din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1819 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE a dat unda verde serviciului european unic de taxare rutiera

CE a dat unda verde serviciului european unic de taxare rutiera

  Publicat: 13 Oct 2009       929 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Comisia Europeana a stabilit, printr-o decizie adoptata martea trecuta, principalele cerinte si detalii tehnice necesare pentru lansarea serviciului european de taxare rutiera electronica (SETRE).

Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Mijloace de plata formate din monede si bancnote.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Document justificativ care sta la baza operatiunilor de vanzare - cumparare, emisa de catre furnizor si care cuprinde:
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.

Serviciul va usura plata taxelor rutiere pe tot teritoriul Uniunii Europene, permitand utilizatorilor de drumuri sa incheie un singur contract cu un singur furnizor de servicii si sa foloseasca un singur echipament electronic de bord.

SETRE va fi disponibil pe toate drumurile de pe teritoriul comunitar - autostrazi, tuneluri, poduri - unde taxa rutiera se poate plati cu ajutorul echipamentului de bord. In timp, SETRE va permite reducerea tranzactiilor in numerar la statiile de taxare, pentru fluidizarea traficului.

Aceasta decizie este cea mai importanta facilitare pentru soferi dupa eliminarea controalelor la frontiere, apreciaza vicepresedintele Comisiei Europene Antonio Tajani, care raspunde de transporturi.

Drepturi si obligatii

Decizia adoptata marti de Comisie stabileste, totodata, drepturile si obligatiile autoritatilor care impun taxa rutiera, ale furnizorilor de servicii si ale utilizatorilor:



  • Utilizatorii vor putea sa-si aleaga singuri furnizorul de servicii .

  • Autoritatile care impun taxa rutiera vor comunica furnizorilor de servicii valoarea taxelor datorate, iar acestia vor factura sumele respective pe numele utilizatorilor.

  • Taxele rutiere platite prin intermediul SETRE nu vor putea depasi nivelul taxelor rutiere locale sau nationale corespunzatoare.




In termen de trei ani, serviciul va fi pus la dispozitia tuturor vehiculelor de peste 3,5 tone sau cu capacitate de peste noua pasageri, inclusiv soferul. SETRE va fi disponibil pentru toate celelalte vehicule in termen de cinci ani.

Context:
Sistemele electronice de taxare rutiera au fost introduse in mai multe tari europene la inceputul anilor '90. Majoritatea sistemelor functioneaza pe baza unui echipament de bord care transmite caracteristicile vehiculului operatorilor de drumuri, spre a putea fi stabilita valoarea taxei in functie de greutatea si de dimensiunile masinii, spre exemplu.

Diferitele sisteme de taxare electronica utilizate la nivel local si national sunt insa, in general, incompatibile unele cu altele si nu pot comunica decat cu echipamentele de bord respective. Lipsa de interoperabilitate a acestor sisteme de taxare afecteaza in special transportul rutier international.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...