din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3217 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » A fost finalizat proiectul de act normativ privind Legea Politiei locale

A fost finalizat proiectul de act normativ privind Legea Politiei locale

  Publicat: 29 Apr 2009       10373 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Sub coordonarea viceprim-ministrului Dan Nica, ministru al Administratiei si Internelor, reprezentantii ministerelor implicate in procesul descentralizarii si ai structurilor asociative ale comunitatilor locale s-au reunit, in aceasta dimineata, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor.

Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.

In acest cadru, au fost prezentate o serie de decizii privind descentralizarea, urmand ca actele normative finalizate sa fie prezentate in sedinta de guvern.

Astfel, a fost finalizat proiectul de act normativ privind Legea Politiei locale.
Acest organism se constituie distinct de Politia nationala si va avea atributii privind apararea drepturilor si libertatilor persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor.
In noul proiect de lege se prevad atributii suplimentare fata de cele actuale ale Politiei comunitare, in special in domeniul sigurantei rutiere si ordinii publice.
Astfel, domeniile de competenta ale Politiei locale sunt ordinea si linistea publica, paza bunurilor, circulatia pe drumurile publice, disciplina in constructii, protejarea mediului si gospodarirea localitatilor, afisajul stradal si activitatea comerciala, evidenta persoanelor.
Politia locala se va organiza ca un compartiment functional in aparatul de specialitate al primarului si ca institutie publica de interes local.
Politia locala va colabora cu structurile teritoriale ale Politiei Romane, Jandarmeriei, Politiei de Frontiera si inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, precum si cu celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale.

Printre concluziile reuniunii de astazi se mai regasesc: trecerea bazelor sportive in administrarea autoritatilor locale, cu interdictia schimbarii destinatiei timp de 99 de ani, iar in domeniul sanatatii, trecerea spitalelor in subordinea autoritatilor locale. In domeniul agriculturii, ministerul de resort a identificat impreuna cu structurile asociative, institutiile pe care urmeaza sa le descentralizeze si modalitatea in care se va desfasura acest proces, punandu-se accent pe infiintarea camerelor agricole.

Deciziile de astazi sunt rezultatul consultarilor incepute in luna martie a.c., la care au luat parte factori de decizie din ministere, reprezentanti ai structurilor asociative ale comunitatilor locale si sindicatelor, sub coordonarea viceprim-ministrului Dan Nica, ministru al Administratiei si Internelor.

Pana la data de 28 aprilie a.c., ministerele implicate au avut termen-limita pentru a finaliza actele normative necesare procesului descentralizarii.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...