Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » In anul 2010 DNA a trimis in judecata 6 procurori, 7 judecatori si 19 avocati

In anul 2010 DNA a trimis in judecata 6 procurori, 7 judecatori si 19 avocati

  Publicat: 24 Feb 2011       1714 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Totalitatea activitatilor desfasurate, in regim de putere publica,
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale Ón interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Raportul privind activitatea desfasurata de Directia Nationala Anticoruptie, prezentat de procurorul sef Daniel Morar, arata ca anul 2010 a insemnat consecventa in investigarea unor cauze complexe de coruptie privind fapte grave comise de demnitari, magistrati ori persoane cu pozitii de conducere in administratia publica centrala si locala, trimiterea in judecata a unor astfel de cauze si pronuntarea unor hotarari definitive de condamnare a unor persoane cu functii publice de nivel inalt si mediu.

Functionar de stat care ajuta la executarea silita a hotararilor unor organe de jurisdictie.
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Prevazute in cap. I, t. II, C. proc. pen.,partea generala,
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice

Astfel, in anul 2010, in 220 de dosare s-a dispus trimiterea in judecata a unui numar de 937 de inculpati. Aproape jumatate din cei trimiti in judecata - 402 persoane - au ocupat functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante (11 erau demnitari :1 prim - ministru, 3 ministri, 2 senatori, 1 deputat, 2 secretari de stat si 2 subprefecti), 13 magistrati (6 procurori si 7 judecatori, din care 8 aveau functii de conducere in diferite instante si parchete), 19 avocati, 34 de politisti, 66 de jandarmi, 18 comisari de Garda Financiara, 4 comisari de Garda de Mediu, 1 notar public, 1 executor judecatoresc, 22 de primari, 6 viceprimari, 1 lider sindical si 1 sef de Stat Major General al Armatei.

Importanta si complexitatea cauzelor finalizate prin rechizitorii consta si in valoarea insemnata a prejudiciului cauzat, retinut in actul de inculpare, respectiv circa 878,8 milioane lei (echivalent a 210 milioane euro), fiind dispuse masuri asiguratorii de peste 315 milioane lei.
Eficienta activitatii de urmarire penala s-a imbunatatit considerabil, remarcandu-se o crestere cu peste 30% a numarului rechizitoriilor si cu 70% a numarului inculpatilor trimisi in judecata .
Calitatea actului de urmarire penala a fost confirmata de cresterea substantiala a persoanelor condamnate definitiv - 154 de inculpati (comparativ cu 131 in anul 2009). In anul 2010 au fost vizibile solutiile de condamnare a unor persoane cu inalte functii publice (1 senator, 2 primari de municipiu, 1 presedinte al Agentiei Domeniilor Statului si 3 directori ai unor companii nationale sau regii autonome). 42% din persoanele condamnate executa pedepsele in detentie (comparativ cu 27% in anul 2009), ceea ce arata o tendinta de inasprire a sanctiunilor dispuse de instante pentru fapte de coruptie. Nu au fost inregistrate hotarari definitive de restituire a cauzei.
Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie a fost reflectata si in cele doua rapoarte de monitorizare realizate de expertii Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare si ambele documente au retinut ca Directia continua sa obtina rezultate bune si constante in instrumentarea cauzelor de coruptie la nivel inalt.
Principalele noutati legislative in materie penala si procedural penala adoptate in anul 2010 au condus la diminuarea numarului cauzelor in care au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate.
De asemenea, Curtea Constitutionala a reconfirmat jurisprudenta sa si a respins toate exceptiile de neconstitutionalitate legate de actul normativ privind organizarea si functionarea DNA.
Expunerea Raportului de activitate s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor celor mai importante institutii judiciare din Romania, dupa cum urmeaza: judecator Rodica Aida Popa, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Nicolae Horatius Dumbrava, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Laura Codruta KA∂vesi , procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Catalin Predoiu, ministrul justitiei, si Codrut Olaru, procuror-sef al DIICOT.
Doamna judecator Rodica Aida Popa, vicepresedintele I.C.C.J., a remarcat consecventa, constanta si profesionalism in modul de intocmire a actelor de sesizare a instantei, dovada fiind cresterea numarului de condamnari in dosarele DNA. Ca rezultat al aplicarii legii ``micii reforme`` a crescut ritmul de judecare a cauzelor de coruptie la nivel inalt, perspectiva fiind solutionarea si a acestui tip de dosare, ca raspuns ferm al I.C.C.J. la asteptarile din partea opiniei publice.
Judecator Nicolae Horatius Dumbrava, presedintele C.S.M., a remarcat cresterea semnificativa a activitatii DNA la toti indicatorii statistici, insistand asupra cresterii cauzelor nou intrate pe rol, insa a precizat ca aceasta crestere poate fi un semn al increderii societatii in felul in care DNA abordeaza fenomenul coruptiei. Raportat la numarul de magistrati trimisi in judecata, mai mare decat in anii precedenti, domnul Dumbrava a subliniat rolul pe are il are C.S.M. de a asigura preventia abaterilor de la normele deontologiei profesionale prin consolidarea inspectiei judiciare. De asemenea, acesta a facut referire si la asigurarea perspectivei independentei inspectiei judiciare.
Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta KA∂vesi, a reliefat ca prezentul Raport de activitate reprezinta cel mai bun raport din ultimii 4 ani, atat din punct de vedere al calitatii cat si al cantitatii. De asemenea, Procurorul General a evidentiat si rezultatele obtinute in combaterea evaziunii fiscale si contrabandei pe care le-a considerat o prioritate si pentru anul 2011.
Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a remarcat atitudinea de responsabilitate pe care au dovedit-o procurorii DNA intr-un an cu dificultati financiare si in conditiile diminuarilor salariale. Acesta a apreciat ca DNA este o institutie necesara in societatea romaneasca din perspectiva combaterii coruptiei si a dat asigurari ca DNA isi va continua activitatea intr-un cadru legal care sa asigure independenta procurorilor.Citeşte mai multe despre:    Daniel Morar    Judecatori    Procurori    Avocati

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Procurori eliberati din functie la data de 19 februarie 2020
20 Feb 2020 | 229

Judecatori eliberati din functie la data de 13 februarie 2020
14 Feb 2020 | 410

Consecintele retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana asupra Curtii de Justitie a Uniunii Europene
04 Feb 2020 | 393

CSM a aprobat organizarea, in data de 15.12.2019 a concursului de promovare in functii de executie, pe loc, a judecatorilor.
17 Oct 2019 | 739

ICCJ: interdictia magistratilor si personalului asimilat de a beneficia de pensie de serviciu si indemnizatie nu se aplica in cazul condamnarilor pentru infractiuni savarsite anterior intrarii in vigoare a Legii 118/2004
16 Oct 2019 | 944

Ministerul Justitiei finanteaza dotarea instantelor cu echipamente informatice in valoare de peste 46 milioane de lei
15 Oct 2019 | 543Articole Juridice

Restrictiile impuse de Ungaria in ceea ce priveste finantarea din strainatate a organizatiilor civile nu sunt compatibile cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Exigentele impuse pentru emiterea unui mandat european de arestare si intinderea protectiei jurisdictionale de care beneficiaza persoanele pe numele carora a fost emis un astfel de mandat
Sursa: EuroAvocatura.ro

Constituirea unei fundatii. Patrimoniu si documente necesare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Competenta materiala. Locul executarii obligatiei. Lipsa unei stipulatii contrare ori daca locul platii nu se poate stabili potrivit naturii prestatiei sau in temeiul contractului, al practicilor statornicite intre parti ori al uzantelor
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 418/2019

Recursul in casatie nu poate cenzura situatia de fapt, limitandu-se doar la verificarea respectarii legii de catre instanta a carei hotarare a fost atacata
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 49/RC/2019

In calea de atac extraordinara a recursului nu se poate tinde la o cenzurare a aprecierii date de instanta mijloacelor de proba si la o devoluare a fondului, ci se verifica exclusiv legalitatea hotararii
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia a II-a civila Decizia nr. 1024/2019

ICCJ - Stipularea clauzei penale in CIM prin care este evaluata paguba produsa de salariat angajatorului este nula
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie