din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1729 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Spania a preluat presedentia UE. Urmeaza Belgia

Spania a preluat presedentia UE. Urmeaza Belgia

  Publicat: 06 Jan 2010       1733 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


La inceputul anului, Spania a preluat pentru a patra oara presedintia UE.

inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Desemneaza perioadele de cotizare, de angajare sau de activitate independenta, in masura in care acestea sunt definite sau recunoscute ca perioade de asigurare de catre legislatia in baza careia au fost realizate sau sunt considerate realizate,
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
1. Solutia la care partenerii de negocieri ajung prin acordarea de concesii reciproce in scopul deblocarii tratativelor si a facilitarii perfectarii contractului.
1. Solutia la care partenerii de negocieri ajung prin acordarea de concesii reciproce in scopul deblocarii tratativelor si a facilitarii perfectarii contractului.

Aceasta este prima presedintie semestriala dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona si dupa desemnarea primului presedinte permanent al Uniunii Europene. Pe 20 ianuarie, premierul spaniol, JosA� Luis RodrA�guez Zapatero, va prezenta deputatilor europeni prioritatile presedintiei spaniole pentru urmatoarele sase luni.

Incepand cu 1 ianuarie 2010, presedintele Consiliului European este Herman Van Rompuy iar Catherine Ashton este Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe si politica de securitate, care va prezida Consiliul pentru Afaceri Externe.

In cadrul sesiunii in plen de la Strasbourg din ianuarie, domnul Zapatero va prezenta programul noii presedintii pentru urmatoarele sase luni. De asemenea, dansul va vorbi si despre colaborarea dintre Spania cu urmatoarele doua tari care vor prelua presedintia, Belgia si Ungaria.

Printre prioritatile presedintiei spaniole se numara punerea in aplicare a Tratatului de la Lisabona, adoptarea unei noi strategii europene de crestere economica si ocupare a fortei de munca si combaterea violentei impotriva femeilor.

Prezenta Presedintiei UE in sesiunile Parlamentului European

La inceputul mandatului, seful de stat sau de guvern al tarii ce detine presedintia isi prezinta planurile in fata Parlamentului European. La sfarsitul celor sase luni, seful de stat sau de guvern se intoarce in Parlament pentru a tine un discurs de evaluare a acestei perioade .

In toate sedintele plenare ale Parlamentului, Consiliul este reprezentat de catre un ministru al presedintiei, pentru a face o declaratie sau pentru a raspunde intrebarilor deputatilor europeni.

Liderii UE se intalnesc de doua ori pe an in Consiliul European, pentru a fixa prioritatile politice ale Uniunii Europene. Inaintea fiecarei intalniri, presedintele Parlamentului European le transmite liderilor care sunt, din punctul de vedere al deputatilor europeni, domeniile pe care ar trebui sa se concentreze UE.


Ministrii in reuniunile comisiilor parlamentare

Ministrii reprezentand presedintia UE se intalnesc cu deputatii europeni in cadrul reuniunilor comisiilor parlamentare, pentru a prezenta acestora prioritatile lor pe perioada mandatului presedintiei. Ministrii se intalnesc cu comisiile ce acopera aceleasi portofolii: de exemplu ministrul german al mediului i-a intalnit pe deputati in cadrul Comisiei pentru mediu, pentru a discuta directivele viitoare asupra gunoiului menajer si a apelor poluate.

Ministrii sau reprezentantii lor viziteaza comisiile parlamentare de cel putin doua ori pe perioada mandatului. Comunicarea continua insa si prin curieri oficiali. In plus, presedintia Consiliului invita presedintii de comisii sau alti deputati membri sa participe la reuniuni informale ale Consiliului.

Intalnirile informale au rolul lor

Procedura de co-decizie presupune intalniri frecvente intre reprezentantii presedintiei si raportorii si grupurile politice din Parlament. Deoarece presedintia prezideaza toate reuniunile Consiliului de Ministri, rolul sau in cautarea unui compromis asupra legislatiei este vital.

Uneori, ajungerea la un consens intre cele doua institutii poate lua mult timp, iar in cazul in care nu se poate ajunge la nici un acord, presedintia UE va reprezenta Consiliul si in timpul concilierilor, cand delegatiile fiecarei institutii negociaza un text de compromis.

Urmatoarea tara care urmeaza sa preia presedintia UE este Belgia (in a doua jumatate a anului 2010).



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...