Va prezentam in continuare sinteza modificarilor si completarilor aduse Codului de procedura civila prin Legea nr. 310/2018, analizate dupa institutiile juridice afectate si cauzele care au generat si/sau impus noile abordari legislative.
1. Principiile fundamentale ale procesului civil
Art. 13 - dreptul la aparare - a fost modificat prin abrogarea tezei a II-a a art. 13 alin. (2).
Textul de lege anterior:
``Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. In recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia cazului in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept .``
Textul de lege modificat prin Legea nr. 310/2018:
``Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii.``
Modificarea a vizat punerea in acord a Codului de procedura civila cu Deciziile Curtii Constitutionale nr. 462/2014 si nr. 485/2015.
2. Incompatibilitatea
Art. 41 - cazurile de incompatibilitate absoluta - alin. (1) a fost modificat prin instituirea unei exceptii de la regula conscrata in reglementarea anterioara.
Noua reglementare:
``(1) Judecatorul care a pronuntat o incheiere interlocutorie sau o hotarare prin care s-a solutionat cauza nu poate judeca aceeasi pricina in apel, recurs, contestatie in anulare sau revizuire si nici dupa trimiterea spre rejudecare, cu exceptia cazului in care este chemat sa se pronunte asupra altor chestiuni decat cele dezlegate de instanta de apel sau, dupa caz, de recurs.``
``(1) Judecatorul care a pronuntat o incheiere interlocutorie sau o hotarare prin care s-a solutionat cauza nu poate judeca aceeasi pricina in apel, recurs, contestatie in anulare sau revizuire si nici dupa trimiterea spre rejudecare.``
3. Interventia voluntara - importante modificari aduse regimului juridic al cailor de atac
Art. 64 - Procedura de juecata. Cai de atac - se modifica alin. (3) si (4).
``(3) Incheierea nu se poate ataca decat odata cu fondul .
(4) In cazul admiterii caii de atac exercitate impotriva incheierii prin care instanta a respins ca inadmisibila cererea de interventie, hotararea pronuntata este desfiintata de drept, iar cauza se va rejudeca de instanta in fata careia s-a formulat cererea de interventie de la momentul discutarii admisibilitatii in principiu a acesteia.``
``(3) Incheierea de admitere in principiu nu se poate ataca decat odata cu fondul .
(4) Incheierea de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie poate fi atacata in termen de 5 zile, care curge de la pronuntare pentru partea prezenta, respectiv de la comunicare pentru partea lipsa . Calea de atac este numai apelul, daca incheierea a fost data in prima instanta, respectiv numai recursul la instanta superioara, in cazul in care incheierea a fost pronuntata in apel. Dosarul de inainteaza, in copie certicata pentru conformitate cu originalul, instantei competente sa solutioneze calea de atac in 24 de ore de la expirarea termenului. Intampinarea nu este obligatorie. Apelul sau, dupa caz, recursul se judeca in termen de cel mult 10 zile de la inregistrare . Judecarea cererii principale se suspenda pana la solutionarea caii de atac exercitate impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie .``
Se observa ca, in continuare, regimul juridic al cailor de atac, pe de o parte, prezinta particularitati numai cu privire la incheierea de respingere ca inadmisibila, si, pe de alta parte, este aplicabi deopotriva atat in cazul interventiei principale, cat si al interventiei accesorii, insa, in actuala reglementere incidenta pentru procesele incepute dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 310/2018, incheierea prin care s-a respins ca inadmisibila cererea de interventie nu mai poate fi atacata in cursul judecatii.
Este suprimata astfel acea cale de atac care avea ca efect suspedarea cauzei si care se judeca de urgenta, iar, in noua reglementare, admiterea caii de atac exercitata impotriva acestei incheieri determina, implicit, desfiintarea de drept a hotararii pronuntate si trimiterea cauzei spre rejudecare.
4. Reprezentarea
Art. 80 - Formele reprezentarii - abrogarea tezei a II-a a alin. (5).
``(5) Cand dreptul de reprezentare izvoraste din lege sau dintr-o hotarare judecatoreasca, asistarea reprezentantului de catre un avocat nu este obligatorie. Dispozitiile art. 83 alin. (3) si art. 84 alin. (2) sunt aplicabile.``
``(5) Cand dreptul de reprezentare izvoraste din lege sau dintr-o hotarare judecatoreasca, asistarea reprezentantului de catre un avocat nu este obligatorie.``
Art. 83 - Reprezentarea conventionala a persoanelor fizice - abrogarea alin. (3).
``(1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca este licentiat in drept .
(3) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.``
(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazului prevazut de art. 13 alin. (2).
(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.``
Art. 84 - reprezentarea conventionala a persoanelor juridice - alin. (2) se abroga, in considerarea Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 462/2014 si nr. 485/2015; iar alin. (3) (cazul ``entitatilor fara personalitate juridica``) se modifica in sensul de a nu se face trimitere la acest alin. (2), abrogat.
5. Competenta si exceptiile de necompetenta
Art. 94 - Judecatoria - se modifica pct. 1 lit. b) si se adauga in compenta judecatoriei trei noi materii, prin lit. j1), j2) si j3).
Pct. 1 lit. b) se modifica.
``b) cererile referitoare la inregistrarile in registrele de stare civila, potrivit legii.``
``b) cererile referitoare la inregistrarile in registrele de stare civila, date de lege in competenta instantelor judecatoresti``.
Se introduc urmatoarele domenii in competenta materiala a judecatoriei:
``j1) cererile in materie de mostenire, indiferent de valoare;``
``j2) cererile privind uzucapiunea, indiferent de valoare;``
``j3) cererile in materia fondului funciar, cu exceptia celor date prin lege speciala in competenta altor instante judecatoresti;``
Nota bene: lit. j1) - j3) sunt incluse de legiuitor la art. 483 alin. (2) in categoria cererilor cererilor care nu sunt supuse recursului.
Art. 95 - Tribunalul - se modifica pct. 3.
``3. ca instanta de recurs, in cazurile anume prevazute de lege;``
``3. ca instanta de recurs, recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului si in orice alte cazuri expres prevazute de lege;``
Art. 96 - Curtea de apel - se modifica pct. 3.
``3. ca instanta de recurs, recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel sau impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum si in orice alte cazuri expres prevazute de lege;``
Art. 105 - cererile in materie de mostenire (din Sectiunea a II-a intitulata ``Determinarea competentei dupa valoarea obiectului cererii introductive de instanta``) se abroga, reprezentand dispozitii caduce in raport de noua competenta extinsa a judecatoriei.
Dispozitiile art. 127 - Competenta facultativa - alin. (1) si (2) se modifica, iar prin alin. (21) se introduce o noua dispozitie.
``(1) Daca un judecator are calitatea de reclamant intr-o cerere de competenta instantei la care isi desfasoara activitatea sau a unei instante inferioare acesteia, va sesiza una dintre instantele judecatoresti de acelasi grad aflate in circumscriptia oricareia dintre curtile de apel invecinate cu curtea de apel in a carei circumscriptie se afla instanta la care isi desfasoara activitatea .
(2) In cazul in care cererea se introduce impotriva unui judecator care ar fi de competenta instantei la care acesta isi desfasoara activitatea sau a unei instante inferioare acesteia, reclamantul poate sesiza una dintre instantele judecatoresti de acelasi grad aflate in circumscriptia oricareia dintre curtile de apel invecinate cu curtea de apel in a carei circumscriptie se afla instanta care ar fi fost competenta, potrivit legii.
(21) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si in ipoteza in care o instanta judecatoreasca are calitatea de reclamant sau de parat, dupa caz.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator procurorilor, asistentilor judiciari si grefierilor.``
``(1) Daca un judecator are calitatea de reclamant intr-o cerere de competenta instantei la care isi desfasoara activitatea, va sesiza una dintre instantele judecatoresti de acelasi grad aflate in circumscriptia oricareia dintre curtile de apel invecinate cu curtea de apel in a carei circumscriptie se afla instanta la care isi desfasoara activitatea .
(2) In cazul cererii introduse impotriva unui judecator care ar fi de compenta instantei la care acesta isi desfasoara activitatea , reclamantul poate sesiza una dintre instantele judecatoresti de acelasi grad aflate in circumscriptia oricareia dintre curtile de apel invecinate cu curtea de apel in a carei circumscriptie se afla instanta care ar fi fost competenta, potrivit legii.
Este de avut in vedere ca, potrivit art. 25 din Codul de procedura civila, modificarile normelor de competenta nu afecteaza procesele in curs.
Art. 129 - Exceptia de necompetenta - alin. (2) pct. 2 este modificat sub aspectul reglementarii competentei functionale.
``2. In cazul incalcarii competentei materiale, cand procesul este de competenta unei instante de alt grad sau de competenta unei alte sectii sau altui complet specializat;``
``2. in cazul incalcarii competentei materiale, cand procesul este de competenta unei instante de alt grad;``
Art. 130 - Invocarea exceptiei - se modifica alin. (2) si (3).
``(2) Necompetenta materiala si teritoriala de ordine publica trebuie invocata de parti ori de catre judecator la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante si pot pune concluzii..
(3) Necompetenta de ordine privata poate fi invocata doar de catre parat prin intampinare sau, daca intampinarea nu este obligatorie, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante si pot pune concluzii.``
``(2) Necompetenta materiala si teritoriala de ordine publica trebuie invocata de parti ori de catre judecator la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante.
(3) Necompetenta de ordine privata poate fi invocata doar de catre parat prin intampinare sau, daca intampinarea nu este obligatorie, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante.``
Art. 131 - Verificarea competentei - alin. (1) se modifica.
``(1) La primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante si pot pune concluzii, judecatorul este obligat, din oficiu, sa verifice si sa stabileasca daca instanta este competenta general, material si teritorial sa judece pricina, consemnand in cuprinsul incheierii de sedinta temeiurile de drept pentru care constata competenta instantei sesizate. Incheierea are caracter interlocutoriu.``
``(1) La primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante, judecatorul este obligat, din oficiu, sa verifice si sa stabileasca daca instanta este competenta general, material si teritorial sa judece pricina, consemnand in cuprinsul incheierii de sedinta temeiurile de drept pentru care constata competenta instantei sesizate. Incheierea are caracter interlocutoriu.``
Art. 142 alin. (1) - Instanta competenta - se modifica, ca urmare a noilor dispozitii introduse in materia competentei facultative (art. 127).
``(1) Cerera de stramutare intemeiata pe motiv de banuiala legitima este de competenta curtii de apel, daca instanta de la care se cere stramutarea este o judecatorie sau un tribunal din circumscriptia acesteia. Daca stramutarea se cere de la curtea de apel, competenta de solutionare revine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In cazul cererilor de stramutare intemeiate pe motivul de banuiala legitima vizand calitatea partii de judecator la o instanta din circumscriptia curtii de apel competente, precum si a celor vizand caltatea de parte a unei instante din circumscriptia aceleiasi curti de apel, competenta de solutionare revine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cererea se depune la instanta competenta sa o solutioneze, care va instiinta de indata instanta de la care s-a cerut stramutarea despre formularea cererii de stramutare .``
``(1) Cerera de stramutare intemeiata pe motiv de banuiala legitima este de competenta curtii de apel, daca instanta de la care se cere stramutarea este o judecatorie sau un tribunal din circumscriptia acesteia. Daca stramutarea se cere de la curtea de apel, competenta de solutionare revine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cererea se depune la instanta competenta sa o solutioneze, care va instiinta de indata instanta de la care s-a cerut stramutarea despre formularea cererii de stramutare .``
Art. 144 - Judecarea cererii - alin. (2) se modifica prin precizarea ca stramutarea se solutioneaza prin incheiere .
``(2) Hotararea asupra stramutarii se da fara motivare si este definitiva.``
``(2) Incheierea asupra stramutarii se da fara motivare si este definitiva.``
6. Citarea si comunicarea actelor de procedura
Art. 154 - Organele competente si modalitati de comunicare - alin. (4) si (6) se modifica; se adauga un nou alineat, alin. (61).
- alin. (4): ``In cazul in care comunicarea potrivit alin. (1) nu este posibila, aceasta se va face prin posta, cu scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, in plic inchis, la care se ataseaza dovada de primire/procesul-verbal si instiintarea prevazute la art. 163.``
- alin. (6): ``Comunicarea citatiilor si a altor acte de procedura se poate face de grefa instantei si prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia, daca partea care a aindicat instantei datele corespunzatoare in acest scop. In vederea confirmarii, instanta, odata cu actul de procedra, va comunica un formular care va contine: denumirea instantei, data comunicarii, numele grefierului care asigura comunicarea si indicarea actelor comunicate; formularul va fi completat de catre destinatar cu data primirii, numele in clar si semnatura persoanei insarcinate cu primirea corespondentei si va fi expediat instantei prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace .``
- alin. (4): ``In cazul in care comunicarea potrivit alin. (1) nu este posibila, aceasta se va face prin posta, cu scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, in plic inchis, la care se ataseaza dovada de primire/procesul-verbal si instiintarea prevazute la art. 163.``
- alin. (6): ``Comunicarea citatiilor si a altor acte de procedura se poate face de grefa instantei si prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia, daca partea care a aindicat instantei datele corespunzatoare in acest scop. Comunicarea actelor de procedura va fi insotita de semnatura electronica extinsa a instantei care va inlocui stampila instantei si semnatura grefierului de sedinta din mentiunile obligatorii ale citatiei. Fiecare instanta va avea o singura semnatura electronica extinsa pentru citatii si acte de procedura .``
- alin. (61): ``Citatiile si celelalte acte de procedura mentionate la alin. (6) se consdera comunicate la momentul la care au primit mesaj din partea sistemului folosit ca au ajuns la destinatar potrivit datelor furnizate de acesta.``
Art. 163 - Procedura de comunicare - se introduce un nou alineat, alin. (111), care sa completeze nou introdusele dispozitii ale art. 154 alin. (61).
- alin. (111): ``Atunci cand comunicarea actelor s-a realizat potrivit prevederilor art. 154 alin. (6) mesajul de comunicare catre destinatar primit de la sistem constituie dovada de comunicare . Acesta se va lista si se va atasa la dosarul cauzei.``
Art. 165 - Data indeplinirii procedurii - pct. 3 se modifica.
``3. In cazul citarii sau comunicarii altui act de procedura efectuate potrivit prevederilor art. 154 alin. (6), procedura se socoteste indeplinita indeplinita la data aratata pe copia imprimata a expedierii, certificata de grefierul care a facut transmisiunea.``
Text de lege anterior:
``3. in cazul citarii sau comunicarii altui act de procedura efectuate potrivit art. 154 alin. (6), procedura se socoteste indeplinita la data aratata pe copia imprimata a confirmarii expedierii, certificata de grefierul care a facut transmisiunea.``
7. Termenele procedurale
Art. 183 - Actele depuse la posta, servicii specializate de curierat, unitati militare si locuri de detinere - alin. (1) si (3) se modifica.
``(1) Actul de procedura, depus inauntrul termenului prevazut de lege prin scrisoare recomandata la oficiul postal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare ori trimis prin fax sau e-mail, este socotit a fi facut in termen.
(3) In cazurile prevazute la alin. (1) si (2), recipisa oficiului postal, precum si inregistrarea ori atestarea facuta, dupa caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, de unitatea militara sau de administratia locului de detinere, pe actul depus, precum si mentiunea datei si orei primirii faxului sau a e-mailului, astfel cum acestea sunt atestate de catre calculatorul sau faxul de primire al instantei, servesc ca dovada a datei depunerii actului de catre partea interesata.``
``(1) Actul de procedura, depus inauntrul termenului prevazut de lege prin scrisoare recomandata la oficiul postal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare, este socotit a fi facut in termen.
(3) In cazurile prevazute la alin. (1) si (2), recipisa oficiului postal, precum si inregistrarea ori atestarea facuta, dupa caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, de unitatea militara sau de administratia locului de detinere, pe actul depus, servesc ca dovada a datei depunerii actului de catre partea interesata.``
8. Procedura de verificare si regularizare
Sunt modificate dispozitiile alin. (4) al art. 200 si este introdus un nou alineat, alin. (41).
``(4) Daca obligatiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt indeplinite in termenul prevazut la alin. (3), prin incheiere, data in camera de consiliu, se dispune anularea cererii.``
In noua reglementare:
``(4) Daca obligatiile privind completarea sau modificarea cererii prevazute la art. 194 lit. a)-c), d) numai in cazul motivarii in fapt si f), precum si art. 195-197 nu sunt indeplinite in termenul prevazut la alin. (3), prin incheiere se dispune anularea cererii.
(41) Reclamantului nu i se poate cere sa completeze sau sa modifice cererea de chemare in judecata cu date sau informatii de care acesta nu dispune personal si pentru obtinerea carora este necesara interventia instantei.``
Modificarea a corectat necorelarea existenta intre dispozitiile art. 200 alin. (4) si cele ale art. 196.
In plus, potrivit noii reglementari, depunerea cererii intr-un numar insuficient de exemplare atrage anularea cererii in procedura verificarii si regularizarii.
9. Fixarea primului termen de judecata
Se va realiza in functie de data depunerii sau, dupa caz, implinirea termenul de depunere a intampinarii.
Art. 201 alin. (2)-(4) se modifica. In noua reglementare:
``(2) Intampinarea se comunica de indata reclamantului, care poate depune raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicare . Paratul va lua cunostinta de raspuns la intampinare de la dosarul cauzei.
(3) In termen de 3 zile de la data depunerii intampinarii, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(4) In cazul in care paratul nu a depus intampinarea in termenul prevazut la alin. (1), la data expirarii termenului respectiv, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.``
Potrivit textului de lege anterior:
``(2) Intampinarea se comunica de indata reclamantului, care este obligat sa depuna raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicare . Paratul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare de la dosarul cauzei.
(3) In termen de 3 zile de la data depunerii raspunsului la intampinare, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(4) In cazul in care paratul nu a depus intampinare in termenul prevazut la alin. (1) sau, dupa caz, reclamantul nu a comunicat raspuns la intampinare in termenul prevazut la alin. (2), la data expirarii termenului corespunzator, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.``
10 Reguli de desfasurare a procesului
Prin Legea nr. 310/2018 s-a renuntat definitiv la dezideratul privitor la desfasurarea cercetarii procesului in camera de consiliu .
Art. 213 - Desfasurarea procesului fara prezenta publicului - se modifica prin abrogarea implicita a alin. (1).
``(1) In fata primei instante cercetarea procesului se desfasoara in camera de consiliu, daca legea nu prevede altfel.
(2) De asemenea, in cazurile in care dezbaterea fondului in sedinta publica ar aduce atingere moralitatii, ordinii publice, intereselor minorilor, vietii private a partilor ori intereselor justitiei, dupa caz, instanta, la cerere sau din oficiu, poate dispune ca aceasta sa se desfasoare in intregime sau in parte fara prezenta publicului.
(3) In cazurile prevazute la alin. (1) si (2), au acces in camera de consiliu ori in sala de sedinta partile, reprezentantii lor, cei care ii asista pe minori, aparatorii partilor, martorii, expertii, traducatorii, interpretii, precum si alte persoane carora instanta, pentru motive temeinice, le admite sa asiste la proces.``
``(1) In cazurile in care dezbaterea fondului in sedinta publica ar aduce atingere moralitatii, ordinii publice, intereselor minorilor, vietii private a partilor ori intereselor justitiei, dupa caz, instanta, la cerere sau din oficiu, poate dispune ca aceasta sa se desfasoare in intregime sau in parte fara prezenta publicului.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1), au acces in camera de consiliu ori in sala de sedinta partile, reprezentantii lor, cei care ii asista pe minori, aparatorii partilor, martorii, expertii, traducatorii, interpretii, precum si alte persoane carora instanta, pentru motive temeinice, le admite sa asiste la proces.``
Art. 240 - Locul cercetarii procesului - este modificat in acelasi sens.
Noua reglementare (unic alineat):
``Cercetarea procesului se desfasoara in sedinta publica, cu citarea partilor, daca legea nu prevede altfel. Dispozitiile art. 154 sunt aplicabile.``
``(1) Cercetarea procesului are loc in fata judecatorului, in camera de consiliu, cu citarea partilor. Dispozitiile art. 154 sunt aplicabile.
(2) In caile de atac cercetarea procesului, daca este necesara, se face in sedinta publica.``
Art. 261 alin. (1) - Locul administrarii probelor - este modificat in acelasi sens al renuntarii la distinctia sedinta publica - camera de consiliu, statuandu-se o restrangere a cazurilor de judecare in camera de consiliu .
``(1) Administrarea probelor se face in fata instantei de judecata sesizate, in sedinta publica, daca legea nu dispune altfel.``
``(1) Administrarea probelor se face in fata instantei de judecata sesizate, in camera de consiliu, daca legea nu dispune altfel.``
Modificari importate aduse art. 231 - Notele de sedinta. Inregistrarea sedintei - alin. (1), (4) si (5).
``(1) Grefierul care participa la sedinta este obligat sa ia note in legatura cu desfasurarea procesului, care vor fi vizate de catre presedinte. Partile pot cere citirea notelor si, daca este cazul, corectarea lor. (...)
(4) Instanta va inregistra sedintele de judecata. In caz de contestare de catre participantii la proces a notelor grefierului, acestea vor fi verificate si, eventual, completate ori rectificate pe baza inregistrarilor din sedinta de judecata .
(5) La cerere, partile, pe cheltuiala acestora, pot obtine o copie electronica a inregistrarii sedintei de judecata in ceea ce priveste cauza lor.``
``(1) Grefierul care participa la sedinta este obligat sa ia note in legatura cu desfasurarea procesului. Partile pot cere citirea notelor si, daca este cazul, corectarea lor. (...)
(4) Instanta va inregistra sedintele de judecata.
(5) Instanta va elibera, la cerere, o copie electronica a inregistrarii sedintei de judecata:
a) partilor, pe cheltuiala acestora, in ceea ce priveste cauza lor;
b) procurorului, pentru cauza in care participa.``
Art. 244 - Terminarea cercetarii procesului - se modifica.
``(1) Cand judecatorul se socoteste lamurit, prin incheiere, declara cercetarea procesului incheiata si fixeaza termen pentru dezbaterea fondului in sedinta publica.
(2) Pentru dezbaterea fondului, judecatorul pune in vedere partilor sa redacteze note privind sustinerile lor si sa le depuna la dosar cu cel putin 5 zile inainte de termenul stabilit potrivit alin. (1), fara a aduce atingere dreptului acestora de a formula concluzii orale.
(3) Partile pot fi de acord ca dezbaterea fondului sa urmeze in camera de consiliu, la aceeasi zi sau la un alt termen.
(4) Cererea de judecata in lipsa presupune ca partea care a formulat-o a fost de acord si ca dezbaterea fondului sa aiba loc in camera de consiliu, in afara de cazul in care partea a solicitat expres ca aceasta sa aiba loc in sedinta publica.``
``(1) Cand judecatorul se socoteste lamurit, declara cercetarea procesului incheiata si poate fixa un alt termen pentru dezbaterea fondului, din oficiu sau la cererea partilor.
(2) In cazul in care s-a dispus dezbaterea fondului la un alt termen, judecatorul poate pune in vedere partilor sa redacteze note privind sustinerile lor si sa le depuna la dosar cu cel putin 5 zile inainte de termenul stabilit potrivit alin. (1), fara a aduce atingere dreptului acestora de a formula concluzii orale.``
11. Probele - modificari aduse in materia probei testimoniale.
Art. 321 - Ascultarea martorului - se completeaza cu urmatoarele doua alineate:
- alin. (6): ``Daca instanta gaseste ca intrebarea pusa de parte nu poate sa duca la dezlegarea procesului, este jignitoare sau tinde a proba un fapt a carui dovedire este oprita de lege, nu o va incuviinta. In aceasta situatie, instanta va trece in incheierea de sedinta atat numele partii si intrebarea formulata, cat si motivul pentru care a fost incuviintata.
- alin. (7): ``Daca intrebarea este incuviintata, intrebarea, impreuna cu numele partii care a formulat-o, urmata de raspunsul martorului, se vor consemna literal in declaratia martorului conform dispozitiilor art. 323 alin. (1).``
Urmare a introducere acestui alin. (6), Legea nr. 310/2018 prevede si abrogarea abrogarea dispozitiilor art. 322 alin. (3), potrivit carora: ``Daca instanta gaseste ca intrebarea pusa de parte nu poate sa duca la dezlegarea procesului, este jignitoare sau tinde a proba un fapt a carui dovedire este oprita de lege, nu o va incuviinta. Instanta, la cererea partii, va trece in incheierea de sedinta atat intrebarea formulata, cat si motivul pentru care nu a fost incuviintata.``
Modificarea art. 323 - Consemnarea declaratiei martorului - alin. (1).
``(1) Marturia se va scrie de grefier, care va consemna intocmai si literal declaratia martorului, si va fi semnata pe fiecare pagina si la sfarsitul ei de judecator, grefier si martor, dupa ce acesta a luat cunostinta de cuprins. Daca martororul refuza sau nu poate sa semneze, se va face mentiune despre aceasta in incheierea de sedinta.``
``(1) Marturia se va scrie de grefier, dupa dictarea presedintelui sau a judecatorului delegat, si va fi semnata pe fiecare pagina si la sfarsitul ei de judecator, grefier si martor, dupa ce acesta a luat cunostinta de cuprins. Daca martorul refuza sau nu poate sa semneze, se va face mentiune despre aceasta in incheierea de sedinta.``
12. Deliberarea si pronuntarea hotararii
Art. 398 - Luarea hotararii - alin. (3) se modifica prin schimbarea intelesului notiunii de complet de divergenta.
``(3) In cazul in care majoritatea nu poate fi realizata, procesul se judeca in complet de divergenta, constituit prin includerea in completul initial si a unui judecator din planificarea de permanenta.``
``(3) In cazul in care majoritatea nu poate fi realizata, procesul se judeca in complet de divergenta, constituit prin includerea in completul initial si a presedintelui instantei sau a vicepresedintelui, a presedintelui de sectie ori a unui judecator desemnat de presedinte.``
Art. 402 - Pronuntarea hotararii - se modifica.
``Hotararea se va pronunta in sedinta publica, la locul unde s-au desfasurat dezbaterile, de catre presedinte sau de catre un judecator, membru al completului de judecata, care va citi minuta, indicand si calea de atac ce poate fi folosita impotriva hotararii sau se poate pronunta prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei.``
``Sub rezerva dispoztiilor art. 396 alin. (2), hotararea se va pronunta in sedinta publica, la locul unde s-au desfasurat dezbaterile, de catre presedinte sau de catre un judecator, membru al completului de judecata, care va citi minuta, indicand si calea de atac ce poate fi folosita impotriva hotararii.``
13. Suspendarea procesului
Art. 413 - Suspendarea facultativa - este prevazut cu un nou alineat, alin. (11) avand urmatorul continut: ``11. cand, intr-o cauza similara, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a fost sesizata cu o cerere de decizie preliminara``.
Art. 415 - Reluarea judecarii procesului - pct. 3 se modifica.
``3. in cazurile prevazute la art. 412 alin. (1) pct. 7, dupa pronuntarea hotararii de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene;``
``3. din oficiu, in cazurile prevazute la art. 412 alin. (1) pct. 7, dupa pronuntarea hotararii de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, respectiv in cazurile prevazute de art. 520 alin. (2) si (4), dupa pronuntarea hotararii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.``
14. Hotararile judecatoresti
Art. 426 - Redactarea si semnarea hotararii - alin. (1) si, mai ales, alin. (5) teza I se modifica.
``(1) Hotararea se redacteaza de judecatorul care a solutionat procesul . Cand in compunerea completului de judecata intra si asistenti judiciari sau magistrati-asistenti, presedintele il va putea desemna pe unul dintre acestia sa redacteze hotararea . (...)
(4) Hotararea se redacteaza si se semneaza in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii, urmand ca, in cazuri temeinic motivate, acest termen sa fie prelungit cu cate 30 de zile, de cel mult doua ori. Opinia separata separata a judecatorului ramas in minoritate, precum si, cand este cazul, opinia concurenta se redacteaza si se semneaza in acelasi termen.``
``(1) Hotararea se redacteaza de judecatorul care a solutionat procesul . Cand in compunerea completului de judecata intra si asistenti judiciari, presedintele il va putea desemna pe unul dintre acestia sa redacteze hotararea . (...)
(4) Hotararea se va redacta si se va semna in cel mult 30 de zile de la pronuntare. Opinia separata separata a judecatorului ramas in minoritate, precum si, cand este cazul, opinia concurenta se redacteaza si se semneaza in acelasi termen.``
Art. 444 - Completarea hotararii - alin. (1) se completeaza prin introducerea unei tezei a II-a.
``(1) Daca prin hotararea data instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotararii in acelasi termen in care se poate declara, dupa caz, apel sau recurs impotriva acelei hotarari, iar in cazul hotararilor date in caile extraordinare de atac sau in fond dupa casarea cu retinere, in termen de 15 zile de la pronuntare. In cazul hotararilor definitive pronuntate in apel sau in recurs, completarea acestora se poate cere in termen de 15 zile de la comunicare.``
15. Executarea provizorie
Art. 450 - Suspendarea executarii provizorii - alin. (3) se modifica prin abrogarea tezei a III-a.
``(3) Cererea de suspendare se va judeca de catre instanta de apel. Dispozitiile art. 719 alin. (6) sunt aplicabile. Incheierea data asupra cererii de suspendare este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea atacata.``
``(3) Cererea de suspendare se va judeca de catre instanta de apel. Dispozitiile art. 719 alin. (6) se aplica in mod corespunzator.``
Redam mai jos dispozitiile art. 719 alin. (6) din materia contestatiei la executare:
``(6) Asupra cererii de suspendare instanta, in toate cazurile, se pronunta prin incheiere, chiar si inaintea termenului fixat pentru judecarea contestatiei. Partile vor fi intotdeauna citate, iar incheierea poate fi atacata, in mod separat, numai cu apel sau, daca este pronuntata de curtea de apel, numai cu recurs, in termen de 5 zile de la pronuntare pentru partea prezenta, respectiv de la comunicare pentru cea lipsa .``
16. Modificari aduse in reglementarea cailor de atac.Dispozitii generale
Art. 457 - Legalitatea caii de atac - alin. (2) se modifica prin adaugarea unei teze a II-a, astfel:
``(2) Mentiunea inexacta din cuprinsul hotararii cu privire la calea de atac deschisa contra acesteia nu are niciun efect asupra dreptului de a exercita calea de atac prevazuta de lege. Indicarea in mod gresit de catre instanta a termenului pentru exercitarea caii de atac constituie cauza de repunere in termen din oficiu a caii de atac exercitate cu respectarea indicatiei gresite a instantei.``
17. Apelul
Art. 471 - Depunerea cererii de apel - alin. (3) si (4) sunt abrogate si inlocuite de dispozitii cu un continut complet diferit; iar alin. (5)-(8) sunt abrogate in mod explicit ca urmare transpunerii corespunzatoare a dispozitiilor acestora in nou adoptatul art. 4711, intitulat ``Pregatirea judecatii apelului`` (care inlocuieste art. 475 cu aceeasi denumire din reglementarea anterioara).
