Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » UE cere Romaniei anularea imunitatii cetatenilor SUA

UE cere Romaniei anularea imunitatii cetatenilor SUA

  Publicat: 10 May 2008       2508 citiri       Sursa: Avocatnet.ro  


Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Parlamentul European invita Romania, prin raportul anual privind drepturile omului in lume in anul 2007, sa anuleze acordul bilateral de imunitate cu Statele Unite ale Americii.

Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Raportul a fost elaborat de europarlamentarul Marco Cappato. Acordul bilateral de imunitate, semnat de Romania in 2002, cand inca nu era membra a UE, prevede ca orice cetatean american aflat pe teritoriul romanesc nu poate fi extradat Curtii Penale Internationale, indiferent de gravitatea faptei comise.

Cu toate acestea, Romania a fost printre primele state care au semnat o intelegere cu SUA privind protectia cetatenilor americani in fata Tribunalului Penal International. Statele Unite au sustinut ca se poate recurge la aceasta instanta pentru a fi coordonate eventuale actiuni politice impotriva militarilor sai.

Uniunea Europeana a protestat la randu-i, inca din 2002, fata de incheierea acordului dintre SUA si Romania. Autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa respecte punctul de vedere al UE si, desi au semnat tratatul cu SUA in 2002, nu au ratificat acordul in Parlament.

Raluca Turcan, membru al comisiei pentru Politica Externa din Camera Deputatilor, explica la BBC pozitia pe care ar trebui sa o ia Romania in cazul in care ar fi pusa in situatia de a colabora cu Tribunalul Penal international.

“Cred ca ar fi o situatie destul de delicata, pentru ca exista acordul cu Statele Unite, dar acest acord nu este ratificat”.
“Calea care ar putea fi urmata ar fi, pe de-o parte, o discutie cu partenerii americani, tinand cont si de vocile exprimate in UE”.
“Din pacate nu poate sa fie un raspuns foarte exact, pentru ca situatia este ambigua”, spune la BBC Raluca Turcan.

Curtea Penala Internationala de la Haga este o curte de justitie internationala permanenta, a carei misiune este de a judeca persoanele care au comis acte de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii.
94 de tari recunosc in prezent acest Tribunal, printre care si Romania.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale condu
Sursa: MCP Cabinet avocati

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocati

Obtinerea unei copie a datelor cu caracter personal impune punerea la dispozitie a unei reproduceri fidele si inteligibila a tuturor acestor date
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

OUG 98/2023 pentru modificarea Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe ter
Ordonanta de urgenta nr. 98/2023 pentru modificarea articolului LXIV din Legea nr. 296/2023 privind ...

Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiar ...

HG nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de
HOTARAREA DE GUVERN nr. 970 din 12 octombrie 2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea s ...