din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1948 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Justitiei solicita reluarea normala a activitatii de judecata

Ministerul Justitiei solicita reluarea normala a activitatii de judecata

  Publicat: 07 Sep 2009       1190 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Ministerul Justitiei face un nou apel catre magistrati sa reia activitatea normala in intreg sistemul judiciar. Protestele in ansamblul lor sunt nelegale si nestatutare, iar generalizarea si continuarea lor afecteaza grav interesele cetatenilor, activitatea economica, securitatea juridica, siguranta cetateanului si ordinea publica.

Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Din punct de vedere lingvistic, constructie, de obicei concisa, care exprima, adesea figurat, o idee si constituie o unitate lexicala.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,


Reafirmam principiul independentei puterii judecatoresti, dar si pe acela al responsabilitatii comune a acesteia, alaturi de puterea executiva si legislativa, pentru asigurarea stabilitatii institutionale a statului.


Problemele ridicate de reprezentantii magistratilor care tin de subfinantarea sistemului si de nivelul salarizarii au fost rezolvate de Guvern prin rectificarea bugetara si proiectul legii salarizarii.


Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (Ministerul Justitiei) a depus toate eforturile necesare in acest sens, argumentele prezentate in mod institutional, direct de catre magistrati, precum si prin reprezentantii acestora, fiind luate in considerare si sustinute. Protestele nu au fost de natura sa eficientizeze eforturile noastre, pentru ca presiunea exercitata in acest mod a aparut in dezacord cu legalitatea, responsabilitatea, retinerea, prudenta si echilibrul de care ar trebui sa dea dovada Justitia ca putere in stat si fiecare magistrat in parte .


Pozitia institutionala a magistratului si a puterii judecatoresti, de arbitru suprem in societate, nu permit utilizarea oricaror mijloace de presiune pentru sustinerea propriilor interese. Drepturile nu pot fi reclamate prin incalcarea drepturilor altora.


In ultimele saptamani, reprezentantii Ministerului Justitiei au participat intens si proactiv la lucrarile de elaborare a proiectului de lege a salarizarii. Pe tot parcursul discutiilor si lucrarilor, obiectivul principal al ministerului a fost acela de a include in cadrul reglementarii un nivel de salarizare corespunzator statutului si importantei profesiei de magistrat, a profesiilor auxiliare Justitiei si a importantei muncii personalului din probatiune si din Administratia Nationala a Penitenciarelor.


Acest obiectiv a fost indeplinit. Guvernul a elaborat un proiect de lege care mentine puterea judecatoreasca in varful piramidei de salarizare a bugetarilor si care respecta principiul egalitatii acesteia cu puterea executiva si puterea legislativa, tinand cont de lantul de functii din sistemul judiciar. Salarizarea celorlalte profesii din Justitie a fost imbunatatita in proiect.


In contextul constrangerilor bugetare existente, proiectul de lege prevede ca, incepand cu anul 2010, drepturile de natura salariala ale magistratilor si altor categorii profesionale din Justitie vor include, in expresie valorica baneasca, sporurile obtinute pe cale de jurisprudenta. Din punct de vedere tehnic, o parte din aceste sporuri a fost inclusa in baza de calcul, iar o alta parte a fost pastrata, ca spor, in afara bazei salariale.


Ministerul Justitieisustine adoptarea acestui proiect, ca baza pentru o salarizare adecvata in Justitie, care sa creasca progresiv in urmatorii ani, pe masura evolutiilor economice si bugetare.


In ceea ce priveste finantarea justitiei, precizam faptul ca in ultimele luni, ne-am asigurat ca nu exista riscul intreruperii activitatii instantelor. Mai mult, la sfarsitul lunii august, Guvernul a alocat pentru rectificarea bugetara fondurile suplimentare necesaredesfasurarii activitatii curente. Bugetul Ministerului Justitiei a fost suplimentat cu 111 milioane lei.Astfel, la capitolul cheltuieli bunuri si servicii, a fost alocata suplimentar suma de 65 milioane lei. Ca urmare, bugetul pentru 2009 la acest capitol totalizeaza peste 158 milioane lei, fata de 149 milioane lei in 2008 (o crestere de 6% fata de 2008). Datele privind executia bugetara arata ca fondurile necesarepentru functionarea curenta a instantelor au fost alocate, dar instantele sunt responsabile pentru gestionarea acestora.


Ca urmare, Ministerul Justitiei solicita reluarea normala a activitatii de judecata .


Este necesara normalizarea urgenta a activitatii judecatorilor delegati la Registrul Comertului, a carui blocare afecteaza direct economia nationala. Escaladarea protestului ar fi un gest de presiune nejustificata si iresponsabila.


De asemenea, asteptam ca, in cursul sedintei de joi, 10 septembrie, Plenul CSM sa adopte o atitudine responsabila care sa contribuie la deblocarea situatiei. Puterile si atributiile importante ale CSM in sistemul judiciar, obliga la o implicare directa in rezolvarea acestui conflict, declansat in urma cu mai multe luni si incurajat de conflictul de natura constitutionala declansat de CSM si pierdut in fata Curtii Constitutionale.


Ministerul Justitiei va demara discutiile asupra altor solicitari ale asociatiilor magistratilor, dupa reluarea normala a activitatii, in cadrul institutional, pe baza principiului respectarii legii de catre toti cetatenii.


In paralel cu eforturile de rezolvare a crizei declansate de proteste, Ministerul Justitiei isi continua agenda institutionala care tine exclusiv de propriile atributii, in primul rand de elaborarea proiectelor de acte normative si strategii dedicate sistemului judiciar.


Adoptarea urgenta a codurilor de procedura, imperios necesara, revizuirea strategiilor de reforma ale sistemului judiciar, dimensionarea corecta a bugetului pe 2010, rezolvarea deficitelor de resurse umane, introducerea institutiei managerului de instanta, transferul bugetelor si altele, sunt teme a caror rezolvare este conditionata de armonizarea institutionala, dar care raman blocate atat timp cat activitatea nu va reintra in normal.


Ministerul Justitiei isi exprima increderea ca echilibrul si moderatia vor avea in final castig de cauza, iar magistratii vor determina o conduita corecta si responsabila a reprezentantilor lor in imprejurarile pe care le traversam, in folosul prezervarii intereselor pe termen lung ale puteri judecatoresti.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...