din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2778 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Mesajul presedintelui UNBR de Ziua avocatului (24 iunie 2011)

Mesajul presedintelui UNBR de Ziua avocatului (24 iunie 2011)

  Publicat: 24 Jun 2011       1537 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
In anul 2011 "Ziua avocatului" marcheaza un moment in care profesia in ansamblu, simte nevoia de a se adapta, din mers, la un mediu juridic in permanenta expansiune in spatiu si timp, in care faptele sunt tot mai mult predispuse la revolta impotriva regulilor depasite sau inadaptate.

Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Opera legislativa, care are ca scop redactarea intr-o conceptie unitara
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,

Congresul avocatilor, recent incheiat, a demonstrat vointa profesiei de a se regrupa institutional si functional pentru ca efortul Corpului avocatilor menit sa ierarhizeze, sa ordoneze, sa interzica, dar sa si permita coerent si logic o conduita bazata pe standarde profesionale moderne, previzibile si flexibile sa promoveze valori specifice "constantelor profesiei de avocat`` si sa apere apararea de atacuri asupra profesiei din interiorul acesteia, dar si din exterior.

In acest an "Ziua avocatului" este sarbatorita de un numar tot mai mare de barouri prin manifestari ce fac cinste celor care, alesi in demnitati profesionale, initiaza si organizeaza evenimente ce au menirea sa scoata profesionistii din ritmul obisnuit al zilelor profesionale cotidiene in care avocatul este impartit intre obligatii si clienti, intr-o viata profesionala intensa si accelerata in care miscarea continua, sub presiunea timpului, impun profesiei un ritm caracterizat printr-o atmosfera de graba, de preocupare, de framantari permanente !

Confruntati cu nevoile cunoasterii si ale convingerii, temeiul responsabilitatii lor, avocatii sunt condamnati de istorie sa nu ramana niciodata muti la problemele carora trebuie sa le gaseasca un raspuns, fie probleme profesionale fie probleme ale societatii in care traiesc !

Avocatii sunt confruntati cu o superinflatie normativa, cu o legislatie insuficienta, cu o practica judiciara incoerenta. Reforma tehnica a sistemului de drept romanesc, realizata prin codificare, este un prilej binevenit ca avocatii sa se implice in dezbaterile organizate pentru identificarea si prefigurarea de solutii pentru aplicarea coerenta a Noilor Coduri, deoarece modificarile legislative nu trebuie sa surprinda sau sa genereze confuzii, in special in randul practicienilor, indiferent de abordarea tehnocratica a procesului de codificare.
Profesionistul avocat cauta, de regula, certitudini si raspunsuri. Adesea, certitudinea avocatului in activitatea sa profesionala este o iluzie!

Raspunsurile individuale sau colective la problemele profesionale incorporeaza atitudini, preconceptii, experiente personale sau precedente - subiectiv cunoscute si selectate - pe care, in ansamblu, ne-am obisnuit sa le numim ``convingeri". Avocatii sunt convinsi ca din ratiuni pragmatice si din consideratii de prestigiu si respect, practica apararii prin avocat va orienta creatiile jurisprudentiale, iar dialogul de idei si comunicarea dintre profesionistii dreptului, indiferent de profesia exercitata momentan, va fi fructuos, in interesele evolutiei spre modernitate a societatii romanesti.
Fie ca atitudinile, convingerile, conduita profesionala sa dovedeasca prin fapte ca sarbatoarea Corpului profesional confruntata cu "ziua profesionala" a avocatului face loc in sufletul fiecaruia dintre noi si sentimentului apartenentei si responsabilitatii fata de Corpul profesional din care facem parte, in preocuparile caruia trebuie sa se gaseasca si aspectele ce tin de viata avocatului in familia sa, adeseori sacrificata pe altarul profesiei, de cunoasterea traditiilor profesiei si aniversarea inaintasilor nostri !

Fie ca "Ziua avocatului " - instituita la 24 iunie al fiecarui an - sa ne regaseasca sanatosi si puternici !

av. dr. Florea Gheorghe

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania



Citeşte mai multe despre:    Ziua avocatului    UNBR    Avocati

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

UNBR: Atentie la avocatura falsa! Verificati Tabloul avocatilor!
08 Apr 2020 | 1349

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 1988

UNBR si INPPA au afisat rezultatele examenului de admitere - sesiunea August 2019. Vezi rata de promovabilitate!
08 Sep 2019 | 2665

Au fost publicate actele necesare si programul pentru inscrierea la examenul de admitere in profesia de avocat, sesiunea august 2019
03 Jul 2019 | 973

UNBR a republicat Regulamentul-cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul INPPA, in forma consolidata.
22 Jun 2019 | 1208

Solicitare catre UNBR: interdictia expresa ca un avocat sa fie membru acoperit in cadrul organelor de stat
31 May 2019 | 760



Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Sediu profesional adjudecat, proprietate, a Cabinetului de avocat. Inscrierea in Cartea funciara
Sursa: Lect. univ. dr. Claudiu Constantin DINU | UNBR

Publicitatea in avocatura. Marketing juridic. Limitari si posibilitati practice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Jurisprudenţă

Recunoasterea calitatii de avocat definitiv. Reinscriere pe Tabloul Avocatilor
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 2851 din data de 7 iunie 2012 pronuntata in recurs de Sectia de contencios-administrativ si fiscal