Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia juridica a decis ca si Senatul se poate pronunta asupra urmarii penale a lui Pacuraru

Comisia juridica a decis ca si Senatul se poate pronunta asupra urmarii penale a lui Pacuraru

  Publicat: 18 Dec 2007       2417 citiri       Sursa: Newsin.ro  


Comisia juridica a Senatului a decis luni, in unanimitate, sa trimita un raport conducerii Senatului prin care cere acesteia sa solicite documentele de la DNA in cazul lui Paul Pacuraru, opinia senatorilor juristi fiind aceea ca Pacuraru este in primul rand senator si abia apoi ministru al muncii.

Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Fapta care da nastere, modifica ori stinge raportul juridic penal.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Reprezinta nepedepsirea faptuitorului datorita unor cauze prevazute de lege, precum: denuntarea infractorului, gradul de rudenie in caz de tainuire si de favorizare a infractorului etc.
Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Legea 10 din 2001. Masuri cu caracter reparator acordate in situatiile in care restituirea in natura nu este posibila, sub forma unor titluri de valoare nominala folosite in procesul de privatizare,
Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Cercetare pe care delegatul autoritatii tutelare o efectueaza
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Potrivit unor surse din Comisia juridica, cazul ministrului muncii Paul Pacuraru a fost discutat luni intr-o sedinta a Comisiei juridice a Senatului, in care s-a decis intocmirea unui raport prin care se propune Biroului Permanent sa solicite documente de la DNA in cazul ministrului. In cadrul dezbaterilor, s-a argumentat ca principala calitate a lui Pacuraru este cea de senator, motiv pentru care si aceasta camera are dreptul sa ceara urmarirea penala. In aceasta situatie, au considerat senatorii juristi, trebuie verificate o serie de informatii pe acest caz. Discutiile au avut loc in prezenta ministrului, care si-a argumentat cazul .

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a precizat marti, pentru NewsIn, ca a trimis conducerii Senatului o solicitare prin care aceasta camera sa se pronunte daca suspiciunile de coruptie lansate asupra sa sunt veridice si daca se justifica inceperea urmarii penale.

"Am cerut punctual presedintelui Senatului si Biroului Permanent, conform Constitutiei, demararea procedurii de analiza si evaluare daca suspiciunile lansate asupra mea sunt veridice", a afirmat Pacuraru, care a explicat ca ar urma sa fie invitat la audieri la Comisia juridica. Ministrul muncii a precizat ca a facut acest gest pentru ca doreste sa inchida o “poveste” in care se afla implicat.

In scrisoarea trimisa conducerii Parlamentului, Pacuraru solicita, in temeiul articolului 72 din Constitutie, coroborat cu articolele144-147, articolul 169 si articolul 171 din Regulamentul Senatului, “deschiderea procedurii de autorizare a analizei” daca exista o fapta penala in activitatea sa care sa intemeieze inceperea urmaririi penale, asa cum a solicitat procurorul sef al DNA. “Va solicit sa cereti presedintelui Romaniei, Traian Basescu, inaintarea documentelor DNA pentru evaluarea temeiniciei si a veridicitatii acuzatiilor”, se mai arata in document.

In scrisoarea sa, Pacuraru face trimitere la articolul 72 din Constitutie, care se referira la imunitatea parlamentara. Astfel, deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri .
In Regulamentul Senatului, postat pe siteul acestei camere, procedura privind punerea sub urmarirea penala a membrilor Guvernului stipuleaza ca Senatul are dreptul sa ceara punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului, potrivit dispozitiilor Legii privind responsabilitatea ministeriala. Articolul 150 prevede ca dezbaterea are loc pe baza raportului intocmit fie de o comisie permanenta, fie de o comisie de ancheta . Daca ministrul are si calitatea de senator, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, care va elabora in cel mai scurt timp un raport pe care il inainteaza Senatului. Raportul comisiei se inscrie cu prioritate in proiectul ordinii de zi. Hotararea se adopta cu votul majoritatii senatorilor. Daca Senatul hotaraste sa ceara punerea sub urmarire penala a unui membru al Guvernului, presedintele Senatului va adresa ministrului justitiei o cerere pentru inceperea urmaririi penale, potrivit legii. De asemenea, va instiinta Presedintele Romaniei pentru eventuala suspendare din functie a acestuia.

Conducerea Senatului a decis sa inainteze solicitarea lui Pacuraru catre Comisia juridica a Senatului.

Surse PNL declarasera pentru NewsIn, ca, in cazul Pacuraru, liberalii ar putea cere si arbitrajul Curtii Constitutionale pe motiv ca legea fundamentala, la art.109 referitor la raspunderea ministeriala, specifica faptul ca nu doar presedintele, ci si Camera Deputatilor si Senatul au dreptul sa ceara inceperea urmarii penale.
Presedintele Basescu a cerut remanierea lui Pacuraru odata cu ministrul Justitiei Tudor Chiuariu. Odata cu publicarea deciziei CCR referitoare la neconstitutionalitatea unor articole din legea raspunderii ministeriale si la desfiintarea comisiei prezidentiale, seful statului putea decide cu privire la inceperea urmarii penale a fostilor sau acutalilor ministri. Decizia CCR nu rezolva insa dilema ministrilor care sunt si membri ai Parlamentului.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...

Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii Pu ...