din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2351 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 1 decembrie 2009 - Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare

1 decembrie 2009 - Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare

  Publicat: 01 Dec 2009       1650 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Potrivit unui comunicat dat publicitatii de Comisia Europeana si citat de France Presse, tratatul va oferi Uniunii Europene instrumentele necesare pentru "a releva provocarile viitoare si de a raspunde la cererile cetatenilor

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Caracteristica a raportului juridic de obligatii cu pluralitate de subiecte, mai multi creditori si un singur debitor, un singur creditor si mai multi debitori, mai multi creditori si mai multi debitori.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).

Prima consecinta a Tratatului de la Lisabona este instalarea in functie a primului presedinte al Uniunii Europene, belgianul Herman van Rompuy si a ministrului Afacerilor Externe, Catherine Ashton.


Inovatiile aduse de acesta, atat la nivel institutional cat si in planul politicilor europene, vor permite o redimensionare a Uniunii pe scena internationala, precum si o abordare mai eficienta a problematicilor interne, de interes pentru toti cetatenii europeni: schimbari climatice, criza economica, energie etc.


Tratatul de la Lisabona va oferi Uniunii o coerenta si o vizibilitate sporite in plan international. Infiintarea a doua noi functii europene de conducere la nivel inalt, de presedinte stabil al Consiliului European si de Inalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate creeaza interlocutori stabili la nivel european pentru toti partenerii externi ai Uniunii. Aceasta va permite Uniunii Europene sa isi consolideze rolul de actor major pe scena internationala si sa faca fata mai bine provocarilor si competitiei la nivel global.


Tratatul de la Lisabona va intari, totodata, legitimitatea democratica a Uniunii si a procesului decizional european. O data cu intrarea in vigoare a acestuia, Parlamentul European dobandeste puteri intarite in domeniul legislativ, bugetar, dar si al controlului politic la nivel european, iar parlamentele nationale vor avea un rol intarit ca actori ai constructiei europene.


Noul Tratat va contribui, de asemenea, la consolidarea legaturilor de solidaritate intre statele membre, in domenii precum energia, calamitatile naturale sau cele provocate de mana omului, amenintarile teroriste etc.



Tratatul de la Lisabona este primul tratat negociat si semnat de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene, dupa aderarea sa la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...