din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2998 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » CEDO: Uciderea fiului reclamantului de catre organele nationale de politie si lipsa unei anchete eficace - o incalcare a dreptului la viata

CEDO: Uciderea fiului reclamantului de catre organele nationale de politie si lipsa unei anchete eficace - o incalcare a dreptului la viata

  Publicat: 20 Jul 2019       729 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
In Hotararea Camerei din data de 18.07.2019, in cauza Vazagashvili si Shanava c. Georgiei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut, in unanimitate, ca a existat o incalcare a articolului 2 din Conventie (dreptul la viata), atat sub aspect substantial, cat si sub aspect procedural.

Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.

Cauza privea uciderea prin impuscare a fiului reclamantilor in timpul unei operatiuni a politiei, precum si plangerea acestora cu privire la lipsa unei anchete eficace.


Curtea a retinut, in particular, ca o prima ancheta a cauzei a fost viciata avand in vedere faptul ca aceasta a fost condusa chiar de catre organele de politie implicate. Cea de-a doua ancheta, solutionata cu condamnarea inculpatilor, s-a desfasurat la mai multi ani de la deces, si a fost intemeiata, intr-o oarecare masura, pe rezultatele activitatii investigative condusa chiar de catre tatal victimei, respectiv primul reclamant.


Curtea a aratat, in particular, ca eforturile primului reclamant de a face publice coruptia si activitatile infractionale ale organelor de politie au condus la uciderea acestuia de catre un ofiter de politie, subliniind consecintele lipsei de diligenta a autoritatilor in ceea ce priveste pedepsirea faptuitorilor crimei initiale.Citeşte mai multe despre:    Dreptul la viata    CEDO    Impuscare    Politie    Coruptie    Vazagashvili si Shanava c. Georgiei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2747

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1552

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1222

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1586

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1323

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1101Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Hotarare pronuntata intr-un litigiu privind prelucrarea nelegala de date biometrice
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Protectia corespondentei electronice a salariatului in era digitala
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Discriminarea, victimizarea si hartuirea la locul de munca. Modificarile si completarile aduse Codului muncii prin Legea 151/2020
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

CEDO: Sava impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Hassine impotriva Romaniei. Garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Iancu impotriva Romaniei. Proces echitabil
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului