Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Conferinta regionala privind „Problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei CEDO”

Conferinta regionala privind „Problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei CEDO”

  Publicat: 18 Feb 2011       4058 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a deschis joi, 17 februarie 2011, lucrarile Conferintei regionale privind „Problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei CEDO”, organizata de Consiliul Europei in colaborare cu Ministerul roman al Afacerilor Externe, cu sprijinul Human Rights Trust Fund.

Reforma fondurilor structurale preconizata de Agenda 2000 concentreaza asistenta disponibila a politicii regionale a Comunitatii spre probleme cruciale de dezvoltare. In prezent regulile au in vedere doar 3 obiective prioritare, fata de 6, inainte.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Prevazute in cap. II, t. I, C. proc. pen., partea generala,
Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii,
Asociatia internationala a transportului aerian
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
Modalitate de rezolvare pasnica a litigiilor internationale,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Consiliul European este termenul folosit pentru a denumi intalnirile periodice ale Sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
Functionar incadrat la instantele de judecata; judecatorie tribunal judetean, tribunal militar, avand atributii la pregatirea si desfasurarea activitatii de judecata.
Persoana care face parte din conducerea unei institutii,
Persoana care face parte din conducerea unei institutii,
Persoana care face parte din conducerea unei institutii,
Tratatul de la Amsterdam a intarit rolul si pozitia Presedintelui Comisiei. Conform noului Tratat, Guvernele Statelor Membre desemneaza de comun acord persoana pe care intentioneaza sa o numeasca Presedinte, alegere care va trebui aprobata de Parlamentul European.

``Retrocedarea proprietatilor este un alt proiect postdecembrist esuat, care se impune redresat urgent si incheiat. Nici una dintre partile interesate in acest proces, fosti proprietari, chiriasi, stat, societatea in ansamblu nu si-au atins obiectivele . Justitia, ca valoare, nu a fost servita. Intarzierea si complicatiile legislative si jurisprudentiale create si mentinute in clarificarea proprietatilor au constituit o frana in calea investitiilor straine. Programele de dezvoltare a infrastructurii de transport au suferit de asemenea din cauza complicatiilor legate de regimul proprietatii. Unele practici abuzive, manopere dolozive si erori judiciare au agravat efectele . Regimul proprietatii este baza organizarii coerente a unei societati. Puneti dezordine in regimul proprietatii si veti avea dezordine in toata societatea! Puneti ordine in regimul proprietatii si veti avea coerenta in raporturile civile si comerciale, o economie infloritoare si pace sociala! Iata comandamentele pentru care Autoritatea de resort trebuie sa vina rapid cu un proiect viabil si corect din punct de vedere tehnic. Decizia pilot a CEDO vine si ea in urma si in sprijinul acestor comandamente. Cred, de asemenea, ca importanta problemei si impactul ei la scara societatii ar impune un minim consens politic privind solutiile viitoare. In fine, trebuie luat in calcul ca statul are la randul lui mijloace limitate de despagubire,`` a declarat ministrul Justitiei.


Conferinta privind problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva CEDO are ca scop initierea unui forum de dezbateri in care statele participante sa abordeze dificultatile din acest domeniu si, prin schimbul de bune practici, sa identifice variante functionale aplicabile la nivel national. Solutiile propuse vor contribui la oprirea fluxului de astfel de cauze catre instanta europeana.Problematica restituirii proprietatilor, urmata de interventia CEDO in aceasta materie, este una specifica statelor postcomuniste, nu doar Romaniei. Tocmai de aceea prezentarea unor exemple de bune practici in materie din partea statelor participante la conferinta poate fi foarte utila autoritatilor romane aflate, actualmente, in proces de analiza a posibilelor solutii pentru implementarea concluziilor hotararii-pilot pronuntate de CEDO in cauza Atanasiu si altii impotriva Romaniei.

Au fost invitati sa participe la conferinta reprezentanti din aproximativ 20 de state (Albania, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Georgia, Federatia Rusa etc.), la nivel de ministru sau secretar de stat/vice-ministru din cadrul autoritatilor specializate in problematica restituirii proprietatilor.

La lucrari a luat parte si Alexandru Tanase, Ministrul Justitiei din Republica Moldova, dar si GeneviA¨ve Mayer, Sef al Departamentului pentru Executarea Hotararilor CEDO de la Consiliul Europei, Santiago Quesada, Grefier al Sectiei a III-a a CEDO, Alfred Rushaj, Ministru Adjunct al Finantelor din Albania, Daniela Masheva, Ministru Adjunct al Justitiei din Bulgaria, Piotr Styczen, Ministru Adjunct al Infrastructurii din Polonia.

De asemenea, partea romana a fost reprezentata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Doina Livia Stanciu, Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, subsecretarul de stat in MAE, Razvan-Horatiu Radu, presedintele Comisiei de Politica Externa din Senatul Romaniei, Titus Corlatean, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Crinuta Dumitrean s.a.


Citeşte mai multe despre:    Retrocedarea proprietatilor    Despagubiri    CEDO    Chiriasi    Polonia

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ICCJ: Despagubirea stabilita in procedura prevazuta de Legea nr. 255/2010, prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu este compatibila cu acordarea de daune moratorii
03 Mar 2020 | 760

CEDO: inrautatirea conditiilor de detentie pe durata grevei gardienilor inchisorii - tratament degradant
02 Jun 2019 | 569

CEDO: Violarea dreptului la proprietate prin lipsa de compensare: apelul la un comitet de compensatii ofera acum un remediu eficace
12 May 2019 | 595

CEDO: In Romania exista un remediu efectiv privind rambursarea taxei de poluare pentru vehiculele cumparate in tari membre UE
30 Apr 2019 | 501

Guvernul a declansat procedura de expropriere in scopul executarii tronsonului 2 al Drumului expres Craiova-Pitesti
16 Apr 2019 | 1003

CEDO: Rusia trebuie sa plateasca pana la 15 000 de euro cetatenilor georgieni ale caror drepturi au fost incalcate de expulzarile din 2006
28 Mar 2019 | 483Articole Juridice

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Dobandirea dreptului de servitute, de trecere si de acces prin hotarare judecatoreasca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Dialogurile MCP (XV) - Restituirea indemnizatiei de neconcurenta dupa anularea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Jurisprudenţă

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati

Validarea deciziilor acordarea de despagubiri privind acordarea de despagubiri pentru bunurile abandonate in Bulgaria de catre persoanele refugiat in baza Tratatului dintre Romania Bulgaria
Pronuntaţă de: Decizia nr. 420/27 februarie 2018 a Curtii de Apel Galati