din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2348 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » UE doreste un sistem propriu de clasificare a universitatilor

UE doreste un sistem propriu de clasificare a universitatilor

  Publicat: 08 Jan 2010       954 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Uniunea Europeana va crea un nou sistem global de clasificare a universitatilor, in incercarea de a ameliora nivelul universitatilor europene si pentru a imbunatati puterea economica a Europei.

Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Initierea reprezinta dobandirea unor cunostinte, priceperi si deprinderi minime necesare pentru desfasurarea unei activitati.
(Consortium) Grup de companii format in scopul promovarii unui obiectiv comun sau al angajarii intr-un proiect benefic pentru toti membrii.
Desemneaza o invitatie publica adresata de catre AM/OI unei categorii clar identificate de solicitanti, in vederea depunerii cererilor de finantare pentru proiecte, in cadrul unui domeniu de interventie al axelor prioritare din Programul Operational Regional 2007-2013 sau din Programele Operationale Sectoriale.
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
Denumire data monedei unice europene.

Clasamentele nationale ale universitatilor au devenit o practica frecventa din anii 1990, insa, pe masura ce invatamantul superior a capatat o dimensiune globala, tot mai multi studenti optand pentru studii in strainatate, s-a dezvoltat tendinta intocmirii de clasamente globale ale universitatilor, relateaza EUObserver.

Aceasta inseamna ca sistemul de clasificare capata o tot mai mare atentie din diferite motive: studentii se folosesc de ele pentru a-si restrange lista de optiuni, institutiile publice si private decid ce fonduri sa aloce universitatilor in functie de pozitia lor in aceste clasamente, universitatile se folosesc de ele pentru a se promova, iar unii politicieni le invoca pentru a da masura realizarilor sau aspiratiilor nationale.

In Europa, cele aproximativ 4.000 de institutii de invatamant superior au un numar de peste 19 milioane de studenti si 1,5 milioane angajati. Cu toate acestea, universitatile europene au esuat in repetate randuri in incercarea de a ocupa o pozitie de varf in actualele clasamente mondiale.

Proiectul UE de initiere a unui nou sistem de clasificare a universitatilor se va derula pe o durata de doi ani, urmand a fi implementat din 2011.

Un consortiu germano-olandezo-belgiano-francez denumit CHERPA a castigat o licitatie a UE pentru realizarea si testarea unui sistem alternativ de clasificare a universitatilor din intreaga lume.

Faza de planificare a acestui nou sistem ar fi avut deja loc in a doua jumatate a lui 2009, urmand ca noul clasament european sa fie testat in prima jumatate a lui 2010 pe un numar de 150 universitati din intreaga lume, pentru inceput doar din domeniul studiilor tehnice si economice. Proiectul are un buget de 1,1 milioane euro.

Desi numarul clasamentelor creste in fiecare an, in prezent exista doua clasamente universitare mai importante - si rivale: Times Higher Education Supplement (THES) din Marea Britanie si Shanghai Jiao Tong University Academic Ranking of World Universities (SJTU) din China.

Ambele clasificari se intocmesc de la mijlocul anilor 2000 si in general ambele arata ca universitatile americane sunt cu mult inaintea celor din Europa continentala.

In ultimele sase clasamente SJTU, 17 universitati americane erau printre primele 20 de universitati ale lumii, singurele institutii europene de invatamant superior din top 20 fiind Cambridge si Oxford. In acelasi interval de timp, THES includea in top 20 doar 12 universitati americane, patru britanice si, ocazional, una franceza.

Comisia Europeana si unele dintre statele membre au criticat modul in care se intocmesc aceste clasamente, spunand ca sunt foarte partinitoare si ca "nu redau cu acuratete natura diversa si multifunctionala a universitatilor si a activitatilor lor de cercetare".

"Comisia considera ca multe dintre actualele clasamente nu isi indeplinesc cu adevarat scopul, pentru ca, de exemplu, se concentreaza mai mult pe aspectul cercetarii decat pe cel al predarii si pe institutii in ansamblul lor, si nu pe programe sau departamente", afirma executivul de la Bruxelles atucni cand a solicitat crearea unui nou sistem de clasificare a universitatilor.

Franta cere de multa vreme crearea unei alternative europene la actualele sisteme de clasificare, sustinand ca actualele criterii de selectie favorizeaza institutiile anglo-saxone de invatamant superior si le dezavantajeaza pe cele franceze sau din alte state europene.

Potrivit comisarului european pentru educatie, Maros Sefcovic, proiectul european de intocmire a unui nou clasament "multidimensional" va crea "un echilibru mai bun intre indicatorii privind cercetarea si cei referitori la calitatea educatiei".

Planul de elaborare a unui sistem european de clasificare a universitatilor se inscrie in eforturile mai ample ale UE de modernizare a invatamantului superior, ca parte a unei strategii generale de crestere economica.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...