeni PD, liberalii europeni PNL si socialistii europeni PSD in conflictele dintre ele", atrage atentia Pasti.

Trebuie insa facuta o diferentiere intre modul in care functioneaza influentarile reciproce. "Influenta victoriei unui partid intr-o tara este cu atat mai mare cu cat tara respectiva este mai influenta intr-o regiune. Efectul castigarii puterii de catre Sarkozy si dreapta franceza este mai mare in UE decat efectul castigarii puterii de catre stanga in Spania, de exemplu", este de parere Pasti.

_______

Harta colegiilor uninominale


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Limitarea beneficiului unei prestatii suplimentare instituite in favoarea anumitor sportivi de inalt nivel numai la cetatenii statului membru in cauza
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Prescriptibilitatea dreptului de a invoca impreviziunea in contractul civil
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Abuz de pozitie dominanta. Efectele favorabile pentru concurenta trebuie luate in considerare fara a tine seama de obiectivele urmarite de autorul sau
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Conditiile de exercitare a actiunii directe in contencios administrativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1792/2019

Competenta materiala. Locul executarii obligatiei. Lipsa unei stipulatii contrare ori daca locul platii nu se poate stabili potrivit naturii prestatie
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 418/2019

Recursul in casatie nu poate cenzura situatia de fapt, limitandu-se doar la verificarea respectarii legii de catre instanta a carei hotarare a fost at
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 49/RC/2019

Legislaţie

Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ
Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justit ...

Legea nr. 61/1991, Republicata si actualizata 2020, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linist
Legea nr. 61/1991, Republicata si actualizata 2020, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor ...

OUG 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului
Ordonanta de urgenta nr. 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma ...