din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1747 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » COMUNICAT. Interceptarea legala a convorbirilor telefonice nu este abatere disciplinara

COMUNICAT. Interceptarea legala a convorbirilor telefonice nu este abatere disciplinara

  Publicat: 19 May 2008       2631 citiri       Sursa: Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media  


La data de 12 ianuarie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu in legatura cu materialele de presa referitoare la interceptarile telefonice in cazul "Omar Hayssam", dispunand efectuarea verificarilor necesare de catre Inspectia Judiciara.

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Infractiunea se consuma in momentul in care,
Sistem de subordonare a elementelor, a gradelor, a functiilor, a autoritatii etc. inferioare fata de cele superioare.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Prin rezolutia nr. 17/CDP/2008, Comisia de disciplina pentru procurori a dispus, in conformitate cu art. 46 alin. 6 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliului Superior al Magistraturii, republicata si modificata, clasarea lucrarii, nefiind intrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata.

In ceea ce priveste verificarile prin care a fost sesizata Comisia de disciplina pentru procurori, acestea au vizat natura interceptarii convorbirilor telefonice dintre procurorul Ciprian Nastasiu si inculpatul Omar Hayssam si masura in care acestea se circumscriu limitelor abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata, privind exercitarea functiei cu rea credinta sau din grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune .

S-a apreciat ca fiind de esenta principiului independentei procurorului, consacrat prin dispozitiile art. 64 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata si modificata, dreptul acestuia de a planifica ancheta penala, de a dispune asupra succesiunii administrarii probelor, a importantei si semnificatiei materialului probator si a dialecticii interpretarii acestuia, toate actele sale fiind supuse controlului judecatoresc.

In masura in care legislatia procesual penala nu a stabilit o ierarhie a probelor si a mijloacelor de proba in faza urmaririi penale ori a actelor premergatoare, demersul juridic al procurorului Ciprian Nastasiu de a i se intercepta convorbirile telefonice cu inculpatul Omar Hayssam, dupa instiintarea prealabila a conducerii institutiei si autorizarea de instanta de judecata, a indeplinit cumulativ dezideratele pertinentei, concludentei si utilitatii, realizand un just echilibru intre asumarea unui posibil impact negativ asupra imaginii justitiei in randul opiniei publice si interesul legitim de finalizare a urmaririi penale si aflarea adevarului.

Initiativa procurorului Ciprian Nastasiu de a i de se intercepta convorbirile telefonice cu inculpatul Omar Hayssam, dupa autorizarea in conditiile legii, a raspuns necesitatii conducerii diligente si riguroase a procedurilor penale pe parcursul urmaririi penale, in scopul declarat al completarii unor probatorii vagi ori speculative si nu contravine sensului si semnificatiei normelor procedurale general acceptate de jurisprudenta ori celor vizand raspunderea disciplinara a procurorului.

Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...