din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1984 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Scrisoarea jud. Neacsu catre colegii de la Tribunalul Bucuresti

Scrisoarea jud. Neacsu catre colegii de la Tribunalul Bucuresti

  Publicat: 21 Nov 2011       2908 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Inlaturarea efectelor actului juridic civil, datorita ingratitudinii manifestate de cel gratificat sau a neexecutarii culpabile a unor sarcini asumate.
Incep prin a va multumi pentru instiintarea Scrisoarea jud. Neacsu catre colegii de la Tribunalul Bucurestioficiala cu privire la adunarea generala a judecatorilor Tribunalului Bucuresti din 18 noiembrie, instiintare pe care am primit-o la o saptamana dupa ce am aflat din presa de intentia dumneavoastra de a discuta posibila revocare a mea.

Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Candidat - persoana care participa la alegeri in urma propunerilor inaintate de competitori electorali sau in nume propriu pentru a obtine un mandat de deputat sau de senator,
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Organ colectiv format din totalitatea (ori majoritatea, dupa caz) membrilor asociati si care reprezinta vointa societatii.
Contractul in temeiul caruia o persoana numita mandant, imputerniceste pe o alta persoana, numita mandatar, sa incheie in numele ei si pentru ea anumite acte juridice.
Termen prin care se desemneaza persoana fizica lipsita de capacitate de exercitiu.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Imobil asupra caruia greveaza o servitute.
Paguba sau prejudiciu provocata unei persoane,
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.

Revocarea membrilor CSM este o procedura radicala, care presupune un esec substantial si de durata a exercitarii atributiilor calitatii de membru CSM. Tocmai din acest motiv, mi-ar fi fost util sa cunosc si argumentele initiatorilor acestui demers si am asteptat mai ales sa fiu invitat, nu doar instiintat de eveniment, la o discutie care ma priveste.

Pentru ca nu cunosc, pana la aceasta data, faptele si actiunile concrete care au stat la baza convocarii adunarii generale, sunt nevoit sa fac referire doar la ceea ce a aparut in spatiul public ca fiind posibile argumente de sustinere a demersului. Subliniez ca sustin legitimitatea adunarilor generale de a exercita un control asupra activitatii membrilor Consiliului prin toate mecanismele procedurale care le sunt recunoscute, inclusiv prin procedura radicala a revocarii. Judecatorii insisi trebuie sa vegheze insa ca aceste mecanisme sa fie folosite rational, justificat si in acord cu interesele comune ale instantelor.

Va reamintesc ca, in cadrul alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii desfasurate in anul 2010, Tribunalul Bucuresti s-a prezentat cu un candidat propriu. Desi a fost sprijinit masiv (peste 120 de voturi primite de la colegii din Bucuresti, fata de cele mai putin de 30 primite aici de subsemnatul), acesta s-a clasat, in cele din urma, pe locul secund. E evident, deci, ca nu voturile colegilor dela Tribunalul Bucurestisunt cele care au consfintit configuratia finala a clasamentului.

Nu ma indoiesc ca reprezentantul Tribunalului Bucuresti ar fi fost mai apropiat de interesele acestei instante, insa corpul judecatorilor a dorit reprezentarea egala a intereselor tuturor instantelor, mai ales a celor din provincie deseori ignorate in politicile publice ale autoritatilor de la Bucuresti.

De asemenea, desi se vorbeste despre ``promisiuni facute adunarii generale dela Tribunalul Bucuresti``, va reamintesc ca, desi am solicitat in perioada premergatoare alegerilor, nu am reusit sa ma intalnesc decat cu aproximativ 20-25 de colegi judecatori, desigur, mult sub numarul celor care formeaza o adunare generala.

Cat priveste pretinsa ``neasumare a voturilor exprimate in cadrul sedintelor CSM``, consider a se observa ca mi-am pus intregul mandat sub semnul transparentei, iar transmiterea integrala in online a sedintelor CSM, si din initiativa mea, face imposibila ascunderea optiunilor exprimate. Pe de alta parte nu sunt dispus ca prin atitudinea mea unilaterala sa vulnerabilizez odata in plus un CSM care prea des este perceput ca nefiind suficient de omogen, si solidar la nivelul deciziilor pe care le ia. Deasupra interesului meu individual ca membru CSM de a fi agreat de instantele care mi-au acordat mandatul de reprezentare se afla interesul comun al sistemului judiciar de a nu fi macinat de scandaluri interne si de o dezordine care l-ar face incapabil sa reziste atacurilor externe.

Dincolo de toate aceste rememorari ale realitatii, necesare doar din perspectiva afirmatiilor aparute deja in spatiul public ca fiind argumente ale demersului unor judecatori ai Tribunalului Bucuresti, folosesc prilejul pentru a face cateva precizari de fond . Ele au si format de altfel substanta mesajului cu care am castigat alegerile si reprezinta contractul de incredere pe care l-am incheiat cu judecatorii.

In exercitarea mandatului meu de membru CSM nu voi sustine preferential interesele nici unei instante in dauna altora, nici macar a instantei de la care provin. Nu exista regimuri preferentiale care sa foloseasca intereselor generale ale sistemului judiciar.

Membrii CSM sunt datori sa aiba un comportament egal si nediferentiat fata de toate instantele pe care le reprezinta, doar astfel fiind garantata realizarea interesului comun. Desi, prin marimea lor, unele instante sunt capabile sa exercite o presiune mai mare decat altele, membri CSM sunt datori sa pastreze echilibrul si sa respinga orice incercare de influentare a deciziilor lor, pe care nu trebuie sa le foloseasca pentru a dobandi capital personal de bunavointa din partea instantelor mai mari.

Cred ca este momentul sa lasam patimile alegerilor in urma si sa ne concentram pe provocarile reale si concrete care ne asteapta. Nu putem infrunta amenintarile la adresa sistemului judiciar decat concentrandu-ne pe lucrurile importante, strangand randurile si evitand, cu intelepciune, derapajele emotionale in care suntem, uneori, tarati.

Astept cu interes discutia cu voi toti si in primul rand o precizare a motivelor solicitarii dumneavoastra, avand in vedere ca nu exista vreo certitudine ca cele expuse in mass-media sunt, intr-adevar, si punctele dumneavoastra de vedere.

Cu respect,
Judecator Adrian Neacsu, membru CSM



Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Bucuresti    Scrisoare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Tribunalul Bucuresti isi suspenda activitatea, termenele vor fi preschimbate
11 Mar 2020 | 1165

Judecatori si Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1232

Pozitia Consiliului Barourilor si Societatilor de Drept din Europa privind eradicarea fenomenului avocaturii clandestine
29 Feb 2020 | 851

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 21 octombrie 2019
26 Oct 2019 | 1136

ANP a aprobat Metodologia privind voluntariatul desfasurat de civili in penitenciare
09 Sep 2019 | 1263

MAE a publicat o lista a unor tratate internationale intrate in vigoare in ultimele luni
29 Jul 2019 | 798



Articole Juridice

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Perimarea executarii silite. Termenul de invocare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Hotarare definitiva pronuntata intr-un litigiu privind nerespectarea dreptului de interventie asupra datelor si a dreptului de opozitie
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Jurisprudenţă

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti