din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2682 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » GRADO: Romania, pe primul loc in UE la incalcarea dreptului la viata, aplicarea tratamentelor inumane si a torturii

GRADO: Romania, pe primul loc in UE la incalcarea dreptului la viata, aplicarea tratamentelor inumane si a torturii

  Publicat: 19 May 2011       3032 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Romania s-a aflat anul trecut pe locul I din cele 27 de tari ale Uniunii Europene la numarul de procese inregistrate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru incalcarea articolelor 2 si 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Articolele se refera la dreptul la viata, aplicarea torturii si a tratamentelor inumane ori degradante.

vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor care impiedica infaptuirea justitiei,
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Denumire data monedei unice europene.
Prevazute in cap. I, t. VII, art.119, si urm. C, pen., partea generala,
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Debitor care se angajeaza alaturi de debitorul initial (numit delegant) sau in locul acestuia sa execute obligatia pe care delegantul o are fata de creditorul delegatar.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Mijloc procesual care da posibilitatea de a se invoca unele stari de fapt si situatii (lipsa unui martor, a unor acte) pe care instanta trebuie sa le solutioneze imediat.
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.

Conform datelor Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru anul 2010, din 47 de state europene Romania s-a clasat pe locul 4 ca numar de procese la CEDO pentru incalcarea dreptului la viata, aplicarea tratamentelor inumane si degradante si aplicarea torturii. Statul roman a fost implicat intr-un numar de 29 de procese si se pozitioneaza dupa Rusia, Turcia si Ucraina.

Populatia ultimelor 3 state este insa de doua, trei si chiar de sase ori mai mare fata de cea a Romaniei. Astfel, raportandu-ne la numarul de procese avute/numar de locuitori, Romania surclaseaza cu succes Turcia si Ucraina.

La nivelul Uniunii Europene, Romania este pe primul loc la acest capitol. Din 27 de state membre UE mai bine de jumatate au avut in anul 2010 unul sau niciun proces pentru incalcarea articolelor 2 si 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Romania a avut 29 de procese in acest sens.

In urma condamnarilor suferite pentru tratamente inumane si degradante, tortura si incalcarea dreptului la viata, pentru 2010 statul roman trebuie sa plateasca daune in valoare de mai bine de 200.000 de euro.

In ultimii 3 ani au fost constatate incalcari ale articolelor 2, respectiv 3 din Conventie in 50 de cauze . Curtea a obligat statul roman la despagubiri in valoare de peste 600.000 de euro

De-a lungul celor 15 ani de activitate, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului a asistat persoane a caror drepturi au fost incalcate. Cel mai recent caz de acest gen este cel al detinutului care murit in conditii suspecte in penitenciarul Galati.

55.000 de euro pentru moartea unui detinut

55.000 de euro este suma ceruta de familia detinutului decedat in urma cu aproape un an in conditii suspecte in penitenciarul Galati.

La data de 1 iunie 2010, Sandu Constantin a fost depus la sediul penitenciarului Galati pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. Dupa trei zile, medicii de la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean Galati au constatat decesul acestuia. Conditiile in care detinutul a murit nu au fost clare.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a demarat o ancheta interna in acest caz. Despre moartea detinutului au fost informati judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, procurorul de serviciu de la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati si angajatii Inspectoratului Judetean de Politie Galati.

Moartea lui Sandu Constantin a declansat, la acea vreme, un scandal in sistemul penitenciar romanesc. Angajati ai penitenciarului Galati au fost anchetati in acest caz.
Dupa aproape un an de la incident procesul este inca derulare cu 13 inculpati din care 5 sunt arestati preventiv.

Parintii detinutului au cerut daune morale si materiale in valoare de 35.000 de euro. Fosta sotie a acestuia a cerut 20.000 de euro si o pensie lunara in valoare de 300 de lei pentru urmatorii 3 ani care sa-i revina fiului detinutului in varsta de 15 ani.

In cazul detinutului mort in penitenciarul Galati se pune problema incalcarii dreptului la viata, aplicarea torturii si a tratamentelor inumane si degradante.


Pentru informatii suplimentare

Persoana de contact: Edit Gyenge - Specialist Relatii Publice
Telefon/Fax: 021/430 02 16
Mobil: 0729 938 422 sau 0742 968 276
E-mail: [email protected]



Citeşte mai multe despre:    GRADO    CEDO    Hotarari CEDO    Uniunea Europeana    Tortura    Dreptul la viata    Rusia    Turcia    Ucraina

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2722

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1515

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1206

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1574

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1290

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1087



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Diferentierea termenelor de solutionare a cererilor de restituire a imobilelor preluate abuziv si egalitatea in drepturi
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

CEDO: Sava impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Hassine impotriva Romaniei. Garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Iancu impotriva Romaniei. Proces echitabil
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului