Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana vrea sa desfiinteze secretul bancar pentru cetatenii nerezidenti

Comisia Europeana vrea sa desfiinteze secretul bancar pentru cetatenii nerezidenti

  Publicat: 03 Feb 2009       979 citiri       Sursa: NewsIn  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana vrea sa atace din nou evaziunea fiscala prin desfiintarea secretului bancar practicat de Belgia, Luxemburg si Austria pentru clientii ce nu sunt rezidenti in statele respective, potrivit unor propuneri formulate luni, relateaza AFP.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Uniunea vamala este elementul principal al pietei comune. Introducerea sa a fost primul obiectiv urmarit dupa semnarea Tratatului de la Roma si a continuat pana in 1968.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Persoana fizica sau juridica obligata prin lege sa plateasca impozit.
Comisia Europeana vrea sa previna situatiile in care un stat al Uniunii Europene (UE) refuza sa ofere informatii statelor de origine cu privire la contribuabilii staini , invocand secretul bancar.

"Este inacceptabil ca secretul bancar aflat in vigoare intr-un stat UE sa constituie un obstacol in evaluarea corecta a taxelor si impozitelor de catre autoritatile fiscale din alt stat al Uniunii", a declarat comisarul european pentru pentru taxe si uniunea vamala Laszlo Kovacs.

In schimb, statele UE pot pastra secretul bancar pentru cetatenii rezidenti, iar schimbul de informatii nu se va face automat, ci numai la cererea unui alt stat .

Textul vine in completarea unor altor propuneri facute de Comisie in noiembrie, pentru a imbunatati legislatia de impozitare a economiilor, ce si-a aratat punctele slabe dupa scandalul din Lichtenstein de la inceputul anului 2008.

Directiva actuala prevede un schimb de informatii intre statele Uniunii Europene, cu privire la veniturile din economii ale cetatenilor nerezidenti. Insa tarile din UE ce practica secretul bancar si paradisurile fiscale din afara Uniunii au obtinut aprobarea de a nu fi incluse, si se multumesc sa impoziteze la sursa veniturile din dobanzi.

Comisia a propus pentru prima data in noiembrie extinderea ariei de aplicare a acestei directive, insa nu a propus includerea Belgiei, Luxemburgului si Austriei intr-un sistem de schimb de informatii practicat de alte 24 de tari din UE.

Austria se opune unei ridicari unilaterale a secretului bancar

Austria a avut luni o reactie rezervata la noile intentii ale Comisiei Europene, de a aboli secretul bancar pentru nerezidenti, Viena opunandu-se unei "solutii unilaterale", relateaza AFP.

"A abandona de unul singur secretul bancar nu are sens. Suntem impotriva unei solutii unilaterale in detrimentul Austriei", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului austriac de finante, Harald Waiglein, subliniind pierderea de competitivitate pe care ar suferi-o bancile austriece fata de concurentii elvetieni sau din Liechtenstein.

Alaturi cu Belgia si Luxemburg, Austria este ultima tara din UE care invoca secretul bancar pentru a refuza sa furnizeze informatii legate de un contribuabil atunci cand statul de rezidenta al acestuia le cere.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordurile verticale si acorduri de furnizare si distributie
Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale

Distributia exclusiva si restrictionarea vanzarilor pasive
Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual pla
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Mandatul dat in calitate de asociat unic si administrator al societatii, care vizeaza intreaga activitate comerciala a societatii are natura comercia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2003 din 7 noiembrie 2019

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020

Legislaţie

OUG privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare din fonduri europene in vederea evitarii riscului de dezangajare pentru perioad
Ordonanta de urgenta nr. 101/2020 privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare ...

Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 ...

OUG 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si prorogarea unor termene
Ordonanta de urgenta nr. 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si pr ...