din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3369 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Romania condamnata la CEDO pentru incalcarea Articolului 3: "Violenta impotriva copiilor nu poate fi acceptata nici ca traditie, nici ca disciplina"

Romania condamnata la CEDO pentru incalcarea Articolului 3: "Violenta impotriva copiilor nu poate fi acceptata nici ca traditie, nici ca disciplina"

  Publicat: 31 May 2019       1117 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Forma de monopol care reprezinta o intelegere fie intre intreprinderi privind diferite aspecte ale activitatii lor (fixarea preturilor, cooperarea pe linia productiei si a desfacerii marfurilor),
In Monitorul Oficial nr. 431 din 31.05.2019 a fost publicat textul integral al hotararii in cauza DMD impotriva Romaniei.
Cu majoritate de voturi, Curtea a retinut in cauza: o incalcare a Articolului 3 din Conventie (dreptul de a nu fi supus torturii) sub aspect procedural si o incalcare a dreptului reclamantului la un proces echitabil, astfel cum este reglementat de Articolul 6 din Conventie .

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Infractiune care face parte din categoria de infractiuni contra familiei,
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,

In fapt, cauza a privit incapacitatea autoritatilor nationale de a gestiona si a produce un remediu eficace pentru relele tratamente aplicate minorului de catre tatal acestuia. In ciuda numeroaselor plangeri depuse de mama copilului atat la DGASPC cat si la politie, abia dupa cea de-a cincea plangere inaintata politiei dosarul a fost adus in atentia procurorului.
Ancheta procurorului a durat doi ani, iar in prima instanta tatal a fost achitat.
Mama copilului a declarat apel. In cadrul acestuia copilul a declarat ca tatal sau obisnuia sa il loveasca, sa il incuie intr-o incapere mica fara lumina, sa arunce apa peste el in timp ce dormea si sa ii adreseze cuvinte jignitoare. El a declarat ca tatal. se certa des cu mama sa si ca, uneori, le-a dat afara din apartamentul lor pe bunica si matusa materne ale reclamantului - care ii aduceau mancare acestuia.
La nivel national, tatal copilului a fost condamnat la o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare. In urma recursului, pedeapsa a fost redusa la un an de inchisoare cu suspendare. Cu ocazia stabilirii pedepsei, instanta a retinut durata excesiva a procesului penal si faptul ca au existat perioade semnificative de inactivitate a autoritatilor implicate, in special a organelor de urmarire penala si a Institutului National de Medicina Legala.Nu au fost acordate daune.
In urma epuizarii cailor de atac nationale, a fost formulata o cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.


Curtea, retinand incalcarile aratate anterior, a hotarat ca statul roman trebuie sa plateasca reclamantului, in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, urmatoarele sume care trebuie convertite in lei la rata de schimb aplicabila la data platii: 10 000 EUR, pentru prejudiciul moral, 1326 EUR pentru cheltuielile de judecata in procedurile interne si 2347 EUR pentru cheltuielile de judecata suportate in cadrul procedurii in fata Curtii.


Textul integral al hotararii poate fi consultat aici.Citeşte mai multe despre:    CEDO    Hotarare CEDO    D.M.D. impotriva Romaniei    Articolul 3    Conventia Europeana a Drepturilor Omului    Interzicerea torturii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2760

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1566

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1238

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1600

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1347

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1114Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Diferentierea termenelor de solutionare a cererilor de restituire a imobilelor preluate abuziv si egalitatea in drepturi
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati