din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1728 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana intentioneaza sa imbunatateasca accesul la pensii private

Comisia Europeana intentioneaza sa imbunatateasca accesul la pensii private

  Publicat: 23 Jan 2008       1913 citiri       Sursa: Mediafax  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Comisia Europeana intentioneaza sa adopte o directiva care sa imbunatateasca accesul la pensii private, in conditiile in care actualele scheme de pensii impiedica, potrivit unor studii, mobilitatea fortei de munca din Europa .

Pensie privata desemneaza suma platita lunar, pe toata durata vietii, dintr-un fond de pensii capitalizat si administrat privat.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Imobil asupra caruia greveaza o servitute.
Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Propunerea se refera la dreptul la pensie privata in cazul in care un angajat isi schimba slujba, fie in aceeasi tara, fie intr-un alt stat membru UE, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

"Trebuie sa permitem angajatilor sa se miste liber prin UE, fara a pierde importante beneficii legate de pensii (...) Studiile arata clar nevoia unei directive eficiente pentru a reduce obstacolele care impiedica mobilitatea, fara a ingreuna insa munca celor care acorda pensii", a declarat comisarul european pentru Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse, Vladimir Spidla.

Propunerea Comisiei face parte din programul de lucru al Presedintiei slovene a UE.

Primul studiu invocat, condus de Hewitt Associates si publicat marti, a analizat regulile care guverneaza schemele de pensii private in marile organizatii din noua tari UE.

Studiul analizeaza practicile comune privind achizitia, pastrarea si transferul drepturilor angajatilor la pensiile private. Rezultatele studiului arata ca multe scheme de pensii nu impun nicio perioada in care angajatul sa fie activ la fondul de pensii. Totusi, rezultatele studiului arata ca 32% din sistemele cu beneficii definite cer angajatilor sa contribuie la o schema de pensie peste doi ani inainte ca acestia sa poata primi suma cuvenita.

Studiul arata ca un sfert din aceste scheme cu beneficii definite nu ofera nicio reevaluare a acestora cand angajatul isi schimba slujba sau cand nu mai cotizeaza o perioada la fond . De fapt, aceste drepturi sunt inghetate pana la pensie .

Aceste rezultate demonstreaza clar nevoia unei directive pentru a introduce standarde minime de imbunatatire a accesului la drepturile la pensiile suplimentare ale angajatilor care isi schimba locul de munca si pentru ca aceste drepturi sa fie protejate de la momentul in care acestia parasesc un angajator si pana la pensie .

Al doilea studiu, condus de cercetatori de la Higher Institute for Labour Studies (K.U. Leuven), este o ancheta a datelor Eurobarometrului privind timpul petrecut de oameni intr-un post pana cand isi schimba slujba si duratele carierelor angajatilor din UE. Studiul arata ca, in medie, aproape 40% din angajati isi schimba slujba in primii cinci ani si deci sunt potential dezavantajati de perioadele lungi de investitii obligatorii in fondurile de pensii private.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...