din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2391 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Florica Bejinaru: Imi propun sa schimb imaginea si mentalitatea sistemului judiciar

Florica Bejinaru: Imi propun sa schimb imaginea si mentalitatea sistemului judiciar

  Publicat: 11 Jan 2010       1134 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Judecatoarea Florica Bejinaru, noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat luni, dupa sedinta Consiliului, ca isi propune in acest an sa schimbe putin imaginea, mentalitatea si cresterea credibilitatii in sistemul judiciar.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
(Board of Directors) Grup de oficiali alesi de adunarea generala anuala a actionarilor care au fost imputerniciti sa administreze compania si sa puna in aplicare masurile de natura strategica adoptate de adunarea generala.
Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Este o metoda care se utilizeaza in evaluarea unor proiecte de investitii si care foloseste tehnica actualizarii.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Unitate productiva din cadrul industriei prelucratoare, indeosebi din industria textila, alimentara, a materialelor de constructii etc.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Persoana care face parte din conducerea unei institutii,
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.

"Daca reusim sa crestem si cateva procente la credibilitatea sistemului judiciar, voi considera ca mi-am indeplinit mandatul", a afirmat Bejinaru.

Judecatoarea a spus ca in plan extern toti cei din justitie au misiune deosebit de importanta asupra careia trebuie sa-si concentreze toata eficienta incepand chiar cu urmatoarele zile .

Noul presedinte al CSM a subliniat ca sistemul judiciar din Romania merita sa fie pus alaturi de celelalte sisteme din tarile membre ale UE.

Florica Bejinaru a promis sa faca o echipa cel putin la fel de buna ca cele de pana acum care au asigurat functionarea CSM, nu numai conducerea si ca este convinsa ca functia de presedinte este una reprezentativa, iar daca lucrurile vor merge bine este meritul intregului Consiliu .

"Vreau sa va asigur ca nimic din ceea ce voi face in acest an ca si presedinte CSM nu va fi decat in interesul acestei institutii si a sistemului judiciar. Sper sa facem o echipa la fel de buna cu celelalte institutii si puteri ale statului fara de care nu putem contribui la reformarea sistemului", a mai spus ea.

De asemenea, ea si-a exprimat speranta ca va avea o relatie foarte buna cu Ministerul Justitiei, Ministerul Public si cu toate celelalte institutii care asigura functionarea eficienta a Justitiei, dar si cu societatea in ansamblul ei.

Ea a multumit in mod deosebit membrilor CSM pentru votul si increderea pe care i-au acordat-o.
si a dat asigurari ca isi va indrepta atentia asupra problemelor pe care CSM este chemat sa le rezolve si ca in scurt timp, impreuna cu noul vicepresedinte Gratiana Isac, va face o analiza si vor stabili niste directii de actiuni pe care le vor prezenta intr-o conferinta de presa, alaturi de proiectele pe care le vor analiza .

Florica Bejinaru a fost aleasa in sedinta CSM de luni, cu majoritate de voturi, inlocuindu-l in functia de presedinte al institutiei pe Virgil Andreies.

Noul presedinte al CSM a spus ca va actiona in doua directii principale, respectiv refacerea legaturilor cu sistemul judiciar si societatea civila, precum si relatii mai bune cu sistemele judiciare din Uniunea Europeana.

"Este de datoria CSM sa darame zidurile si sa refaca puntile. Plenul CSM ar trebui sa aiba o sedinta administrativa si una tematica in care sa se discute anumite probleme ale sistemului judiciar", a spus Bejinaru.
De asemenea, ea a aratat ca este nevoie sa fie stabilita o strategie a Consiliului pentru anul 2010, iar cei care intocmesc materialele pentru plen sa participe la sedinte.

* * *
Florica Bejinaru s-a nascut in 5 octombrie 1961 in localitatea Danceu, judetul Mehedinti si a absolvit Facultatea de drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1986. Noul presedinte al CSM are vechime in magistratura de aproximativ 19 ani.

Inainte de a fi judecator, ea a detinut functia de consilier juridic la o fabrica de confectii. Si-a inceput cariera de judecator la judecatoria Drobeta Turnu Severin in 1991, dupa care in 1995 a promovat la Tribunalul Mehedinti, unde a detinut functia si de presedinte Sectia Penala si presedinte al instantei.

In perioada 1999-2000, Florica Bejinariu a fost director adjunct al Institutului National al Magistraturii, iar din 2001 si pana in prezent este formator al INM. A fost aleasa ca reprezentant al tribunalelor in CSM in ianuarie 2005.

Bejinaru este doctorand in drept in cadrul Universitatii de Sociologie, Universitatea Bucuresti, in domeniul "Delicventa juvenila". A participat la mai multe seminarii, simpozioane, colcvii si cursuri in tara si in strainatate. Florica Bejinariu a fost distinsa cu Ordinul National pentru Merit - grad de comandor - pentru merite deosebite in elaborarea jurisprudentei, reformarea justitiei si corecta aplicare a legii, in anul 2000.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...