Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Prioritatile Comisiei Barroso II

Prioritatile Comisiei Barroso II

  Publicat: 15 Feb 2010       1038 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Contractul in temeiul caruia o persoana numita mandant, imputerniceste pe o alta persoana, numita mandatar, sa incheie in numele ei si pentru ea anumite acte juridice.
La inceputul primului mandat al Comisiei Barroso, starea economiei era buna si rata somajului in scadere. Cinci ani mai tarziu, dupa cea mai grava recesiune din ultimele decenii, mandatul 2010-2014 este pus in fata unor noi provocari.

Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Veriga organizatorica, compartiment in structura organizatorica a ministerelor si a celorlalte organe ale autoritatii centrale de stat,
Tratatul de la Amsterdam a intarit rolul si pozitia Presedintelui Comisiei. Conform noului Tratat, Guvernele Statelor Membre desemneaza de comun acord persoana pe care intentioneaza sa o numeasca Presedinte, alegere care va trebui aprobata de Parlamentul European.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Poluanti evacuati n mediu, inclusiv zgomote, vibratii, radiatii electromagnetice si ionizante, care se manifesta si se masoara la locul de plecare din sursa.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Politica externa si de securitate comuna (PESC) a fost creata si este reglementata prin Titlul V din Tratatul de instituire a Uniunii Europene. PESC a inlocuit conceptul de Cooperare Politica Europeana (CPE) si are ca principal obiectiv trasarea unui cadru pentru o politica de aparare comunitara care sa conduca, in timp, la o aparare comuna.
Contractul in temeiul caruia o persoana numita mandant, imputerniceste pe o alta persoana, numita mandatar, sa incheie in numele ei si pentru ea anumite acte juridice.

In toamna trecuta, cu ocazia prezentarii prioritatilor sale pentru noul mandat, presedintele Barroso a declarat ca se va axa pe redresarea economica si pe reinserarea pe piata muncii a milioanelor de cetateni care si-au pierdut slujbele. Totodata, a promis ca va lua masuri pentru reformarea sectorului financiar, pentru a evita o noua criza .


Ca prioritate pe termen lung a UE, Strategia de la Lisabona, plan decenal pentru crestere economica, expira anul acesta. In prezent, se lucreaza la elaborarea unui nou plan in aceeasi directie. Presedintele Comisiei Europene a publicat deja un document de lucru care prezinta obiectivele avute in vedere, propunerea oficiala urmand a fi prezentata in luna martie.


Saptamana trecuta, dl Barroso le-a prezentat liderilor UE o versiune preliminara a planului, cunoscut sub numele de aEuropa 2020a. Aceasta strategie are in vedere promovarea industriilor cu emisii reduse de dioxid de carbon, favorizarea investitiilor in cercetare si dezvoltare, crearea unei economii digitale si modernizarea sectorului educatiei si formarii.


Potrivit presedintelui Barroso, aceasta strategie va contribui la consolidarea pietei comune si la reducerea deficitelor bugetare, promovand o mai buna coordonare a politicii economice. In prezent, 20 de state membre prezinta un deficit bugetar care depaseste pragul maxim stabilit de 3%.


Noul executiv european va functiona in baza dispozitiilor Tratatului de la Lisabona, care a fost elaborat pentru a facilita procesul decizional pe plan european si pentru a intari pozitia UE pe scena internationala. In calitate de gardian al tratatelor UE, noua Comisie trebuie sa se asigure de buna punere in aplicare a noilor dispozitii din Tratat, o sarcina cu atat mai dificila cu cat aproape toate institutiile europene sunt vizate de schimbari.


Noul Tratat prevede crearea in cadrul Comisiei a unei noi functii, cea de inalt reprezentant pentru politica externa . Catherine Ashton detine aceasta functie, fiind in acelasi timp si vicepresedinta a Comisiei Europene.


Ca si in primul mandat al Comisiei Barroso, combaterea schimbarilor climatice reprezinta o tema prioritara, motiv pentru care a fost creat un portofoliu in acest sens. UE doreste reluarea tratativelor internationale pentru a finaliza punctele care au ramas inca neclarificate in urma conferintei de la Copenhaga privind schimbarile climatice.


Pe langa noul post de comisar pentru combaterea schimbarilor climatice, pentru prima data exista portofolii de sine statatoare pentru afacerile interne si ajutorul umanitar. De asemenea, alte posturi au fost restructurate.


Comisia Barroso II se reuneste pentru prima data in aceasta saptamana. Noua echipa este formata din 27 de comisari, cate unul din fiecare stat membru, dintre care paisprezece, incluzandu-l si pe presedintele Barroso, au facut parte si din colegiul precedent. Mandatul lor este de cinci ani.Citeşte mai multe despre:    Barroso    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 973

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 681

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 667

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1240

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 997

MFP aduce modificari importante schemelor de ajutor de stat 807/2014 si 332/2014
11 Sep 2019 | 540Articole Juridice

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Restrictiile impuse de Ungaria finantarii organizatiilor civile de catre persoane stabilite in afara acestui stat membru nu sunt conforme cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro