din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2702 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Studiul CMS M&A: In 2011, piata de Fuziuni si Achizitii va fi mai favorabila pentru vanzatori

Studiul CMS M&A: In 2011, piata de Fuziuni si Achizitii va fi mai favorabila pentru vanzatori

  Publicat: 24 May 2011       1949 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


O revenire a pietei vanzatorilor, coroborata cu o crestere a numarului de tranzactii sunt principalele constatari ale Studiului Anual European CMS privind Fuziunile si Achizitiile in 2011, publicat de catre firma europeana de avocatura CMS.

Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Modalitate (procedeu) de prevenire a erodarii puterii de cumparare a populatiei, prin realizarea unor corelatii intre salarii, pe de o parte,
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Modalitate (procedeu) de prevenire a erodarii puterii de cumparare a populatiei, prin realizarea unor corelatii intre salarii, pe de o parte,
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi

Studiul CMS analizeaza peste 1.000 de tranzactii de fuziuni si achizitii ale companiei, de-a lungul ultimilor 4 ani. Analiza facuta arata revenirea unei tendinte favorabile pentru vanzatori pe piata de fuziuni si achizitii din regiune, dupa ce anul trecut aceasta a inclinat semnificativ in favoarea cumparatorilor.

Comparativ cu 2009, la nivel European, in 2010 s-a constatat o crestere de 25% a numarului de tranzactii de fuziuni si achizitii, tendinta care continua si in 2011, se arata in studiu. Deoarece tot mai multi investitori sunt interesati de piata de M&A, oficialii CMS estimeaza ca in 2011 tendinta de a transfera riscul contractual inapoi cumparatorilor este improbabila, existand, cu siguranta, o revenire la o piata mai favorabila vanzatorilor.

``In ceea ce priveste Romania, in 2011 inregistram o crestere semnificativa a interesului investitorilor pentru domeniul M&A, atat din partea fondurilor de investitii cat si a celor strategice. Principalele sectoare atractive in acest an sunt cel energetic (atat green energy cat si conventionala), financiar-bancar (exituri, vanzari, restructurari de portofoliu), bunuri de consum si sectorul industrial``, declara Horea Popescu, Partener, Departamentului Corporate, CMS Romania.

``2011 se anunta a fi un an al acumularilor si al pregatirilor pentru anul urmator, cand se vor culege, cu adevarat, roadele acestei frenezii a activitatii care a inceput in domeniul M&A in Romania. Nivelurile de utilizare, care s-au dublat in ultimele luni, in cazul Departementelor Corporate ale CMS, explica optimismul nostru in ceea ce priveste revenirea sustinuta a cresterii mult asteptate,`` a spus Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS Romania.

Studiul evidentiaza, de asemenea, diferente semnificative in ceea ce priveste obiceiurile si practicile de piata in domeniul fuziunilor si achizitiilor in Europa, astfel:

In Europa Centrala si de Est, arbitrajul ramane principalul mecanism de solutionare a disputelor (76% vs. 33% in Europa, in 2010).

In Europa de Sud, tranzactiile au avut tendinta cea mai redusa din Europa de a contine dispozitii de minimis sau clauze globale (basket).
In Europa Centrala si de Est, tranzactiile cu clauza de indexare a pretului de achizitie (``earnout``) au fost rare (doar 8%), iar clauzele de neconcurenta au fost utilizate mult mai rar decat in restul Europei.
In Franta, tranzactiile cu pret de cumparare, cu clauza de indexare (earnout) au fost folosite mai frecvent decat in alte regiuni, o treime din tranzactii avand o astfel de componenta.
Foarte rar se intampla sa nu existe un plafon de raspundere, iar tranzactiile din Regatul Unit au, in general, cea mai scurta perioada de limitare cu garantie generala,numai 17% dintre acestea avand o perioada de limitare peste 24 de luni.
In tarile germanofone, a existat o crestere semnificativa a plafoanelor de raspundere, de pana la 25% din pretul de achizitie (42% in 2010 comparativ cu 35% in anul anterior). Aceasta a fost insotita de o scadere a plafoanelor de raspundere de peste 50% din pretul de achizitie.
In Benelux, conditiile de finantare a cumparatorului au fost foarte rare (doar 4%).

