din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1772 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Basescu si Boc despre justitie, buget si legea achizitiilor

Basescu si Boc despre justitie, buget si legea achizitiilor

  Publicat: 13 Jan 2009       1519 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Emil Boc, politician roman, s-a nascut la 6 septembrie1966 in localitatea Rachitele, judetul Cluj.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si premierul Emil Boc au participat luni, 12 ianuarie a.c., la Bruxelles, la un dejun de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Jos� Manuel Barroso.

1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Veniturile si cheltuielile Uniunii Europene sunt prevazute in bugetul comunitatii, in baza unor prognoze anuale. Cheltuielile operationale determinate de transpunerea in practica a Titlurilor V si VI ale Tratatului asupra Uniunii Europene constituie o exceptie de la regula, fiind in sarcina statelor membre.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Instrumente financiare prin care Uniunea Europeana actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre regiuni, in scopul realizarii coeziunii economice si sociale.
Denumire data monedei unice europene.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
(Assimilation) Absorbtia unei emisiuni noi de actiuni de catre publicul investitor dupa ce toate actiunile au fost vandute de catre distribuitorii emisiunii,
La finalul discutiilor, presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si primul ministru Emil Boc, au sustinut o conferinta de presa comuna.

Presedintele Traian Basescu: \"A fost o discutie ce s-a prefigurat a avea loc inca din luna decembrie. Pentru mine, ca sef al statului, si pentru noul prim-ministru, pentru noii membri ai Cabinetului, era foarte important un prim contact cu presedintele Comisiei Europene, pentru ca obiectivele noului guvern sa fie foarte bine cunoscute Comisiei. in acelasi timp, una din preocuparile si motivatiile pentru care a avut loc aceasta intalnire a fost legata de utilizarea mai eficienta a fondurilor europene atat din punct de vedere al proiectelor propuse de Romania, dar si din punct de vedere al scurtarii perioadelor de evaluare si de implementare a proiectelor.

Unul din subiectele extrem de importante discutate a fost sa existe un corespondent intre actiunea Comisiei Europene de a reduce timpul de evaluare a proiectelor transmise de Romania de la 87 de zile, conform procedurilor obisnuite, la 30 de zile, dar in acelasi timp trebuie sa existe un corespondent si in legislatia romaneasca, un corespondent care sa ne permita sa scurtam foarte mult timpii de implementare, de la peste 90 de zile tot la aproximativ 30 de zile . in acest sens, am convenit ca in timpul cel mai scurt, in urmatoarele sapte zile, sa trimitem Comisiei o propunere de modificare a legilor achizitiilor publice care functioneaza in Romania. si de ce ne trebuie aceasta consultare cu Comisia? Pentru ca legea achizitiilor publice a fost discutata cu Comisia inainte ca Romania sa devina membru al Uniunii Europene. Deci obiectivul nostru este modificarea legislatiei romane si adaptarea ei atat la reactia Comisiei, care devine acum foarte rapida in aprobarea proiectelor, cat si la realitatile crizei.

Un alt subiect pe care l-am discutat a fost cel legat de mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei si, din acest punct de vedere, l-am informat pe presedintele Barroso ca obiectivul actualului guvern si al actualei majoritati este sa obtinem un raport care, in cursul anului 2009, sa permita ridicarea monitorizarii pentru Romania. Nu in ultimul rand, am abordat problema energetica, iar Romania sustine fara rezerve crearea de proiecte alternative care sa garanteze aprovizionarea cu energie a statelor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, Romania va fi un suporter al proiectelor propuse de Comisie, in mod deosebit al celor legate de interconectarea retelelor de transport gaze. si Romania este interesata in mod deosebit de sistemul de conectare a infrastructurii de transport gaze din Romania cu sistemul de transport al Ungariei.\"

Premierul Emil Boc: \"Am discutat despre prioritatile Cabinetului si, foarte pe scurt, despre buget .

In al doilea rand, despre problema mentinerii si crearii de noi locuri de munca si de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii.

In al treilea rand, despre absorbtia fondurilor comunitare ca prioritate a Guvernului. L-am informat despre decizia Guvernului Romaniei de a infiinta Comitetul Interministerial sub coordonarea Primului-Ministru si a vice-premierului pentru atragerea fondurilor europene.

In al patrulea rand, am discutat despre componenta sociala, ca in contextul acestei crize economice categoriile sociale cele mai defavorizate si vulnerabile sa nu fie afectate.

Si evident, despre justitie, obiectivul nostru fiind ca in anul 2009 sa ridicam monitorizarea pe Justitie a Comisiei Europene, ca Romania sa devina cu adevarat un membru cu drepturi depline a UE, prin masurile interne pe care le vom lua. in primul rand, de a elimina orice amestec al politicului in actul de justitie. s, pe de alta parte, de a promova acele acte normative care sa garanteze in continuare independenta Justitiei.

De asemenea, am primit confirmarea presedintelui Comisiei ca aceea decizie prin care s-a majorat de la 2 procente la 4 procente valoarea avansului pe care Romania il primeste in privinta fondurilor structurale. Asta ce inseamna? Ca in procesul de atribuire de fonduri structurale catre tarilor membre sunt trei etape: avansul, platile intermediare si plata finala. in privinta avansului s-a majorat procentul de la 2% la 4%, astfel incat in anul 2009 avansul pe care trebuia Romania sa-l primeasca era de 515 milioane de euro, iar acum va fi de 768 de milioane de euro. De aceea, si mecanismele interne pe care le-am pus la dispozitie vor fi tocmai pentru a fructifica aceasta capacitate de absorbtie a fondurilor comunitare. Va multumesc.\"\"

Comunicat Administratia Prezidentiala


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...