Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » MAE a organizat aniversarea a 90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Republica Ungara

MAE a organizat aniversarea a 90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Republica Ungara

  Publicat: 23 Nov 2010       1195 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat astazi, 23 noiembrie 2010, la o sesiune aniversara consacrata implinirii a 90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si Republica Ungara, alaturi de ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, E.S. domnul Oszkar Fuzes.

Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
1. Persoana investita cu depline puteri de autoritate competenta dintr-un stat pentru a-l reprezenta la negocieri si la incheierea unui tratat international.
Act normativ prin care se reglementeaza situatii generale si impersonale (decrete lege) sau situatii individuale concrete (numirea sau revocarea unui ambasador)
Numirea in functia de reprezentant diplomatic permanent intr-un stat strain
A trait intre 1858 - 1922. Nascut in Ploiesti, sub numele Dumitru Ghita Ioan, din parinti simpli, Take Ionescu a terminat bacalaureatul in Ploiesti cu o exceptionala stralucire.
1. Persoana investita cu depline puteri de autoritate competenta dintr-un stat pentru a-l reprezenta la negocieri si la incheierea unui tratat international.
Numirea in functia de reprezentant diplomatic permanent intr-un stat strain

Evenimentul a fost organizat de MAE, in colaborare cu Ambasada Republicii Ungare la Bucuresti si a cuprins o sesiune aniversara de comunicari si o expozitie de documente diplomatice relevante pentru istoria bilaterala.


Cu ocazia momentului aniversar au rostit discursuri despre istoria relatiilor bilaterale si perspectivele de dezvoltare a acestora secretarul de stat Bogdan Aurescu, ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti si Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Romane.


Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat o scurta istorie a modului in care au fost stabilite relatiile bilaterale romano-ungare si a dezvoltarii acestora pana in prezent, subliniind ca a€žIstoria comuna, inclusiv dupa 1990, nu a fost lipsita de incercari. Cred insa ca acestea nu ne-au indepartat, ci - depasindu-le - ne-au adus mai aproape, ne-au determinat sa intelegem ca dialogul sincer si deschiderea reala sunt unicele mijloace pentru asigurarea stabilitatii si bunastarii celor doua popoare vecine. Astfel, putem astazi spune, fara ezitare, ca legaturile dintre noi sunt indisolubile, marcando dezvoltare fara precedent intre statele noastre (a€¦) Asumand responsabil si sincer istoria si privind spre viitor, cele doua state sunt astazi mai pregatite ca niciodata sa-si consolideze relatiile in cadru bilateral, dar si valorificand apartenenta comuna la structurile europene si euroatlantice si la comunitatea de valori pe care o reprezintaa€ť.


a€žUngaria se afla in fata unui moment foarte important: va prelua, la 1 ianuarie 2011, Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene. Pe agenda Presedintiei ungare a UE se regasesc obiective de importanta majora pentru Romania: aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, strategia UE pentru regiunea dunareana, Parteneriatul Estic, extinderea UE si multe altele. Vom lucra impreuna cu colegii nostri ungari si ii vom sprijini activ pentru atingerea acestor obiective comunea€ť, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene.


Ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti a aratat ca a€žAici si acum ne amintim de nouazeci de ani si, daca ar fi sa facem un bilant, am putea fi mandri de noi insine. Am ajuns la momentul in care putem afirma: Romania si Ungaria nu sunt doar aliati, pe hartie si intr-un cadru international, ci si adevarati buni vecini si prieteni. Ne leaga interese si valoria€ť.


Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Romane, a realizato trecere in revista a relatiilor istorice, culturale si stiintifice dintre Romania si Republica Ungara si a prezentat activitatea Comisiei mixte de istorie.


De asemenea, istoricul roman a prezentat volumul a€žStudii istorice privind relatiile romano-ungarea€ť editat in acest an sub egida Academiei Romane, Sectia de Stiinte Istorice si Arheologice, prin eforturile Institutului de Istorie a€žGeorge Baritiua€ť din Cluj-Napoca. Volumul cuprinde 25 de studii elaborare de 28 de autori, cu o tematica variata, incepand din secolele X-XI pana in zilele noastre.


Au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, personalitati din lumea academica si culturala si reprezentanti ai mass-media.


Informatii suplimentare:


Romania si Republica Ungara au stabilit relatii diplomatice in anul 1920, dupa terminarea Primului Razboi Mondial.