Prevederile anterioare ale art. 471:
``(3) In cazul in care cererea de apel nu indeplineste conditiile prevazute de lege, presedintele instantei sau persoana desemnata de acesta care primeste cererea de apel va stabili lipsurile si ii va cere apelantului sa completeze sau sa modifice cererea de indata, daca este prezent si este posibil, ori in scris, daca apelul a fost trimis prin posta, fax, posta electronica sau curier. Completarea sau modificarea cererii se va face inauntrul termenului de apel. Daca presedintele sau persoana desemnata de acesta apreciaza ca intervalul ramas pana la expirarea termenului de apel nu este suficient, va acorda un termen scurt, de cel mult 5 zile de la expirarea termenului de apel, in care sa se depuna completarea sau modificarea cererii.
(4) Dispozitiile alin. (3) se aplica in mod corespunzator si in cazul in care motivele de apel se depun separat de cerere .``
Noua reglementare a art. 471:
``(3) Presedintele instantei sau persoana desemnata de acesta va inainta instantei de apel dosarul, impreuna cu apelurile facute, numai dupa implinirea termenului de apel pentru toate partile .
(4) Daca s-au formulat atat apel, cat si cereri potrivit art. 442-444, dosarul nu va fi trimis instantei de apel decat dupa implinirea termenului de apel privind hotararile date asupra acestor din urma cereri.``
Continutul art. 4711 - Pregatirea judecatii apelului:
``(1) Presedintele instantei de apel sau persoana desemnata de acesta, indata ce primeste dosarul, va lua masuri in vederea repartizarii aleatorii la un complet de judecata .
(2) In cazul in care cererea de apel nu indeplineste conditiile prevazute de lege, completul caruia i s-a repartizat dosarul va stabili lipsurile cererii de apel si ii va comunica, in scris, apelantului ca are obligatia de a completa sau modifica cererea . Completarea sau modificarea cererii se va face in termen de cel mult 10 zile de la data comunicarii.
(3) Dupa primirea dosarului sau, cand este cazul, dupa regularizarea cererii de apel potrivit alin. (2), completul va dispune comunicarea cererii de apel, precum si a motivelor de apel intimatului, impreuna cu copiile certificate de pe inscrisurile alaturate si care nu au fost infatisate la prima instanta, punandu-i-se in vedere obligatia de a depune la dosar intampinare in termen de cel mult 15 zile de la data comunciarii.
(4) Intampinarea depusa se comunica apelantului de indata, punandu-i-se in vedere posibilitatea de a depune la dosar raspunsul la intampinare in termen de cel mult 10 zile de la data comunicarii. Intimatul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare din dosarul cauzei.
(5) In termen de 3 zile de la data depunerii intampinarii, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(6) In cazul in care intimatul nu a depus intampinare in termenul prevazut la alin. (3), la data expirarii termenului respectiv, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(7) Dispozitiile art. 201 alin. (5) si (6) se aplica in mod corespunzator.
(8) Apelurile principale, incidente si provocate facute impotriva aceleiasi hotarari vor fi repartizate la acelasi complet de judecata . Cand apelurile au fost repartizate la complete diferite, ultimul complet investit va dispune pe cale administrativa trimiterea apelului la completul cel dintai investit.``
Art. 474 - Depunerea apelului incident si a celui provocat - ci numai din considerente de tehnica legislative, pentru a se face trimirea corespunzatoare la noile reglementari, a caror adoptare a determinat abrogarea preverilor la care se faceau trimiterile anteriore.
Astfel, in noua reglementare, art. 474 dispune in felul urmator:
``(1) Apelul incident si apelul provat se depun de catre intimat odata cu intampinarea la apelul principal, fiind aplicabile prevederile art. 4711 alin. (4) {inainte de modificare, art. 471 alin. 6}.
(2) Apelul provocat se comunica si intimatului din acest apel, prevazut la art. 473, acesta fiind dator sa depuna intampinare in termenul prevazut la art. 4711 alin. (4){anterior, art. 471 alin. 6}, care se aplica in mod corespunzator. Cel care a exercitat apelul provocat va lua cunostinta de intampinare de la dosarul cauzei.``
18. Recursul
Art. 483 - Obiectul si scopul recursului. Instanta competenta - alin. (2)-(4) se modifica
``(2) Nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a)-j), in cele privind navigatia civila si activitatea in porturi, conflictele de munca si de asigurari sociale, in materie de expropriere, in cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum si in alte cerei evaluabile in bani in valoare de de pana la 500.000 lei inclusiv. De asemenea, nu sunt supuse recursului hotarile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotarile de prima instanta sunt supuse numai apelului.
(3) Recursul urmareste sa supuna Inaltei Curti de Casatie si Justitie examinarea, in conditiile legii, a conformitatii hotararii atacate cu regulile de drept aplicabile.
(4) In cazurile anume prevazute de lege, recursul se solutioneaza de catre instanta superioara celei care a pronuntat hotararea atacata. Dispozitiile alin. (3) se aplica in mod corespunzator.``
``(2) Nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a)-j3), in cele privind navigatia civila si activitatea in porturi, conflictele de munca si asigurari sociale, in materie de expropriere, in cererile pronuntate in materia protectiei consumatorilor, a asigurarilor, precum si in cele ce decurg din aplicarea Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. De asemenea nu sunt supuse recursului hotararile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotararile de prima instanta sunt supuse numai apelului.
(3) Recursul urmareste sa supuna instantei competente examinarea, in conditiile legii, a conformitatii hotararii atacate cu regulile de drept aplicabile.
