din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3793 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Sanatatii a modificat conceptul mecanismului de clawback

Ministerul Sanatatii a modificat conceptul mecanismului de clawback

  Publicat: 22 Sep 2011       1983 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Efecte induse - Efecte secundare (colaterale) ale unui acord sau ale unei concentrari dintre cel putin doua intreprinderi, care afecteaza concurenta dintre ele, pe o alta piata relevanta decat cea vizata de intelegerea sau de concentrarea in cauza.
Ministerul Sanatatii a modificat conceptul mecanismului de clawback astfel incat acesta sa fie functional si sa produca efecte . Noile masuri se vor aplica incepand cu 1 octombrie 2011.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Masura a importantei relative a unei intreprinderi, in interiorul unei ramuri de activitate sau al unei piete date, raportata la productie, la vanzari sau la capacitatea ansamblului intreprinderilor din aceasta ramura sau de pe aceasta piata.
Document eliberat de catre o autoritate prin care se atesta legalitatea efectuarii unei activitati
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Document eliberat de catre o autoritate prin care se atesta legalitatea efectuarii unei activitati
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Vanzarile facute prin abordarea activa a clientilor individuali, in interiorul fie al teritoriului exclusiv al unui alt distribuitor, fie al clientelei exclusive a unui alt distribuitor; aceasta se poate face, de exemplu, prin:
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Document eliberat de catre o autoritate prin care se atesta legalitatea efectuarii unei activitati
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat astazi Ordonanta de urgenta pentru stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii. Documentul a fost elaborat in colaborare cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.
``De la inceput vreau sa subliniez ca mecanismul de clawback nu inseamna o noua taxa . Si pana in prezent a existat obligativitatea achitarii de catre firmele de medicamente a unei contributii care functiona pe principiul unei taxe aplicate la volumul de vanzari pentru toate medicamentele. Sistemul s-a dovedit insa a fi nefunctional, nu si-a atins obiectivul declarat, iar anul acesta au fost colectate doar aproximativ 5% din suma previzionata. Ca urmare a existat aceasta necesitate de a modifica mecanismul financiar``, a declarat ministrul Sanatatii, RITLI Ladislau.
Conform actului normativ, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelorsau reprezentantii legali ai acestora vor avea obligatia de a plati o contributie trimestriala care se calculeaza prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii. Contributia trimestriala se va calcula si aplica pentru acele volume de vanzari care depasesc media trimestriala a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, precum si pentru cele folosite in tratamentul ambulatoriu pe baza de prescriptie medicala prin farmaciile cu circuit deschis, tratament spitalicesc si pentru centrele de dializa
Plata se va face in functie de cota de piata a fiecarui detinator de autorizatie de punere pe piata .

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va calcula si va comunica valoarea procentului pe care fiecare detinator de autorizatie de punere pe piata o va plati, in functie de o formula matematica stabilita.
Astfel, de exemplu daca intr-un trimestru, statul aloca pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei, iar consumul real in acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligatia de a o achita catre stat este de 33% din volumul de vanzari .
``Mecanismul pe care il propunem in prezent are mai mult efect reglator, controleaza depasirea bugetelor. De exemplu, in ultimul an, in domeniul oncologic, cresterea consumului de medicamente oncologice este de 20%, in timp ce morbiditatea a crescut cu 8%. Noile masuri nu vor afecta direct bolnavul, acesta nu va avea de platit mai mult pentru medicamente``, a mai spus ministrul RITLI.
Sumele incasate din aceasta contributie vor fi venituri la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si vor fi folosite pentru asigurarea medicamentelor incluse in programele nationale de sanatate, pentru medicamentele cu sau fara contributie personala si pentru servicii medicale.
Pentru neachitarea la termenul prevazut a contributiei, se vor percepe dobanzi si penalitati, conform Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Mai mult, pentru persoanele juridice care nu isi indeplinesc obligatiile de plata a contributiei in termen de 180 de zile de la data scadentei, sanctiunea poate ajunge pana la excluderea de pe listele de medicamente compensate si gratuite a medicamentelor la care detin autorizatie de punere pe piata .



Citeşte mai multe despre:    Ministerul Sanatatii    Medicamente    Tratament ambulatoriu    Clawback

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Aplicarea unitara a prevederilor referitoare la acordarea zilelor libere pentru parintii din familiile monoparentale care isi supravegheaza copiii
15 Mar 2021 | 1211

Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic
12 Jul 2020 | 1443

25 milioane lei pentru finantarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii si combaterea epidemiei de SARS-COV-2
28 Mar 2020 | 1106

Legea 19/2020: Guvernul a stabilit modul de acordare si de plata a zilelor libere pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant
19 Mar 2020 | 1663

Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
19 Mar 2020 | 1206

Tribunalul Bucuresti isi suspenda activitatea, termenele vor fi preschimbate
11 Mar 2020 | 1166



Articole Juridice

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Dreptul cetatenilor UE inactivi din punct de vedere economic de a fi afiliati la sistemul public de asigurari de sanatate al statului membru gazda
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Recunoasterea si aplicarea sporului pentru conditii de munca in domeniul sanatatii si asistentei sociale. Dispozitii legale incidente si paralizante
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Intreprinderile farmaceutice nu pot distribui in mod gratuit farmacistilor mostre de medicamente care se elibereaza numai pe baza de prescriptie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Indemnizatie de concediu de odihna. Stabilirea prin luarea in considerare a sporului pentru conditii deosebite de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 254/14.07.2020

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Competenta este atrasa de obiect, iar nu de catre partile atrase in proces de catre reclamant sau de catre natura drepturilor care se pot naste ulterior in patrimoniul reclamantului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 14 din data de 10 ianuarie 2020

In cazul in care paguba a fost produsa de mai multi salariati este necesara chemarea in judecata a tuturor angajatilor responsabili de producerea prejudiciului produs
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti- Decizia civila nr. 2469 din data de 07 Mai 2019