din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1884 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana vrea sa desfiinteze secretul bancar pentru cetatenii nerezidenti

Comisia Europeana vrea sa desfiinteze secretul bancar pentru cetatenii nerezidenti

  Publicat: 03 Feb 2009       1245 citiri       Sursa: NewsIn  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana vrea sa atace din nou evaziunea fiscala prin desfiintarea secretului bancar practicat de Belgia, Luxemburg si Austria pentru clientii ce nu sunt rezidenti in statele respective, potrivit unor propuneri formulate luni, relateaza AFP.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Uniunea vamala este elementul principal al pietei comune. Introducerea sa a fost primul obiectiv urmarit dupa semnarea Tratatului de la Roma si a continuat pana in 1968.
Kovacs Attila - membru al Parlamentului Romaniei.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Persoana fizica sau juridica obligata prin lege sa plateasca impozit.
Comisia Europeana vrea sa previna situatiile in care un stat al Uniunii Europene (UE) refuza sa ofere informatii statelor de origine cu privire la contribuabilii staini , invocand secretul bancar.

"Este inacceptabil ca secretul bancar aflat in vigoare intr-un stat UE sa constituie un obstacol in evaluarea corecta a taxelor si impozitelor de catre autoritatile fiscale din alt stat al Uniunii", a declarat comisarul european pentru pentru taxe si uniunea vamala Laszlo Kovacs .

In schimb, statele UE pot pastra secretul bancar pentru cetatenii rezidenti, iar schimbul de informatii nu se va face automat, ci numai la cererea unui alt stat .

Textul vine in completarea unor altor propuneri facute de Comisie in noiembrie, pentru a imbunatati legislatia de impozitare a economiilor, ce si-a aratat punctele slabe dupa scandalul din Lichtenstein de la inceputul anului 2008.

Directiva actuala prevede un schimb de informatii intre statele Uniunii Europene, cu privire la veniturile din economii ale cetatenilor nerezidenti. Insa tarile din UE ce practica secretul bancar si paradisurile fiscale din afara Uniunii au obtinut aprobarea de a nu fi incluse, si se multumesc sa impoziteze la sursa veniturile din dobanzi.

Comisia a propus pentru prima data in noiembrie extinderea ariei de aplicare a acestei directive, insa nu a propus includerea Belgiei, Luxemburgului si Austriei intr-un sistem de schimb de informatii practicat de alte 24 de tari din UE.

Austria se opune unei ridicari unilaterale a secretului bancar

Austria a avut luni o reactie rezervata la noile intentii ale Comisiei Europene, de a aboli secretul bancar pentru nerezidenti, Viena opunandu-se unei "solutii unilaterale", relateaza AFP.

"A abandona de unul singur secretul bancar nu are sens. Suntem impotriva unei solutii unilaterale in detrimentul Austriei", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului austriac de finante, Harald Waiglein, subliniind pierderea de competitivitate pe care ar suferi-o bancile austriece fata de concurentii elvetieni sau din Liechtenstein.

Alaturi cu Belgia si Luxemburg, Austria este ultima tara din UE care invoca secretul bancar pentru a refuza sa furnizeze informatii legate de un contribuabil atunci cand statul de rezidenta al acestuia le cere.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...