Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » DIICOT: Destructurare grup infractional organizat specializat pe linia migratiei ilegale si a traficului de minori

DIICOT: Destructurare grup infractional organizat specializat pe linia migratiei ilegale si a traficului de minori

  Publicat: 09 Apr 2010       1465 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Totalitatea infractiunilor savarsite pe un teritoriu determinat, intr-o anumita perioada.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Activitati infractionale ale unor grupuri, constituite pe principii conspirative, in scopul obtinerii unor improtante venituri ilicite (Gh. Nistoreanu, C. Paun, Criminologie, Bucuresti, 1996, pag. 228).
Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie din cadrul I.G.P.R. - D.C.C.O., D.G.I.P.I., si cu sprijinul lucratorilor din cadrul Jandarmeriei Romane, au destructurat un grup infractional organizat, specializat in activitati de crima organizata pe linia migratiei ilegale si a traficului de minori, spre tari din Europa Occidentala.

Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Eurojust este un nou organism al Uniunii Europene, infiintat in 2002 pentru a creste eficienta autoritatilor competente din statele membre in anchetarea si punerea sub urmarire penala a cazurilor de criminalitate transfrontaliera si crima organizata.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
(Oficiul European de Politie). Ideea unui Oficiu European de Politie a fost lansata pentru prima oara cu ocazia Consiliului European de la Luxemburg din 28 si 29 iunie 1991.

In fapt, se retine ca membrii gruparii infractionale organizate recrutau minori de etnie rroma, pe care ii treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde ii exploatau, obligandu-i sa cerseasca sau sa comita infractiuni stradale.
Racolarea minorilor se realiza din mediul comunitatilor rrome sarace, membrii gruparii ocupandu-se de cazarea si transportul acestora, procurarea documentelor de calatorie si a banilor necesari, precum si de organizarea si supravegherea activitatii infractionale din Marea Britanie si gestionarea sumelor de bani obtinute din exploatarea victimelor.
Pana in prezent au fost identificate peste 168 de victime minore, cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani.
In cursul zilei de 08.04.2010 au fost efectuate 34 de perchezitii domiciliare in orasul Tandarei, jud. Ialomita.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au colaborat in aceasta cauza cu autoritatile judiciare britanice, fiind organizate mai multe intalniri de lucru, sub coordonarea Eurojust .
In anul 2008, in cadrul operatiunii a€žEuropaa€, avand in vedere complexitatea cauzei, a fost semnat un acord intre autoritatile judiciare romane si cele britanice, pentru constituirea unei echipe comune de investigatie.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus inceperea urmaririi penale fata de 27 de persoane pentru savarsirea infractiunilor de trafic de minori, prev. si ped. de art. 13 al. 1 si al. 2 din Legea nr. 678/2001, modificata prin OUG 79/2005, spalare de bani, prev. de art. 23 al 1 lit.a din Legea nr.656/2002 si constituire a unui grup infractional organizat, prev. art. 7 al.1 din Legea nr. 39/2003.
Efectivele mobilizate au fost de 120 de politisti, 120 de jandarmi si 290 de luptatori din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
La actiunea procurorilor D.I.I.C.O.T. au participat 26 de ofiteri din cadrul Metropolitan Police si 2 analisti Europol.Citeşte mai multe despre:    DIICOT    Europol    Legea 656/2002    Legea 678/2001    Spalare de bani    Trafic de minori    Minori    RRomi    Marea Britanie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Cazuistica Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in materia infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantila
18 Aug 2019 | 240

Reuniunea ministeriala UE-SUA confirma progresele notabile in cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne
19 Jun 2019 | 364

DIICOT: Destructurare grup infractional organizat care a actionat pe raza judetului Galati si a municipiului Bucuresti
07 May 2019 | 388

DIICOT: Destructurare grup infractional organizat din Slatina, judetul Olt, specializat in savarsirea infractiunii de contrabanda
18 Apr 2019 | 314

DIICOT: Cercetari penale fata de un grup infractional organizat, frauda informatica in forma continuata si fals informatic in forma continuata
18 Apr 2019 | 342

Tribunalul Bucuresti anunta protest: toate dosarele care au termen in intervalul 28 februarie - 7 martie, cu exceptia urgentelor, vor fi amanate
28 Feb 2019 | 1130Articole Juridice

Nevoia de schimbare in Politia Romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Competenta Tribunalului Functiei Publice
Sursa: EuroAvocatura.ro

Criminalitatea fara violenta – fraudele informatice
Sursa: Inspectoratul General al Politiei si DIICOT

Jurisprudenţă

Raspunderea patrimoniala a salariatului. Conditiile de operare a retinerilor din salariu.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Decizia civila nr. 2314/2020 din 20.07.2020

Perioada serviciului de permanenta al procurorilor fara prestarea activitatii nu constituie timp de lucru
Pronuntaţă de: Tribunalul Valcea - Sentinta Civila nr. 867 din 24.09.2020.

Pentru admiterea revizuirii faptele trebuie sa fie noi, iar nu mijloacele de proba in dovedirea unei fapte sau imprejurari cunoscute de instanta la solutionarea cauzei
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 40/A/2019

Aplicarea legii penale mai favorabile.Trafic de persoane
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL GALATI - Sectia penala, Sentinta penala nr. 140/09.04.2012, definitiva la 10.05.2012