din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2045 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Refluxul dosarelor este criticat de Comisia Europeana

Refluxul dosarelor este criticat de Comisia Europeana

  Publicat: 28 Jan 2008       2459 citiri       Sursa: Romania Libera  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Comisia Europeana va accentua in Raportul pe justitie ca \"cea mai mare problema\" a Romaniei este blocarea dosarelor de mare coruptie si ca, daca nu se continua \"realizarea unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt\", clauza de salvgardare pe Justitie ar putea fi activata, a declarat un oficial european familiarizat cu subiectul pentru agentia NewsIn.

Mijloc juridic prin care cel obligat pentru altul sau impreuna cu altul solicita
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Procedura legala, forma a urmaririi silite prin care creditorul pune in vanzare bunurile imobiliare
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Persoana asupra careia s-a emis o cambie pe care este obligata sa o onoreze la scadenta. In situatia in care trasul nu accepta la
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Stefan al V-lea Lacusta (1508-1540) a fost domn al Moldovei intre 18 septembrie 1538 - decembrie 1540, fiind nepotul lui Stefan cel Mare, dupa fiul sau cel mare, Alexandru casatorit cu Margareta Dragffy, fiica Voievodului Transilvaniei Bartolomeu Dragfi de Beltiug.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Puterea de a participa la deciziile referitoare la politicile financiare si operationale (de exploatare) ale unei intreprinderi detinute, fara ca totusi sa se exercite un control asupra acestor decizii.
CE remarca un regres clar fata de raportul din iunie 2007, cand lauda profesionalismul procurorilor anticoruptie din Romania, observand ca toate dosarele de mare coruptie au fost returnate Departamentului National Anticoruptie sau DIICOT, pentru refacerea probatoriului.

Vinovati de acest lucru sunt Curtea Constitutionala, care a acceptat exceptiile de neconstitutionalitate invocate de avocatii acuzatilor, dar si judecatorii care au admis toate viciile de procedura invocate de avocati. CE nu iarta nici blocajul promovat de Guvern, pentru a impiedica inceperea urmaririi penale a opt fosti sau actuali ministri, lucru pe care l-a reusit printr-o ordonanta de urgenta care a blocat Comisia de la Cotroceni � emitenta avizelor de urmarire .

Este greu de indicat un singur vinovat pentru aceasta situatie a Justitiei din Romania, cred unii analisti, experti si politicieni. \"O astfel de sentinta accentueaza mai mult o stare de spirit guvernamentala. De fiecare data se gasesc argumente care arata o lipsa de vointa politica pentru a se ajunge la procese. Lucrurile se opresc in faza procedurala\", crede analistul politic Cristian Parvulescu. Semnalul de alarma tras de la Bruxelles este unul foarte grav, explica expertul Laura Stefan, coordonatorul programelor anticoruptie al Societatii Academice Romane: \"Toate aceste intarzieri politice ale dosarelor sunt foarte deranjante pentru Bruxelles . Faptul ca se pomeneste activarea clauzei este foarte ingrijorator. In termeni diplomatici, este un avertisment foarte grav\".
Presedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs, spune ca \"daca CE este critica fata de aceste lucruri, este explicabil si rezonabil\". Cat despre vinovatie, el crede ca aceasta apartine \"clasei politice in general. Clasa politica se strange si trece peste diferende cand e vorba de soarta unui semen politic\".

Totusi, influenta politicului asupra Justitiei nu mai este atat de puternica si directa precum in anii trecuti. Judecatorii, fie ei de la Curtea Constitutionala (CC) sau de la instanta suprema, sunt cei care au in mana aceste dosare grele si tot ei iau deciziile de blocare a lor. \"Exista o fofilare a instantelor de a zice da sau ba in aceste dosare, care poate avea o mie de motive\", recunoaste senatorul Eckstein-Kovacs. Expertul anticoruptie Laura stefan este mult mai transant: \"Judecatorii prefera sa se spele pe maini de aceste dosare, pe care le percep ca extrem de periculoase. Portite exista, legislatia permite asta. Oare gresesc chiar toti procurorii in aceste dosare grele sau avem o alta problema?\", se intreaba Laura Stefan .


Analistul Cristian Parvulescu stie ca CC este o institutie politica numita cu un mandat: \"La CC este o mare concentratie de conservatorism, cu toate conotatiile negative ale termenului. Ea devine o frana in separarea puterilor in stat, care blocheaza reforma inca din 2005\". Parvulescu da vina si pe procurori, care uneori intocmesc dosare deficitare, dar mai ales pe judecatori: \"Influentarea lor nu este directa, ci discreta. Multi provin din vechiul sistem si pot fi santajati cu dosare de Securitate sau fac parte din retele de influenta . Atitudinea lor este circumspecta, incearca mereu sa se protejeze in spatele procedurilor. Multi au legaturi invizibile, dar eficiente, ca urmare a mostenirii comuniste, cu zona politica, economica, dar mai ales cu cea a serviciilor secrete\".


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...