Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » CE emite un aviz privind propunerile statelor membre in ceea ce priveste schimbul de elemente de proba

CE emite un aviz privind propunerile statelor membre in ceea ce priveste schimbul de elemente de proba

  Publicat: 27 Aug 2010       1099 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Un anchetator care cauta elemente de proba in alta tara a UE trebuie sa recurga la un mozaic de norme vechi de 50 de ani. Acesta este nevoit sa completeze o serie de formulare si sa urmeze diverse proceduri pentru a obtine probe.

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Dovada pe care o poate face cel chemat sa raspunda pentru insulta sau calomnie, in scopul de a stabili adevarul afirmatiei sau imputarii facute si a inlatura astfel caracterul penal al faptei.
Activitate procesuala, desfasurata in scopul scoaterii la iveala a unor obiecte sau inscrisuri
Vezi Domiciliu conventional.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Cercetare pe care delegatul autoritatii tutelare o efectueaza
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Imprimat care se completeaza in vederea intocmirii unui act sau a unui tabel.
Vezi Domiciliu conventional.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.

Autoritatile din tara respectiva pot ignora cererea sa sau pot fixa propriul lor termen. Comisia Europeana a adoptat astazi un aviz referitor la o propunere facuta de sapte state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Slovenia, Spania si Suedia) privind un ordin european de ancheta a€“ un sistem care sa faciliteze activitatile autoritatilor judiciare de a obtine probe pentru proceduri (sau anchete) penale transnationale. Propunerea ar permite autoritatilor sa le solicite omoloagelor lor sa ancheteze un caz, sa stranga si sa faca schimb de elemente de proba . Daca un anchetator suedez, de exemplu, urmareste infractori care s-au ascuns in Spania, acesta le poate cere colegilor lui sa faca o perchezitie la domiciliu . Avizul publicat astazi de Comisie recunoaste valoarea adaugata a inlocuirii actualului sistem fragmentat de masuri de ancheta cu un cadru juridic unic. De asemenea, avizul consemneaza nevoia de norme clare si detaliate, care sa respecte pe deplin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Aceste masuri ar cuprinde standarde minime pentru strangerea probelor, astfel incat admisibilitatea lor in instanta sa nu poata fi contestata, precum si standarde inalte privind protectia datelor pentru informatiile sensibile.

a€˛Pentru a combate in mod eficace infractionalitatea transfrontaliera, autoritatile nationale au nevoie de norme clare si nebirocratice de cooperare. Un anchetator care urmareste o retea infractionala internationala sau o persoana care a comis violuri in mai multe tari nu ar trebui sa isi piarda timpul completand numeroase formulare. In acelasi timp, trebuie sa instauram cu grija garantii procedurale care sa asigure respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor implicate in anchete, in special ale suspectilor a caror culpa nu a fost doveditaa€¯, a afirmat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru justitie. a€˛Sa convingi autoritatile judiciare sa lucreze impreuna in spirit de incredere reciproca este un lucru delicat, dar deosebit de important. Comisia a prezentat deja propuneri de a imbunatati, in toata Europa, drepturile persoanelor suspectate si de a spori increderea in diferitele sisteme judiciare nationale. Vom urmari dezbaterea privind ordinul european de ancheta . Suntem pregatiti sa ajutam statele membre, astfel incat propunerile acestora sa respecte Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene atat in cursul negocierilor, cat si mai tarziu, in aplicarea practica a acestui instrument al UE.a€¯

Comisia a adoptat astazi o analiza a unei propuneri de schimb de elemente de proba a€“ fara standarde privind admisibilitatea a€“ facuta de sapte state membre ale UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Slovenia, Spania si Suedia) la 21 mai 2010. Regatul Unit si-a notificat, de asemenea, intentia de a participa la directiva propusa.

Comisia a remarcat avantajul pe care l-ar reprezenta propunerea statelor membre ale UE de instituire a unui sistem mai simplu, unificat, daca acesta ar fi sprijinit de standarde corespunzatoare in materie de drepturi procedurale si fundamentale. Anchetatorii ar putea folosi un singur formular standard pentru a solicita direct de la omologii lor orice tip de probe,cum ar fi declaratiile martorilor sau efectuarea unei perchezitii la domiciliu .De asemenea, victimele nu ar trebui sa treaca de mai multe ori prin aceeasi experienta traumatizanta si nu ar mai trebui sa se deplaseze in alte circumscriptii judiciare, putand depune marturie prin legatura video.

Autoritatile vor putea refuza sa recunoasca sau sa execute ordinele intr-un numar limitat de situatii, cum ar fi din motive de securitate nationala.

Cu toate acestea, Comisia a constatat ca autoritatile vor fi reticente sa faca schimb de elemente de proba cum ar fi date bancare, inregistrari telefonice sau probe ADN, daca nu vor avea in prealabil incredere reciproca in ceea ce priveste modul de obtinere a acestor probe.Prin urmare, propunerea trebuie insotita de standarde minime comune la nivelul UE pentru strangerea probelor, pentru a asigura admisibilitatea acestora in instanta, precum si respectarea drepturilor fundamentale si a dreptului la un proces echitabil.Orice schimb de date va trebui sa respecte normele UE de protectie a datelor.

Toate cele 27 de state membre vor negocia o propunere finala, care va fi apoi votata de Parlamentul European in temeiul procedurii legislative ordinare.Dupa aceea, Comisia va decide daca trebuie sa prezinte propuneri separate, in special privind obtinerea/admisibilitatea probelor.Orice propunere de reglementare la nivelul UE trebuie sa respecte Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Probe    Ancheta penala    Cercetari penale    Infractionalitate

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Adaptarea structurii anului scolar 2020-2021 la situatia epidemiologica actuala
27 Mar 2021 | 154

Codul muncii actualizat 2021. Modificarile aduse Codului muncii in 2020, aplicabile in anul 2021
27 Dec 2020 | 2921

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 692

Masurile stabilite de MEC cu privire la reluarea cursurilor
08 Apr 2020 | 853

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 617

Impactul starii de urgenta asupra Justitiei
16 Mar 2020 | 647Articole Juridice

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Consultantul extern specializat in legislatia muncii. Calitate, atributii si responsabilitati
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Restrictiile impuse de Ungaria finantarii organizatiilor civile de catre persoane stabilite in afara acestui stat membru nu sunt conforme cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Dovada intervalului de timp lucrat. Neimplicarea salariatilor de catre angajator in atestarea nemijlocita a timpului de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 6084 din data de 23.12.2019

Sarcina probei incumba angajatorului. Responsabilitatea angajatorului pentru neintocmirea dispozitiilor de plata a salariului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iulia - Decizia civila nr. 458 din data de 03 Iunie 2020

Nedepunerea dovezilor privind plata drepturilor salariale face admisibila pierderea procesului de catre angajator. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Tribunalul Tulcea - Sentinta civila nr. 65 din data de 23 Ianuarie 2019

Dovada calitatii de salariat - suficienta pentru recuperarea drepturilor salariale restante. Sarcina probei in conflictele de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Calarasi - Sentinta civila nr. 286/2019 din data de 09 Aprilie 2019