din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3318 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei

[Av. muncii] Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei

  Publicat: 28 Dec 2016       2624 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Opinie juridica privind Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Datorita comportamentului neadecvat pe care l-a avut sefa mea directa fata de mine (discriminarea) nu am mai putut continua colaborarea cu angajatorul meu. Mi-am anuntat aceasta printr-o notificare scrisa, in care am specificat si motivele pentru care nu ma mai prezint la locul de munca . E adevarat ca nu am scris negru pe alb demisie sau incetarea raporturilor contractuale ci mi-am exprimat cerinta de a fi disponibilizata. Timp de 3 saptamani nu m-a contactat nimeni, imediat dupa acest interval m-a sunat cineva de la salarizare si mi-a spus sa merg sa ma ""inteleg"" cu sefa mea, sa rezolv problema acolo si sa sterg absentele acumulate pana atunci. Refuzand acest lucru, eu asteptand raspunsul la notificarea pe care am adresat-o, am fost convocata la cercetarea disciplinara prealabila. M-am prezentat la aceasta comisie rezultatul fiind concedierea disciplinara pe motivul absentelor nemotivate. Nu inteleg de ce sunt considerate absente nemotivat e atat timp cat eu am anuntat ca nu mai pot continua. Mentionez ca sunt angajata acestei institutii de 9 ani, interval in care nu am avut abateri/sanctiuni de nicio natura, comportamentul meu profesional fiind unul ireprosabil.

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Demisia reprezinta actul unilateral de vointa al salariatului prin care acesta intelege sa puna capat contractului individual de munca . Salariatul nu este obligat sa isi motiveze demisia, insa manifestarea sa de vointa in sensul incetarii raporturilor de munca trebuie sa fie clara, precisa, neechivoca.
Prin acea notificare scrisa, dvs. ati specificat motivele pentru care urma sa nu va mai prezentati la locul de munca, insa, din ce intelegeme, nu a reiesit in mod clar intentia dvs. de a demisiona.
Mai mult decat atat, potrivit dispozitiilor art. 81 alin. 4 din Codul muncii, trebuia sa acordati angajatorului termenul de preaviz prevazut in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
In situatia in care ati fi dorit sa demisionati fara acordarea unui termen de preaviz, posibilitate recunoscuta la art. 81 alin. 8 din Codul muncii, in cuprinsul demisiei trebuia sa mentionati care au fost obligatiile pe care angajatorul nu le-a indeplinit fata de dvs. in desfasurarea relatiilor contratuale. Cu alte cuvinte, trebuia sa motivati de ce nu respectati obligatia impusa de lege de a va prezenta la serviciu pe perioada preavizului.
In aceste conditii, contractul individual de munca a continuat sa isi produca efectele pana la indeplinirea termenului de preaviz, si nu pana la data prezentarii notificarii scrise (demisiei). Dvs. trebuia sa va prezentati in continuare la locul de munca, pana la indeplinirea termenului de preaviz.
Nerespectarea termenului de preaviz prin neprezentare la locul de munca reprezinta abatere disciplinara, ce poate fi sanctionata de angajator chiar si cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca .
Astfel, angajatorul era indreptatit sa demareze procedura de cercetare disciplinara impotriva dvs. si sa va aplice o sanctiune, fie si cea a desfacerii contractului individual de munca .
In situatia in care sunteti nemultumita de emiterea deciziei de concediere, aveti posibilitatea sa introduceti o actiune la Tribunalul in circumscriptia caruia aveti domiciliul sau locul de munca, prin care sa solicitati anularea acesteia, aratand motivele pentru care considerati ca a fost emisa in mod nelegal.

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    demisie    preaviz    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Efectele nerespectarii termenului de preaviz in cazul demisiei
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Dialogurile MCP (XVI): Concedierea salariatului pentru inaptitudine fizica sau psihica
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VI): Activarea clauzei de neconcurenta
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Contract individual de munca, Model 2021. PDF si Word editabil
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Demisia salariatului. Angajatorul nu este in masura sa recalifice arbitrar cererea formulata de salariat
Pronuntaţă de: Tribunalul Ilfov

Incetarea contractului individual de munca in temeiul art. 55 lit. b din Codul muncii. Neintrunirea acordului de vointa a partilor pentru incetarea raporturilor de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 836/11.12.2018

Incetarea contractului de munca din initiativa angajatului. Nedatorare a cheltuielilor privind cursurile de perfectionare profesionala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau � Sectia I Civila - Decizia civila nr. 501 din 24 iunie 2019

Mobbing-ul este considerat un fenomen la granita cu discriminarea
Pronuntaţă de: Tribunalul Arad - Sentinta civila nr. 571 din data de 08 septembrie 2020