Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana vrea sa desfiinteze secretul bancar pentru cetatenii nerezidenti

Comisia Europeana vrea sa desfiinteze secretul bancar pentru cetatenii nerezidenti

  Publicat: 03 Feb 2009       951 citiri       Sursa: NewsIn  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana vrea sa atace din nou evaziunea fiscala prin desfiintarea secretului bancar practicat de Belgia, Luxemburg si Austria pentru clientii ce nu sunt rezidenti in statele respective, potrivit unor propuneri formulate luni, relateaza AFP.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Uniunea vamala este elementul principal al pietei comune. Introducerea sa a fost primul obiectiv urmarit dupa semnarea Tratatului de la Roma si a continuat pana in 1968.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Persoana fizica sau juridica obligata prin lege sa plateasca impozit.
Comisia Europeana vrea sa previna situatiile in care un stat al Uniunii Europene (UE) refuza sa ofere informatii statelor de origine cu privire la contribuabilii staini , invocand secretul bancar.

"Este inacceptabil ca secretul bancar aflat in vigoare intr-un stat UE sa constituie un obstacol in evaluarea corecta a taxelor si impozitelor de catre autoritatile fiscale din alt stat al Uniunii", a declarat comisarul european pentru pentru taxe si uniunea vamala Laszlo Kovacs.

In schimb, statele UE pot pastra secretul bancar pentru cetatenii rezidenti, iar schimbul de informatii nu se va face automat, ci numai la cererea unui alt stat .

Textul vine in completarea unor altor propuneri facute de Comisie in noiembrie, pentru a imbunatati legislatia de impozitare a economiilor, ce si-a aratat punctele slabe dupa scandalul din Lichtenstein de la inceputul anului 2008.

Directiva actuala prevede un schimb de informatii intre statele Uniunii Europene, cu privire la veniturile din economii ale cetatenilor nerezidenti. Insa tarile din UE ce practica secretul bancar si paradisurile fiscale din afara Uniunii au obtinut aprobarea de a nu fi incluse, si se multumesc sa impoziteze la sursa veniturile din dobanzi.

Comisia a propus pentru prima data in noiembrie extinderea ariei de aplicare a acestei directive, insa nu a propus includerea Belgiei, Luxemburgului si Austriei intr-un sistem de schimb de informatii practicat de alte 24 de tari din UE.

Austria se opune unei ridicari unilaterale a secretului bancar

Austria a avut luni o reactie rezervata la noile intentii ale Comisiei Europene, de a aboli secretul bancar pentru nerezidenti, Viena opunandu-se unei "solutii unilaterale", relateaza AFP.

"A abandona de unul singur secretul bancar nu are sens. Suntem impotriva unei solutii unilaterale in detrimentul Austriei", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului austriac de finante, Harald Waiglein, subliniind pierderea de competitivitate pe care ar suferi-o bancile austriece fata de concurentii elvetieni sau din Liechtenstein.

Alaturi cu Belgia si Luxemburg, Austria este ultima tara din UE care invoca secretul bancar pentru a refuza sa furnizeze informatii legate de un contribuabil atunci cand statul de rezidenta al acestuia le cere.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dreptul de acces la documentele continute in dosarul unei cereri de autorizare a introducerii pe piata a medicamentelor
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Restrictiile impuse de Ungaria in ceea ce priveste finantarea din strainatate a organizatiilor civile nu sunt compatibile cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Practici de mobbing. Punerea in imposibilitate de a presta munca
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Instanta in fata careia se invoca exceptia de neconstitutionalitate nu are atributii de jurisdictie constitutionala
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia a II-a civila Decizia nr. 132/2019

Dreptul persoanei vatamate printr-o ordonanta declarata neconstitutionala sa aprecieze asupra obiectului actiunii in contencios
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1765/2019

Prin faptul ca judecatorul fondului a apreciat culpa ambelor parti in savarsirea neregulii nu este de natura sa se admita intrunirea ipotezei existent
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1702/2019

Legislaţie

Codul de procedura civila, actualizat 2020, cu Note si Explicatii. Integral PDF
Codul de procedura civila, actualizat 2020. Legea nr. 134/2010. Integral PDF Actualizata 2020, pr ...

OUG 4/2019 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative
Ordonanta de urgenta nr. 4/2019 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice cen ...

OUG 3/2020, pentru completarea Legii 1/2011, a educatiei nationale
Ordonanta de urgenta nr. 3/2020 pentru completarea art. 284 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 ...