din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3998 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Nelegalitatea primei pentru viteza excesiva

Nelegalitatea primei pentru viteza excesiva

  Publicat: 29 Nov 2010       4233 citiri       Sursa: Av. Costel Gilca        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Salariul cuprinde o parte variabila, care, uneori, il determina pe angajat sa-si asume o serie de riscuri pentru a obtine o majorare salariala. Angajatul poate sesiza instanta despre aceste metode ilicite de salarizare, in vederea sanctionarii angajatorului pentru punerea in pericol a salariatului.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Intr-o speta dedusa judecatii instantei de casatie franceze, angajatii soferi ai unei firme de transport de marfa sesizeaza instanta, reprosand angajatorului ca ii pune in pericol in mod deliberat.
Salariatii arata ca prima de eficacitate, inclusa in partea variabila a salariului, este calculata in functie de numarul de bonuri platite de clienti, realizate peste un numar determinat.
De aceea, salariatii estimeaza ca aceasta prima este ilicita si le pune in pericol securitatea pentru ca ii determina sa circule cu viteza excesiva si sa depaseasca timpul de munca si sa nu respecte timpii de rulare autorizati.
Angajatorul se apara pretinyand ca nu este ilegala prevederea unei prime calculata in functie de numarul de bonuri platite de clienti, atunci cand acest numar este independent de timpul de munca si de timpii de condus. Angajatorul arata, de asemenea, ca atribuirea anumitor bonuri are in vedere si timpul de asteptare al soferului la client si ca nu poate fi vorba despre o incitare a soferilor la adoptarea unei conduite imprudente.
Instanta franceza a constatat ca modul de remunerare in funcsie de bonuri, luand in calcul distantele parcurse si timpul de livrare incita salariatul sa circule cu viteza excesiva, sa depaseasca timpul de munca si timpii de rulare permisi de lege.
In consecinta, judecatorii au statuat ca acest mod de remunerare este de natura a periclita securitatea angajatilor.
Legea franceza prevede ca remuneratia este fixata, in principiu, in mod liber de catre angajator, cu respectarea limitelor minime legale si conventionale. Este vorba, in toate ipotezele, despre salariul de baza pe care angajatorul trebuie sa-l plateasca lunar angajatului, in schimbul muncii prestate.
Salariul poate cuprinde insa si o parte variabila, sub rezerva stabilirii unor modalitati de calcul determinate si bazata pe elemente obiective, nediscriminatorii.





Citeşte mai multe despre:    Salariu    Viteza excesiva

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

O conventie colectiva care micsoreaza remuneratia lucratorilor care isi desfasoara activitatea prin agent de munca temporara fata de lucratorii recrutati direct trebuie sa prevada avantaje compensatorii
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti