din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1660 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 2.965 de candidati au luat startul in campania electorala

2.965 de candidati au luat startul in campania electorala

  Publicat: 03 Nov 2008       1635 citiri       Sursa: 9Am  


1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Campania electorala a inceput pe 31 octombrie, si se va termina pe 29 noiembrie la ora 7, in cele treizeci de zile de campanie cei 2965 de candidati inscrisi avand la dispozitie mass-media, afise si alte manifestari de promovare pentru a convinge electoratul din 452 de colegii uninominale. Vezi Harta colegiilor uninominale

Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Candidat - persoana care participa la alegeri in urma propunerilor inaintate de competitori electorali sau in nume propriu pentru a obtine un mandat de deputat sau de senator,
Indeplinirea unor acte juridice de catre o persoana, reprezentant, mandatar, in numele si in interesul unei alte persoane, reprezentat, mandant.
Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Indeplinirea unor acte juridice de catre o persoana, reprezentant, mandatar, in numele si in interesul unei alte persoane, reprezentat, mandant.
In cursa pentru cele 137 de mandate de senatori si 315 de deputati s-au inscris candidati din 35 de partide politice, aliante politice, aliante electorale si organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si 31 de independenti. Pentru cele doua Camere ale Parlamentului se vor confrunta in medie 6-7 candidati pe colegiu, dintr-un numar total de 2965 de candidati inscrisi. Din acestia 2070 vor candida pentru Camera Deputatilor, iar la Senat lupta se va da intre 895 de candidati, potrivit datele furnizate de Biroul Electoral Central.

Dintre partidele parlamentare, Alianta PSD-PC si PNL au fiecare cate 452 de candidati, PD-L are 451 de candidati, UMDR � 449, iar PRM are 441. Singurul partid neparlamentar care are listele complete este PNG-CD. Partidul Verde Ecologist intra in cursa pentru Parlament cu 119 candidati, fiind urmat de Partidul Popular si al Protectiei Sociale care are 96 de candidati. La alegeri mai participa inca trei partide: PSR cu doi candidati si PNDC si PRE cu cate un candidat. Din partea organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale participa 18 candidati.

Deputatii si senatorii se aleg in colegii uninominale prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Norma de reprezentare pentru Senat este de un senator la 160.000 de locuitori, iar in ceea ce priveste Camera Deputatilor, un deputat reprezinta 70.000 de locuitori. Exista 43 de circumscriptii electorale, cate una pentru fiecare din cele 41 de judete, una la nivelul Bucurestiului si inca o circumscriptie separata pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei. In cadrul fiecarei circumscriptii,trebuie sa existe minim doua colegii de senator si minim patru de deputat, prin raportare la normele de reprezentare . In cazul in care, in urma impartirii, exista cetateni necuprinsi in niciun colegiu, al caror numar depaseste jumatatea normei de reprezentare, adica 35.000 in cazul Camerei Deputatilor si 80.000 in cazul Senatului, se mai adauga, in anumite limite reglementate de lege, un colegiu de deputat, respectiv de senator.

Pentru a ajunge in Parlament, partidele politice trebuie sa obtina minim 5% din voturile valabil exprimate la nivelul intregii tari, sau sa aiba candidati castigatori in sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si in 3 colegii uninominale pentru Senat. Aceasta a doua modalitate de acces in Parlament reprezinta pragul electoral alternativ. In cazul aliantelor politice, la pragul electoral de 5% se adauga 3% pentru al doilea membru al aliantei, iar pentru restul membrilor, daca acestia exista, cate un procent, cu conditia sa nu se depaseasca 10%. Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care nu au trecut pragul electoral si care au dreptul conform Constitutiei la reprezentare in Camera Deputatilor, obtin cate un mandat de deputat daca au obtinut la nivelul intregii tari cel putin 10% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat. Acest mandat se acorda peste numarul total de deputati rezultat din norma de reprezentare .

Alegatorii sunt obligati sa voteze la sectia de votarea de pe raza localitatii in care isi au domiciliul sau resedinta, exceptie de la aceasta regula facand doar candidatii, care pot vota la una dintre sectiile de votare din cadrul colegiului uninominal unde candideaza.

_______

Harta colegiilor uninominale


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...