(4) Recursul se solutioneaza de catre instanta ierarhic superioara celei care a pronuntat hotararea atacata.``
Art. 484 - Suspendarea executarii - alin. (3) pct. 2 se abroga, astfel ca nu se va mai putea solutionata de catre completul de filtru cererea de suspendare a executarii formulata in recurs.
Este abrogat si alin. (6) al art. 484 pentru a se pastra consecventa cu principiului statuat prin Deciziile Curtii Constitutionale de garantare a dreptului justitiabililor de a se reprezenta personal, fara a fi obligate sa apeleze la asistenta juridica specializata, in calea de atac a recursului. Totodata, este modificat alin. (7) al aceluiasi articol in sensul de a nu se face trimitere la alin.(6), ale carui dispozitii au fost abrogate.
Art. 486 - Cererea de recurs - alin. (1) lit. a) si e) se modifica, iar, in consecinta, se aduc modificari in scop de tehnica legislativa si alin. (2) si (3).
``(1) Cererea de recurs va cuprinde urmatoarele mentiuni:
a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partii in favoarea careia se exercita recursul, numele, prenumele si domiciliul profesional al avocatului care formuleaza cererea ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si numele si prenumele consilierului juridic care intocmeste cererea . Prezentele dispozitii se aplica si in cazul in care recurentul locuieste in strainatate.(...)
e) semnatura partii sau a mandatarului partii in cazul prevazut la art. 13 alin. (2), avocatului sau, dupa caz, a consilierului juridic.
(2) La cererea de recurs se vor atasa dovada achitarii taxei de timbru, conform legii, precum si imputernicirea avocatiala sau, dupa caz, delegatia consilierului juridic.
(3) Mentiunile prevazute la alin. 1 lit. a), c)-e), precum si cerintele mentionate la alin. (2) sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii. Dispozitiile art. 82 alin. (1), art. 83 alin. (3) {abrogat} si ale art. 87 alin. (2) raman aplicabile.``
a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partii in favoarea careia se exercita recursul, sau, dupa caz, numele, prenumele si domiciliul reprezentantului conventional, numele, prenumele si domiciul profesional al avocatului care formuleaza cererea ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si numele si prenumele consilierului juridic care intocmeste cererea . Prezentele dispozitii se aplica si in cazul in care recurentul locuieste in strainatate. (...)
e) semnatura partii sau, dupa caz, a mandatarului partii, a reprezentantului legal al partii sau a consilierului juridic.
(2) La cererea de recurs se vor atasa dovada achitarii taxei de timbru, conform legii, precum si, daca este cazul, procura speciala, imputernicirea avocatiala sau delegatia consilierului juridic.
(3) Mentiunile prevazute la alin. (1) lit. a) si c), precum si cerintele mentionate la alin. (2) sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii. Dispozitiile art. 82 alin. (1) si ale art. 87 alin. (2) raman aplicabile.``
Art. 490 - Depunerea recursului - se modifica din considerente de tehnica legislativa, inlocuindu-se dispozitiile contrare ansamblului modificarilor aduse prin Legea nr. 310/2018.
``(1) Recursul si, daca este cazul, motivele de casare se depun la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii.
(2) Dispozitiile art. 4711 se aplica in mod corespunzator. Termenul prevazut la art. 4711 alin. (3) si (5) se dubleaza in cazul recursului. La redactarea si semnarea intampinarii si a raspunsului la intampinare, dispozitiile art. 83 si art. 84 alin. (1) raman aplicabile.``
``(1) Recursul si, daca este cazul, motivele de casare se depun la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii, in conditiile prevazute la art. 83 alin. (3) si art. 84.
(2) Dispozitiile art. 471 se aplica in mod corespunzator. Termenul prevazut la art. 471 alin. (5) se dubleaza in cazul recursului. Intampinarea trebuie redactata si semnata de avocatul sau consilierul juridic al intimatului, iar raspunsul la intampinare de avocatul sau consilierul juridic al recurentului. Prin aceste acte de procedura se va mentiona daca recurentul, respectiv intimatul este de acord ca recursul, atunci cand este admisibil in principiu, sa fie solutionat de catre completul de filtru prevazut la art. 493.``
Se abroga dispozitiile art. 493 - Procedura de filtrare a recursurilor.
Totodata, art. 496 - Solutiile pe care le poate pronunta instanta de recurs - alin. (1) se modifica.
``(1) Instanta, verificand toate motivele invocate si judecand recursul, il poate admite, il poate respinge sau anula ori poate constata perimarea lui.``
``(1) In cazul in care a fost declarat admisibil in principiu, instanta, verificand toate motivele invocate si judecand recursul, il poate admite, il poate respinge sau anula ori poate constata perimarea lui.``
Art. 497 - Solutiile pe care le poate pronunta Inalta Curte de Casatie si Justitie - se modifica, stabilindu-se regula ca numai o singura data poate fi trimisa cauza spre rejudecare.
``Inalta Curte de Casatie si Justitie, in caz de casare, trimite, o singura data in cursul procesului, cauza spre o noua judecata instantei de apel care a pronuntat hotararea casata ori, atunci cand este cazul si sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 480 alin. (3), primei instante, a carei hotarare este, de asemenea, casata. Atunci cand interesele bunei administrari a justitiei o cer, cauza va putea fi trimisa oricarei alte instante de acelasi grad, cu exceptia cazului casarii pentru lipsa de competenta, cand cauza va fi trimisa instantei competente sau altui organ cu activitate jurisdictionala competent potrivit legii. In cazul in care casarea s-a facut pentru ca instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti sau cand s-a incalcat autoritatea de lucru judecat, cererea se respinge ca inadmisibila.``
19. Contestatia in anulare
Art. 504 - Obiectul si motivele contestatiei in anulare - alin. (3) se modifica.
``(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator hotararilor instantelor de apel care, potrivit legii, nu pot fi atacate cu recurs.``
``(3) Dispozitiile alin. (2) pct. 1, 2 si 4 se aplica in mod corespunzator hotararilor instantelor de apel care, potrivit legii, nu pot fi atacate cu recurs.``
Sub acest aspect, este de mentionat continutul pct. 3 al art. 503 alin. (2) referitor la ipotezele de inadmisilitate a contestatiei in anulare: ``3. instanta de recurs, respingand recursul sau admitandu-l in parte, a omis sa cerceteze vreunul dintre motivele de casare invocare de recurent in termen``.
