din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4005 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Continua actiunile de control in sistemul de acordare a concediilor medicale

Continua actiunile de control in sistemul de acordare a concediilor medicale

  Publicat: 16 Jul 2010       1474 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
In perioada 14 iunie- 9 iulie 2010, au fost verificati peste 800 de medici care au incheiat conventii privind eliberarea certificatelor de concediu medical si un numar de 74 beneficiari de concedii medicale.

Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Foaie care evidentiaza sistematic un mijloc economic, un proces economic, o suma.
Dovada scrisa prin care
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Vezi Domiciliu conventional.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.

Din cele 9410 certificate de concediu medical verificate de catre echipele de control, in cazul a 334 au fost identificate o serie de nereguli, motiv pentru care 103 medici au fost sanctionati. Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate in judetele Constanta (17 medici sanctionati), Bacau (15 medici sanctionati), Iasi (13 medici sanctionati) si Calarasi (10 medici sanctionati).

Abaterile au fost similare cu cele identificate in controalele trecute si au constat in inexistenta sau neconformitatea unor documente prevazute de lege. Mai precis, la fisa pacientului nu au fost anexate declaratiile acestora privind locul ales pentru verificare, lipsea declaratia prin care se dovedeste plata asigurarilor de sanatate sau nu exista atasata adeverinta de la angajator din care sa reiasa numarul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat in ultimele 12 luni, au existat certificate completate cu coduri gresite si certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar .

Din cele 74 persoane beneficiare de concediu medical controlate, doar 4 nu au fost gasite la domiciliu . Cele 4 persoane aflate in Bucuresti, Tulcea, Maramures si Galati au pierdut sumele aferente concediului medical pentru ca nu au respectat legislatia, desi aceasta le era cunoscuta.

La nivel national au fost aplicate furnizorilor de servicii medicale care au incalcat prevederile legale un numar de 53 de amenzi in valoare de 212 000 lei si peste 50 de avertismente. In judetele Constanta si Calarasi au fost aplicate cele mai drastice amenzi in valoare de 70 000 lei, respectiv 38 000 de lei.

Din a doua jumatate a lunii mai, atunci cand au fost dispuse primele controale privind modul de acordare a concediilor medicale, la Fondul National de Asigurari de Sanatate, au fost colectati peste 1 700 000 lei (aproximativ 400 000 euro).

Banii vor fi utilizati pentru asigurarea medicatiei si a tratamentului bolnavilor cronici.

Incepand din luna mai a.c., Ministerul Sanatatii a modificat sistemul de acordare a concediilor medicale.

Noul sistem prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale si dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori, in afara conditiilor legale.

Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste reducerea drastica a numarului celor care fraudeaza sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incat de acestea sa poata beneficia numai cei care au intr-adevar nevoie de ingrijiri medicale.



Citeşte mai multe despre:    Concediu medical    Medici de familie    Politia concediilor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

UpDate Work. Banca orelor de munca, Saptamana comprimata sau Munca la dispozitia angajatorului
25 Sep 2020 | 2791

Angajatii companiilor care isi intrerup activitatea din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 vor primi indemnizatie de somaj tehnic
29 Jul 2020 | 1573

Conditiile pentru intrarea in somaj tehnic. Depunerea online a documentelor
02 Apr 2020 | 1349

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 1986

Guvernul finanteaza dotarea comunelor cu ambulante
25 May 2019 | 786

Daune morale de 18.000 de lei pentru hartuirea salariatului la locul de munca
30 Sep 2018 | 12086



Articole Juridice

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Discriminarea, victimizarea si hartuirea la locul de munca. Modificarile si completarile aduse Codului muncii prin Legea 151/2020
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Restituirea diferentei dintre indemnizatiile sociale de sanatate platite de catre angajator salariatilor proprii si contributia datorata, in calitate de angajator, pentru contributii si indemnizatii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia nr. 233/13 februarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020

Contestatie impotriva deciziei de concediere; nulitatea absoluta a deciziei de concediere; continutul deciziei de sanctionare; nemotivare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 429/13.10.2020

Efectuarea cercetarii disciplinare in lipsa salariatului care nu a fost legal citat. Incalcare drept la aparare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau � Sectia I Civila - Decizia civila nr. 481 din 14 iunie 2019