Comparativ cu SUA (conform datelor publicate de ABA), studiul CMS gaseste diferente semnificative in tranzactiile de fuziuni si achizitii efectuate in Europa:

Clauzele MAC (material adverse change - schimbari adverse materiale) sunt mult mai populare in SUA decat in Europa . Acestea au fost utilizate in 80% din tranzactiile din SUA comparativ cu doar 16% in Europa .
Clauzele globale sunt mai frecvente in SUA, iar baza de recuperare este diferita. In SUA, exista un procent de recuperare de 59% ``doar surplus``, fata de recuperarea ``primului dolar`` vs. 34% in Europa, in 2010.

``Profilul de risc al regiunii ECE, ca piata emergenta, este in continuare reflectat in termenii si conditiile tranzactiilor de fuziuni si achizitii. Totusi, pe fondul intensificarii activitatii, alocarea riscurilor se normalizeaza. Cred ca putem spune ca in 2011 vom vedea o egalizare a conditiilor pentru vanzatori si cumparatori``, declara Helen Rodwell, CEE Head of Corporate Practice.

Studiul Anual European CMS privind Fuziunile si Achizitiile in 2011 a inclus sase regiuni europene, astfel: Regatul Unit, tarile germanofone (Austria, Germania si Elvetia), Franta, Benelux (Olanda si Belgia), Europa Centrala si de Est (Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ucraina) si Europa de sud ( Italia si Spania).

Tranzactiile incluse in studiu acopera toate sectoarele de activitate, inclusiv financiar si asigurari, hotelarie si turism, energie si utilitati, produse de larg consum, TMT, infrastructura si proiecte, stiinta, imobiliare si constructii.

CMS a fost infiintat in 1999 si cuprinde astazi 600 de parteneri si peste 2.800 de avocati.
CMS ofera o intelegere locala profunda a aspectelor juridice, fiscale si de afaceri si furnizeaza servicii orientate catre clienti printr-o strategie comuna executata la nivel local in 28 de jurisdictii, cu 56 de birouri in Europa Centrala si de Vest si nu numai.



Citeşte mai multe despre:    Fuziuni    Achizitii    Avocati

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 1529

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1387

Angajatorii au obligatia de a transmite documente justificative pentru achizitiile de bunuri si servicii - Art. 6 alin. (1) din OUG 132/2020 - telemunca
30 Sep 2020 | 1976

MFP: Proiect de OUG privind scutirea de la plata impozitului a firmelor din industria HoReCa si a jocurilor de noroc
17 Jun 2020 | 1423

ICCJ: Hotararea pronuntata in prima instanta in procesele si cererile care decurg din executarea contractelor administrative se ataca cu recurs
25 May 2020 | 1354

M. Finantelor: Masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei si companiilor afectate de raspandirea virusului COVID-19
20 Mar 2020 | 1059



Articole Juridice

GDPR: Dezvaluirea datelor cu caracter personal ale pacientilor pe un site
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Codul Fiscal: Stabilirea de catre Presedintele A.N.A.F. a criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal � o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Dreptul de retragere al consumatorilor in cazul unei achizitii online. Situatia bunurilor ambalate si desigilate
Sursa: EuroAvocatura.ro

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Decizia nr. 382/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea nr. 359/2004
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 331/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2013
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia Curtii Constitutionale nr. 738/2018 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 167 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Instanta verifica indeplinirea conditiilor de legalitate a deciziei de concediere, nefiind indreptatita sa cenzureze din perspectiva oportunitatii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 1463/2017, in sedinta publica din 9 martie 2017