din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4427 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a legiferat IFN-urile

Guvernul a legiferat IFN-urile

  Publicat: 28 Aug 2008       2174 citiri       Sursa: Juridice.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Executivul a adoptat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind organizarea si functionarea institutiilor financiare nebancare (IFN).

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Obiect de pret predat cuiva
Inregistrare sistematica a informatiilor privind situatia patrimoniala si a rezultatelor obtinute de catre un agent economico-social, atat pentru necesitatile acestuia cat si pentru relatiile cu asociatii sau actionarii,
Denumire data monedei unice europene.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Conform noii reglementari, institutiile financiare nebancare sunt entitati, altele decat institutiile de credit, care desfasoara cu titlu profesional activitate de creditare, in conditiile stabilite de lege.

Legea permite IFN-urilor sa desfasoare concomitent mai multe tipuri de activitate de creditare si ofera posibilitatea acestora sa emita carduri pentru mai multe tipuri de credite (in prezent acestea pot emite carduri numai pentru creditele de consum).

Au fost introduse in sfera activitatilor permise: creditarea imobiliara, microcreditarea, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiunile de factoring, etc.

IFN inscrise in Registrul General vor putea efectua si operatiuni de schimb valutar aferente activitatilor permise, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute de reglementarile in materie.

In acelasi timp, a fost largita sfera categoriilor de entitati cu care pot fuziona IFN-urile si a fost stabilita in sarcina Bancii Nationale a Romaniei (BNR) emiterea reglementarii secundare care sa prevada procedura de inregistrare a entitatii rezultate.

IFN-urile vor putea administra fonduri publice acordate drept fonduri pentru microcredite de catre agentiile guvernamentale.

Sunt interzise IFN-urilor:
- atragerea de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public
- emiterea de obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati, in intelesul legii privind piata de capital
- operatiuni cu bunuri mobile si imobile
- acordarea de credite conditionata de vanzarea sau de cumpararea actiunilor IFN
- acordarea de credite conditionata de acceptarea de catre client a unor servicii care nu au legatura cu operatiunea de creditare respectiva.

BNR este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare cu titlu profesional.

IFN-urile sunt obligate sa utilizeze provizioane specifice de risc, conform reglementarilor BNR.
� Registrul general - IFN pot desfasura activitate de creditare numai dupa inscrierea in Registrul general deschis la BNR. infiintarea IFN-urilor care fac obiectul inscrierii in Registrul general se notifica BNR in termen de 30 zile de la data inmatricularii in Registrul Comertului.
� Registrul special - BNR stabileste, in acelasi timp, criteriile de inscriere a IFN-urilor in registrul special. Criteriile de inscriere in Registrul special sunt: cifra de afaceri, volumul creditelor, gradul de indatorare, totalul activelor, capitalurile proprii.
� Registrul de evidenta � Casele de ajutor reciproc si casele de amanet care vor dori sa desfasoare activitate de creditare, precum si entitatile care intentioneaza sa desfasoare activitate de creditare, exclusiv din fonduri publice ori puse la dispozitia acestora in baza unor acorduri interguvernamentale, sunt obligate sa se inscrie in Registrul de evidenta .

Capitalul social minim al IFN-urilor nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro, respectiv 3 milioane euro in cazul IFN care acorda credite ipotecare.

Noua lege prevede diminuarea amenzilor pentru IFN care nu respecta reglementarile BNR de la valori cuprinse intre 0,05-1 la suta din capitalul social al institutiei, la valori cuprinse intre 0,01-0,5 la suta din capitalul social.

Sanctiunile pot merge pana la radierea din Registrul Comertului.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Oportunitatea - prerogativa angajatorului de a-si organiza activitatea. Rolul activ al instantei de judecata in aflarea adevarului
Sursa: MCP avocati

Perioada de proba si abuzul de drept in relatiile de munca. Sarcina probei
Sursa: MCP avocati

Obligatiile, drepturile si diligentele angajatorului pe parcursul evaluarii profesionale a salariatului
Sursa: MCP avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...