Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » MAE a organizat aniversarea a 90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Republica Ungara

MAE a organizat aniversarea a 90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Republica Ungara

  Publicat: 23 Nov 2010       1411 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat astazi, 23 noiembrie 2010, la o sesiune aniversara consacrata implinirii a 90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si Republica Ungara, alaturi de ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, E.S. domnul Oszkar Fuzes.

Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
1. Persoana investita cu depline puteri de autoritate competenta dintr-un stat pentru a-l reprezenta la negocieri si la incheierea unui tratat international.
Act normativ prin care se reglementeaza situatii generale si impersonale (decrete lege) sau situatii individuale concrete (numirea sau revocarea unui ambasador)
Numirea in functia de reprezentant diplomatic permanent intr-un stat strain
A trait intre 1858 - 1922. Nascut in Ploiesti, sub numele Dumitru Ghita Ioan, din parinti simpli, Take Ionescu a terminat bacalaureatul in Ploiesti cu o exceptionala stralucire.
1. Persoana investita cu depline puteri de autoritate competenta dintr-un stat pentru a-l reprezenta la negocieri si la incheierea unui tratat international.
Numirea in functia de reprezentant diplomatic permanent intr-un stat strain

Evenimentul a fost organizat de MAE, in colaborare cu Ambasada Republicii Ungare la Bucuresti si a cuprins o sesiune aniversara de comunicari si o expozitie de documente diplomatice relevante pentru istoria bilaterala.


Cu ocazia momentului aniversar au rostit discursuri despre istoria relatiilor bilaterale si perspectivele de dezvoltare a acestora secretarul de stat Bogdan Aurescu, ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti si Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Romane.


Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat o scurta istorie a modului in care au fost stabilite relatiile bilaterale romano-ungare si a dezvoltarii acestora pana in prezent, subliniind ca a€žIstoria comuna, inclusiv dupa 1990, nu a fost lipsita de incercari. Cred insa ca acestea nu ne-au indepartat, ci - depasindu-le - ne-au adus mai aproape, ne-au determinat sa intelegem ca dialogul sincer si deschiderea reala sunt unicele mijloace pentru asigurarea stabilitatii si bunastarii celor doua popoare vecine. Astfel, putem astazi spune, fara ezitare, ca legaturile dintre noi sunt indisolubile, marcando dezvoltare fara precedent intre statele noastre (a€¦) Asumand responsabil si sincer istoria si privind spre viitor, cele doua state sunt astazi mai pregatite ca niciodata sa-si consolideze relatiile in cadru bilateral, dar si valorificand apartenenta comuna la structurile europene si euroatlantice si la comunitatea de valori pe care o reprezintaa€ť.


a€žUngaria se afla in fata unui moment foarte important: va prelua, la 1 ianuarie 2011, Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene. Pe agenda Presedintiei ungare a UE se regasesc obiective de importanta majora pentru Romania: aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, strategia UE pentru regiunea dunareana, Parteneriatul Estic, extinderea UE si multe altele. Vom lucra impreuna cu colegii nostri ungari si ii vom sprijini activ pentru atingerea acestor obiective comunea€ť, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene.


Ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti a aratat ca a€žAici si acum ne amintim de nouazeci de ani si, daca ar fi sa facem un bilant, am putea fi mandri de noi insine. Am ajuns la momentul in care putem afirma: Romania si Ungaria nu sunt doar aliati, pe hartie si intr-un cadru international, ci si adevarati buni vecini si prieteni. Ne leaga interese si valoria€ť.


Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Romane, a realizato trecere in revista a relatiilor istorice, culturale si stiintifice dintre Romania si Republica Ungara si a prezentat activitatea Comisiei mixte de istorie.


De asemenea, istoricul roman a prezentat volumul a€žStudii istorice privind relatiile romano-ungarea€ť editat in acest an sub egida Academiei Romane, Sectia de Stiinte Istorice si Arheologice, prin eforturile Institutului de Istorie a€žGeorge Baritiua€ť din Cluj-Napoca. Volumul cuprinde 25 de studii elaborare de 28 de autori, cu o tematica variata, incepand din secolele X-XI pana in zilele noastre.


Au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, personalitati din lumea academica si culturala si reprezentanti ai mass-media.


Informatii suplimentare:


Romania si Republica Ungara au stabilit relatii diplomatice in anul 1920, dupa terminarea Primului Razboi Mondial.


Ministerul Afacerilor Straine de la Bucuresti face la 7 august 1920 propunerea de a instala la Budapesta un a€žcomisar diplomatica€ť care sa fie acreditat apoi ca ministru plenipotentiar si incredinteaza aceasta misiune lui Traian Starcea, adjutant regal. Partea ungara a raspuns la 26 august 1920 ca accepta propunerea, anuntandu-si, totodata, intentia de a propune o persoana calificata pentru reprezentarea diplomatica a Ungariei la Bucuresti. Traian Starcea a fost numit prin Decret Regal pe post de a€žtrimis extraordinar si ministru plenipotentiara€ť cu data de 1 octombrie 1920. El va prelua conducerea Legatiei Regatului Romaniei la Budapesta cu data de 21 februarie 1921.


Concomitent, la Budapesta au fost luate masuri similare pentru infiintarea unei Legatii a Regatului Ungariei la Bucuresti. La 9 septembrie 1920, Legatia romana din Viena a informat partea romana ca Legatia ungara din capitala Austriei a rugat sa se intervina pentru a fi acceptat la Bucuresti SzilAˇrd Masirevici ca a€žtrimis extraordinar si ministru plenipotentiara€ť al Regatului Ungariei. Guvernul roman, condus de Alexandru Averescu, si-a dat consimtamantul si, la 14 octombrie 1920, a transmis agrementul necesar.


La 25 ianuarie 1921, AndrAˇs Hory, in calitatea sa de insarcinat cu afaceri a.i. al Ungariei la Bucuresti, si-a prezentat scrisorile de acreditare ministrului afacerilor straine, Take Ionescu. La 19 februarie 1921, Traian Starcea, trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Romaniei la Budapesta, era primit in audienta in calitatea sa oficiala de dr. Gustav Gratz, seful diplomatiei ungare. Audienta de remitere a scrisorilor de acreditare a avut loc la 4 martie 1921.


Relatiile diplomatice intre Ungaria si Romania au fost intrerupte la 30 august 1944, moment caruia i s-a pus capat la 9 mai 1945. Relatiile au fost reluate dupa cel de-al doilea razboi mondial, respectiv la 10 decembrie 1946. In 1954, ambele misiuni diplomatice, de la Bucuresti si Budapesta, au fost ridicate de la nivel de legatie la rang de ambasada.Citeşte mai multe despre:    Romania    Ungaria    Trianon    Bogdan Aurescu    Primul Razboi Mondial

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 40140

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 754

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 866

Formularul 230 editabil 2022 pdf pentru redirectionarea a 2 sau 3,5 la suta din impozitul datorat
27 Dec 2021 | 54004

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1001

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 810Articole Juridice

Obligatia de a stabili un salariu superior salariului minim garantat in plata. Reglementari si controverse
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Executarea silita a institutiilor publice. Recuperarea sumelor datorate prin procedura de validare a popririi
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Nelegalitatea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate conform O.U.G. nr. 129/2021
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Venituri care nu intra in categoria „veniturilor din alte surse” si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA
Pronuntaţă de: Decizia nr. 879/20.04.2018 a Curtii de Apel Galati