Ministerul Afacerilor Straine de la Bucuresti face la 7 august 1920 propunerea de a instala la Budapesta un a€žcomisar diplomatica€ť care sa fie acreditat apoi ca ministru plenipotentiar si incredinteaza aceasta misiune lui Traian Starcea, adjutant regal. Partea ungara a raspuns la 26 august 1920 ca accepta propunerea, anuntandu-si, totodata, intentia de a propune o persoana calificata pentru reprezentarea diplomatica a Ungariei la Bucuresti. Traian Starcea a fost numit prin Decret Regal pe post de a€žtrimis extraordinar si ministru plenipotentiara€ť cu data de 1 octombrie 1920. El va prelua conducerea Legatiei Regatului Romaniei la Budapesta cu data de 21 februarie 1921.


Concomitent, la Budapesta au fost luate masuri similare pentru infiintarea unei Legatii a Regatului Ungariei la Bucuresti. La 9 septembrie 1920, Legatia romana din Viena a informat partea romana ca Legatia ungara din capitala Austriei a rugat sa se intervina pentru a fi acceptat la Bucuresti SzilAˇrd Masirevici ca a€žtrimis extraordinar si ministru plenipotentiara€ť al Regatului Ungariei. Guvernul roman, condus de Alexandru Averescu, si-a dat consimtamantul si, la 14 octombrie 1920, a transmis agrementul necesar.


La 25 ianuarie 1921, AndrAˇs Hory, in calitatea sa de insarcinat cu afaceri a.i. al Ungariei la Bucuresti, si-a prezentat scrisorile de acreditare ministrului afacerilor straine, Take Ionescu. La 19 februarie 1921, Traian Starcea, trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Romaniei la Budapesta, era primit in audienta in calitatea sa oficiala de dr. Gustav Gratz, seful diplomatiei ungare. Audienta de remitere a scrisorilor de acreditare a avut loc la 4 martie 1921.


Relatiile diplomatice intre Ungaria si Romania au fost intrerupte la 30 august 1944, moment caruia i s-a pus capat la 9 mai 1945. Relatiile au fost reluate dupa cel de-al doilea razboi mondial, respectiv la 10 decembrie 1946. In 1954, ambele misiuni diplomatice, de la Bucuresti si Budapesta, au fost ridicate de la nivel de legatie la rang de ambasada.Citeşte mai multe despre:    Romania    Ungaria    Trianon    Bogdan Aurescu    Primul Razboi Mondial

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Legi promulgate in data de 26 martie 2021
27 Mar 2021 | 187

Guvernul a amanat pana in 2022 acordarea de prime la comercializarea produselor agricole primare
05 Jan 2021 | 924

REVISAL 2021. Forma actualizata pusa la dispozitie de Inspectia Muncii
27 Dec 2020 | 1533

Persoanele care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani
30 Sep 2020 | 1012

Avocat Bucuresti - obtinere cazier judiciar, specimen de semnatura ONRC si certificate de stare civila
23 Sep 2020 | 1478

Legi promulgate in data de 18 august 2020
19 Aug 2020 | 870Articole Juridice

Timpul de lucru si perioada de repaus in cazul incheierii mai multor contracte individuale de munca
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Evaluarea salariatilor prin procese automate, aplicatii si platforme electornice
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Un serviciu care pune in legatura directa, prin intermediul unei aplicatii electronice, clienti si soferi de taxi constituie un serviciu al societatii informationale din moment ce nu reprezinta o parte integranta dintr-un serviciu global al carui element principal ar fi o prestatie de transport
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Raspunderea patrimoniala a salariatului. Incasarea unor drepturi banesti necuvenite
Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu - Sentinta civila nr. 216 din data de 30 Iunie 2020

Mentionarea fictiva a efectuarii de ore suplimentare. Drepturi salariale incasate necuvenit
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova - Sentinta civila nr. 1530 din data de 21 Iunie 2019

Statul nu poate invoca lipsa de lichiditati pentru refuzul de a executa o hotarare judecatoreasca
Pronuntaţă de: Judecatoria Sectorul 1 Bucuresti - Sentinta civila nr. 12197 din data de 16.07.2014

Elementele ce caracterizeaza un raport de munca. Prestarea muncii, subordonarea salariatului, organizarea si disciplina muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava - Decizia civila nr. 364 din data de 2 aprilie 2019