Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » 19 octombrie 2010: lansarea lucrarii Tratat de prescriptie extinctiva, Marian Nicolae

19 octombrie 2010: lansarea lucrarii Tratat de prescriptie extinctiva, Marian Nicolae

  Publicat: 14 Oct 2010       3046 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Structura organizatorica de tipul intreprinderii, specializata in valorificarea dreptului de autor prin reproducerea si difuzarea operelor de creatie intelectuala de orice fel (literare, stiintifice, artistice), prin editarea de carti si de publicatii periodice precum si prin editarea de brosuri, ziare, afise etc.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Nicolae Popa s-a nascut la data de 1 septembrie 1939 in orasul Govora (judetul Valcea). A absolvit in anul 1960 Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, obtinand apoi si titlul stiintific de doctor in drept al aceleiasi universitati in anul 1975.
Editura Universul Juridic si Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti organizeaza marti, 19 octombrie 2010, ora 15:00, la sediul Facultatii de Drept, lansarea lucrarii Tratat de prescriptie extinctiva. Autor: Marian Nicolae .

Lucian Mihai s-a nascut la data de 18 aprilie 1953 in orasul Bucuresti.
Avocat. Nascut la 1 octombrie 1953, la Bucuresti, casatorit cu Irina Stoica.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Putem defini prescriptia extinctiva din dreptul civil ca fiind stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Putem defini prescriptia extinctiva din dreptul civil ca fiind stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Putem defini prescriptia extinctiva din dreptul civil ca fiind stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblul de norme juridice care reglementeaza relatiile dintre persoanele particulare sau dintre colectivitatile organizate ca unitati private.
Ramura a dreptului Romaniei,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,

In deschiderea evenimentului editorial va lua cuvantul decanul Facultatii de Drept, profesorul Flavius Baias, iar cartea va fi prezentata de profesorii Serban Beligradeanu, Viorel Mihai Ciobanu, Lucian Mihai si Valeriu Stoica.


Moderator: Bogdan Dumitrache, director editorial.


Tratatul de fata constituie prima analiza teoretica si practica aprofundata a institutiei prescriptiei extinctive in dreptul roman, atat in sfera dreptului privat, cat si in aceea a dreptului public, in lumina legislatiei, doctrinei si jurisprudentei actuale, romana si straina.Fiind chemata sa asigure pacea si linistea sociala, prin consolidarea situatiilor juridice incerte sau indoielnice, prescriptia extinctiva se numara printre mecanismele tehnice cele mai redutabile ale dreptului si nu intamplator Cassiodorius a desemnat-o a€˛patrona generis humania€¯, iar Cicero a considerat-o ca fiind a€˛finis sollicitudinis et periculi litiuma€¯. Chiar Iustinian, care personal dezavua o asemenea institutie, intrucat putea sa aiba si are, uneori, ca efect consacrarea unei nedreptati (impium praesidium), i-a recunoscut totusi meritele procedand la o reforma profunda a acesteia prin contopirea celor doua forme de prescriptie - prescriptia extinctiva (liberatorie) si prescriptia achizitiva (uzucapiunea) -, deoarece ambele prescriptii aveau acelasi fundament si se intemeiau pe aceleasi principii.

In prezent, prescriptia este o institutie juridica unanim recunoscuta, chiar daca dupa o istorie milenara nimic din aspectele sau elementele ei constitutive (obiect, natura juridica, fundament, conditii, mecanism, efecte) nu pare a fi definitiv castigat si in afara de orice indoiala sau controversa. Cu toate acestea, prescriptia extinctiva se regaseste in Noul Cod civil (Legea nr. 287/2009), ca de altfel si in Noul Cod penal, primind o reglementare completa, adecvata si moderna, in acord cu tendintele din dreptul comparat, precum si cu exigentele lumii afacerilor.

Tratatul se adreseaza deopotriva teoreticienilor si practicienilor dreptului, masteranzilor si doctoranzilor, inclusiv studentilor in drept care doresc sa aprofundeze cunostintele in materia prescriptiei extinctive si sa studieze la un nivel avansat asemanarile si deosebirile dintre reglementarile aplicabile prescriptiei in dreptul privat (precum dreptul civil general, dreptul familiei, dreptul succesoral, dreptul comercial, dreptul comertului international, dreptul consumului, dreptul muncii) in dreptul public (precum dreptul penal, dreptul administrativ, dreptul contraventional, dreptul fiscal, dreptul securitatii sociale).Citeşte mai multe despre:    Marian Nicolae    Prescriptie extinctiva    Facultatea de drept    Noul cod civil    Librarie juridica

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CSM a aprobat calendarul, tematica si bibliografia pentru Concursul de admitere la INM - septembrie 2019 – februarie 2020
17 Sep 2019 | 3007

RIL admis: recuperarea prejudiciului produs de salariat - momentul de inceput al termenului de prescriptie extinctiva
05 Jun 2019 | 1387

Conferinta INPPA: Intelegerea si aplicarea noilor coduri fundamentale ale Romaniei
19 Sep 2014 | 1753

Conferinta: "Reforma statala din prisma noilor coduri juridice"
11 Mar 2014 | 3097

Noul Cod de procedura civila. Comentat si adnotat. Coordonator Mihai Ciobanu
20 Jun 2013 | 3069

Noul Cod civil si Noul Cod de procedura civila. Modificari esentiale aduse sistemului juridic roman.
28 May 2013 | 3212Articole Juridice

Recuperarea creantelor prin procedura Ordonantei de plata
Sursa: Radu Georgescu

Noul Cod Civil: Inceputul prescriptiei extinctive
Sursa:

Transmisiunea mostenirii. Dispozitii generale (Art. 1.100 - 1.105 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Prescriptia extinctiva. Dispozitii generale (Art. 2.500 - 2.516 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Actiune in raspundere civila delictuala pentru fapta proprie a persoanei juridice
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1828 din 6 octombrie 2020

Promisiune de vanzare-cumparare. Neincheierea actului in termenul stipulat in clauzele conventionale. Prescriptie extinctiva. Incetarea efectelor antecontractului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 203 din 29 ianuarie 2020

ICCJ - Actul de control efectuat de Curtea de Conturi nu marcheaza inceputul termenului de prescriptie a actiunii pentru raspunderea patrimoniala a salariatului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Declansarea anterioara a unui dosar penal in legatura cu drepturile solicitate prin actiunea civila nu este de natura sa intrerupa prescriptia extinctiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava Sectia I Civila, Decizia civila nr. 72/2017, in sedinta din 26 ianuarie 2017