20. Revizuirea
Art. 509 - Obiectul si motivele revizuirii - alin. (2) se modifica prin includerea pct. 11 al motivelor de revizuire in dispozitiile sale.
``(2) Pentru motivele de revizuire prevazute la alin. (1) pct. 3, dar numai in ipoteza judecatorului, pct. 4, pct. 7-11, sunt supuse revizuirii si hotararile care nu evoca fondul .``
Modificarea vizeaza punerea in acord a dispozitiilor Codului cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 866/2015.
Art. 513 - Procedura de judecata - alin. (4) se modifica.
``(4) Daca instanta incuviinteaza cererea de revizuire, ea va schimba, in tot sau in parte hotararea atacata, iar in cazul hotararilor potrivnice, ea va anula cea din urma hotarare si, dupa caz, va trimite cauza spre rejudecare atunci cand s-a incalcat efectul pozitiv al autoritatii de lucru judecat.``
``(4) Daca instanta incuviinteaza cererea de revizuire, ea va schimba, in tot sau in parte hotararea atacata, iar in cazul hotararilor potrivnice, ea va anula cea din urma hotarare. Se va face aratare de hotararea data in revizuire, in josul originalului hotararii revizuite.``
21. Recursul in interesul legii
La art. 517 - Continutul hotararii si efectele ei - se introduce un nou alineat, alin. (11), si se modifica alin. (4).
``(11) Cauzele similare aflate pe rolul instantelor la data sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in care solutionarea acestora depinde de dezlegarea problemelor de drept ce fac obiectul recursului in interesul legii, pot fi suspendate pana la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, conform alin. (4).(...)
(4) Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I``.
Alin. (4) in reglementarea anterioara prevedea ca: ``Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I``.
22. Hotararile prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
Art. 521 - Continutul hotararii si efectele ei - alin. (3) se modifica in mod similar art. 517 alin. (4).
``(3) Dezlegarea data problemelor de drept este obligatorie de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, iar pentru instanta care a solicitat dezlegarea, de la data pronuntarii deciziei.``
Reglementarea anterioara prevedea ca ``Dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanta care a solicitat dezlegarea de la data pronuntarii deciziei, iar pentru celelalte instante, de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I``.
23. In materia executarii silite
Art. 660 - Indatorirea tertilor de a da informatii - alin. (3) se abroga in acord cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 473/2013 de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate a acestor dispozitii.
Art. 660 alin. (3) avea urmatorul continut: ``Daca cei sesizati nu dispun de informatii solicitate sau, dupa caz, refuza sa le dea, Ministerul Public va intreprinde, la cererea executorului judecatoresc, diligentele necesare pentru aflarea informatiilor cerute, in special pentru identificarea entitatilor publice sau private la care debitorul are deschise conturi sau depozite bancare, plasamente de valori mobiliare, este actionar ori asociat sau, dupa caz, detine titluri de stat, bonuri de tezaur si alte titluri de valoare susceptibile de urmarire silita``.
Art. 666 - Incuviintarea executarii silite - alin. (8) se abroga. Aceste dispozitii care consacrau formula solemna executorie cuprinsa in partea finala a incheierii de incuviintare a executarii silite.
Potrivit dispozitiilor abrogate ale art. 666 alin. (8): ``in partea finala a incheierii de incuviintare a executarii silite va fi adaugata formula executorie cu urmatorul cuprins:
"Noi, Presedintele Romaniei,
Dam imputernicire si ordonam executorilor judecatoresti sa puna in executare titlul aa��A� pentru care s-a pronuntat prezenta incheiere de incuviintare a executarii silite. Ordonam agentilor fortei publice sa sprijine indeplinirea prompta si efectiva a tuturor actelor de executare silita, iar procurorilor sa staruie pentru decerea la indeplinire a titlului executoriu, in conditiile legii aa��A�``.
Art. 713 - Conditii de admisibilitate - alin. (2) se modifica prin adaugarea sintagmei ``inclusiv o actiune de drept comun``.
``(2) In cazul in care executarea silitas e face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica pentru desfiintarea lui, inclusiv o actiune de drept comun.``
Art. 906 - Aplicarea de penalitati -, din Capitolul consacrat ``Executarii silite a altor obligatii de a face sau de a nu face``, alin. (4) se modifica prin adaugarea unei teza a II-a.
``(4) Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a penalitatii debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce i se datoreaza cu acest titlu, prin incheiere definitiva, data cu citarea partilor. Creditorul poate solicita fixarea sumei definitive cu titlu de penalitati de intarziere dupa trecerea fiecarui termen de 3 luni in care debitorul nu isi executa obligatia prevazuta in titlu executoriu, pana la stingerea ei completa.``
24. Procedura divortului
Art. 915 - Instanta competenta - alin. (2) se modifica prin introducerea conditiei de a fi expresa conventia partilor privind alegerea instantei.
``(2) Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni expres sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti.``
_________________________
Autor: avocatEduardo-Cristian Neamtu, colaborator MCP Cabinet avocati
Fondat in anul 2008, Cabinetul de avocatura "Marius-Catalin Predut" (MCP - Cabinet avocati), ofera servicii de avocatura specializate, adaptate nevoilor persoanelor fizice si juridice.
Consultanta, asistenta si reprezentare juridica in fata tuturor instantelor de judecata .
Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca Sursa: MCP avocati
Nedepunerea intampinarii in termenul legal. Sanctiuni procedurale Sursa: MCP avocati
Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024 Sursa: MCP avocati
Executarea silita a institutiilor publice. Recuperarea sumelor datorate prin procedura de validare a popririi Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Nelegalitatea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate conform O.U.G. nr. 129/2021 Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Perimarea executarii silite. Termenul de invocare Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Termenul in care se accepta si se dezbate succesiunea Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati
Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Hartuirea morala la locul de munca. Atingerea personalitatii, demnitatii sau integritatii unei persoane Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Momentul de la care curge termenul de prescriptie al dreptului material la actiune privind plata despagubirilor pentru pagubele produse de salariati Pronuntaţă de: Tribunalul Arges
Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020
Venituri care nu intra in categoria �veniturilor din alte surse� si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati