din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2703 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CEDO: Imposibilitatea inculpatului de a reaudia un martor la rejudecarea cauzei nu incalca dreptul inculpatului la un proces echitabil

CEDO: Imposibilitatea inculpatului de a reaudia un martor la rejudecarea cauzei nu incalca dreptul inculpatului la un proces echitabil

  Publicat: 04 May 2019       889 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In hotararea din cauza Famulyak impotriva Ucrainei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a respins, cu majoritate de voturi, cererea ca inadmisibila. Hotararea este definitiva.

Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Este persoana care are cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal, avand obligatia de a se prezenta la chemarea organelor judiciare, de a depune marturie si de a relata adevarul si numai adevarul.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa

Cauza privea sustinerea reclamantului cu privire la faptul ca drepturile sale au fost incalcate in cursul procesului in care a fost judecat pentru furt calificat. El a sustinut, in particular, ca procesul a fost trimis spre rejudecare unui judecator diferit fara posibilitatea de a reaudia martorii ce depusesera marturie impotriva sa.
Curtea a subliniat principiul conform caruia, pentru a garanta echitatea procesului penal, inculpatul ar trebui sa aiba posibilitatea de a confrunta un martor in prezenta judecatorului care decide in cauza.
Cu toate acestea, Curtea a retinut ca in situatia de fata, au existat suficiente garantii procedurale pentru a compensa imposibilitatea reclamantului de a confrunta din nou martorii adusi impotriva sa in cursul noului proces cu un judecator diferit, astfel incat nu au fost aduse atingeri echitatii procesului penal.
In parrticular, s-a aratat ca reclamantul a avut posibilitatea de a confrunta martorii adusi impotriva sa in cursul primului proces, noul judecator avand posibilitatea de a-si intemeia hotararea pe transcrierile marturiilor acestora. Mai mult decat atat, la rejudecarea procesului, reclamantul a avut posibilitatea de a reaudia personal martorul cheie, si anume, victima infractiunii.



Citeşte mai multe despre:    CEDO    Dreptul la un proces echitabil    Rejudecare    Reaudiere

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2722

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1514

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1206

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1574

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1290

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1087



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Aplicarea unui spor obligatoriu la pedeapsa principala a inchisorii � pedeapsa echitabila sau asuprire neconstitutionala
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati