Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Saracia este o incalcare a drepturilor omului. Letonia, Romania si Bulgaria cele mai afectate de saracie

Saracia este o incalcare a drepturilor omului. Letonia, Romania si Bulgaria cele mai afectate de saracie

  Publicat: 30 Mar 2010       1871 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Anul 2010 a fost declarat Anul european pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale. In prezent, 17% din populatia UE este amenintata de saracie.

Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Conform participantilor la evenimentul public organizat saptamana trecuta de Comisia PE pentru ocuparea fortei de munca, una din modalitatile de actiune in aceasta privinta este introducerea venitului minim.

In Europa, salariul minim lunar variaza de la 1 641 a‚¬ in Luxembourg la 123 a‚¬ in Bulgaria. Acesta reflecta atat nivelul de trai al unei tari, cat si sistemul de protectie sociala pus in aplicare.

Somajul reprezinta una din principalele cauze ale saraciei, insa saracia relativa este de asemenea o realitate care ii afecteaza pe oamenii care nu au un venit suficient pentru a le asigura un trai acceptabil, si a caror numar este in crestere datorita crizei curente. Ar putea un venit minim la nivel european sa contribuie la lupta impotriva saraciei?

Aceasta a fost intrebarea adresata in cadrul dezbaterii de saptamana trecuta, organizata de Comisia PE pentru ocuparea fortei de munca . Eurodeputatii au ridicat problema garantarii unui venit minim pentru cetateni, un subiect mentionat totodata in raportul propus de deputatul Ilda Figueiredo (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Portugalia). Pentru dansa, a€žnu este nevoie sa schimbam lumea, ci trebuie sa facem un pas inainte".

Sergio Cofferati (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Italia) este de parere ca a€žin prezent, criza va spori saracia, dar venitul minim poate deveni un instrument pentru a-i apara pe cei mai expusi, precum somerii".

Saracia - o incalcare a drepturilor omului

Conform raportului intocmit de doamna Figueiredo, problema saraciei depaseste politica salariului minim si ar trebui sa presupuna garantarea veniturilor minime, care sa includa nu doar beneficii, ci si proviziuni precum accesul gratuit la servicii de baza precum serviciile medicale si educatia.


Henri Lourdelle, reprezentantul Confederatiei Europene a sindicatelor (ETUC) a declarat: a€žAm generat noi locuri de munca in Uniunea Europeana, insa tind sa fie caracterizate prin conditii precare". Dansul a continuat: a€žin Europa exista 20 de milioane de lucratori care nu au un venit necesar pentru asigurarea unor standarde acceptabile in societate" si s-a declarat in favoarea introducerii unui a€žinstrument care sa ofere o garantie de finantare [...]".

a€žO astfel de directiva cadru este necesara intrucat lipsa unor standarde comune a dus la diferente mari privind modul in care statele membre abordeaza problema saraciei", a spus Elisabeth Lynne (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit).

Cu toate acestea, ideea unui venit minim ar putea intampina numeroase obstacole. Dincolo de dezbaterile din Parlament, propunerea ar putea fi blocata la nivelul Consiliului, a avertizat doamna Lynne.Stiati ca...

* 17% din populatia UE este considerata la limita saraciei, traind cu mai putinde 60% din venitul mediu national.
* Protectia sociala reduce rata saraciei cu 32% in UE
* Cele mai afectate state membre din cauza saraciei sunt Letonia (26%), Romania (23%) si Bulgaria (21%)Citeşte mai multe despre:    Letonia    Romania    Bulgaria    Saracie    Uniunea Europeana    Protectie sociala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 42766

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 1164

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 1337

Formularul 230 editabil 2022 pdf pentru redirectionarea a 2 sau 3,5 la suta din impozitul datorat
27 Dec 2021 | 54809

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1190

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 1016Articole Juridice

Obligatia de a stabili un salariu superior salariului minim garantat in plata. Reglementari si controverse
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Executarea silita a institutiilor publice. Recuperarea sumelor datorate prin procedura de validare a popririi
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Nelegalitatea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate conform O.U.G. nr. 129/2021
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Validarea deciziilor acordarea de despagubiri privind acordarea de despagubiri pentru bunurile abandonate in Bulgaria de catre persoanele refugiat in baza Tratatului dintre Romania Bulgaria
Pronuntaţă de: Decizia nr. 420/27 februarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Predare temporara in cazul in care predarea unei persoane in baza unui mandat european de arestare a fost amanata. Inoportunitatea predarii atunci cand persoana solicitata este arestata preventiv in cauza in care este judecata in Romania
Pronuntaţă de: Incheierea din 18 ianuarie 2018 a Curtii de Apel Galati

CEDO: Muhammad si Muhammad impotriva Romaniei. garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Solicitarea efectuarii muncii suplimentare din partea angajatorului. Scrisa sau verbala, directa sau indirecta
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti - Decizia civila nr. 2494 din data de 21.09.2019