Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Harta politica a Europei, in asteptarea rezultatului alegerilor din Romania!

Harta politica a Europei, in asteptarea rezultatului alegerilor din Romania!

  Publicat: 03 Nov 2008       4661 citiri       Sursa: 9Am  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Victoria unui partid si a unei ideologii intr-o tara amplifica transmiterea internationala a mesajului politic, iar rezultatul alegerilor din Romania este cu atat mai asteptat sa completeze configuratia hartii politice a Europei, cu cat anul viitor vor avea loc alegeri in R.Moldova, dar si pentru PE.

Perioada in care competitorii electorali desfasoara activitati de propaganda cu scopul de a-i determina pe alegatori sa isi exprime voturile in favoarea lor;
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Prevazuta in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala,
Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
Pierdere a unor drepturi, ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Romania este de vineri in campanie electorala. Anul acesta au avut loc alegeri legislative in sase state UE, iar anul viitor sunt prevazute - la termen - doua, poate trei scrutine. Din mozaicul de forte politice care conduc tarile europene se degaja la prima vedere un echilibru intre stanga si dreapta, dar politologul Vladimir Pasti este de parere ca, de pilda, dreapta lui Sarkozy are un efect mai mare in UE decat puterea de stanga din Spania.

Potrivit mai multor teorii de politica internationala, intr-o perioada de timp data, se poate impune un anume "trend politic" in state care impartasesc elemente comune, ca apartenenta la acelasi spatiu cultural, mostenirea istorica comuna, proximitatea geografica, apartenenta la UE, confruntarea cu aceleasi probleme, fie ca acestea sunt criza economica sau coruptia.

"Exista mai multi factori care imping lucrurile catre o asemenea interdependenta", a declarat pentru NewsIn Vladimir Pasti, politolog si sociolog, specializat in studierea evolutiilor politice si sociale alte tranzitiei romanesti. "Evolutiile politice sunt dependente de ascensiunea si decaderea ideologiilor, iar acestea sunt, de prin secolul al XIX-lea incoace, semiglobalizate. Un succes politic legitimat printr-o ideologie oarecare intr-o tara, va intari acea ideologie si va atrage alaturi de ea oameni care pana atunci se indoiau de posibilitatea ca ea sa conduca la succes. De exemplu, reaganismul (thatcharianismul in Regatul Unit) au promovat puternic ideologiile neoconservatoare in Europa Occidentala si au avut ca efect sustinerea ascensiunii partidelor de dreapta in multe tari si restrangerea sustinerii electorale pentru stanga in tari in care era traditional la putere, precum in unele state scandinave etc. Dar nu in toate", a explicat Pasti.

Interdependenta se produce si la nivel social. Populatiile comunica intre ele la toate nivelurile, iar comunicarea directa a populatiilor poate fi mai influenta decat orice campanie propagandistica. "Un succes al unui partid politic intr-o tara va echivala cu cresterea corespunzatoare a numarului celor care sustin acel partid in acea tara si a mesajelor pozitive pe care o multime de oameni, de la simpli cetateni la ziaristi, oameni de stiinta, personalitati publice etc. le vor transmite contactelor lor din alte tari . Aceste mesaje vor fi cu atat mai convingatoare cu cat oamenii nu se suspecteaza intre ei, in contactele nemijlocite, ca au de a face cu propaganda politica, ci vor considera asemenea mesaje drept descrieri credibile ale realitatii", a subliniat sociologul.

Mai mult, victoria politica a unui partid si a unei ideologii intr-o tara "amplifica comunicarea internationala a mesajului politic al acelui partid (si deci raspandirea ideilor sale), pentru ca mass-media reia declaratiile si comunicarile sefilor de state, de guverne, ale ministrilor etc".

"Fara victoria laburistilor in Marea Britanie, ideologia celei de 'A Treia Cai' ar fi ramas un simplu obiect de studiu in universitati. Cu Tony Blair afirmandu-i ideile principale din pozitia de prim-ministru al Regatului Unit, 'A Treia Cale' a devenit repede si cunoscuta si credibila", a exemplificat Vladimir Pasti.

In opinia politologului, partidele nu sunt izolate intre ele, dimpotriva, comunica, se sprijina reciproc, unele se organizeaza la nivel international. "In consecinta, victoria unui partid intr-o tara va conduce la cresterea sustinerii internationale a partidelor similare din alte tari si la cresterea increderii in ele in tarile in care acestea se lupta pentru a ajunge la putere", a subliniat expertul.

"In plus, de multe ori are loc o interventie directa. Amintiti-va cum au sustinut popularii europeni PD, liberalii europeni PNL si socialistii europeni PSD in conflictele dintre ele", atrage atentia Pasti.

Trebuie insa facuta o diferentiere intre modul in care functioneaza influentarile reciproce. "Influenta victoriei unui partid intr-o tara este cu atat mai mare cu cat tara respectiva este mai influenta intr-o regiune. Efectul castigarii puterii de catre Sarkozy si dreapta franceza este mai mare in UE decat efectul castigarii puterii de catre stanga in Spania, de exemplu", este de parere Pasti.

_______

Harta colegiilor uninominale


Citeşte mai multe despre:   Comentează: Harta politica a Europei, in asteptarea rezultatului alegerilor din Romania!
Articole Juridice

Calificarea juridica si natura fiscala a diurnei externe, a cheltuielulor cu transportul si cazarea. Deducerea diurnei externe. Legislatie incidenta
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Operatorul de transport aerian care a efectuat primul zbor este obligat sa acorde compensatii pasagerilor care au suferit o intarziere prelungita
Sursa: EuroAvocatura.ro

Administratorul unui site internet echipat cu butonul „imi place” al Facebook poate fi operator, impreuna cu Facebook, in privinta colectarii si a tra
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Competenta teritoriala de solutionare a cauzei in materia conflictelor de munca
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 187 din 30 ianuarie 2019

Constitutionalitatea judecarii cererii de recuzare de catre insisi colegii judecatorului recuzat
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 366 din 28 mai 2019

Rejudecarea cauzei. Lipsa motivarii hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 124 din 23 ianuarie 2019

Legislaţie

Ordonanta nr. 11/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile public
Ordonanta nr. 11/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2 ...

Ordonanta nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale
Ordonanta nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale ...

Legea nr. 145/2019 privind statutul politistilor de penitenciare
Publicata in Monitorul Oficial nr. 631 din 30.07.2019. ...