din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3504 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE solicita Belgiei si Romaniei sa se conformeze dispozitiilor Directivei-cadru a UE privind deseurile

CE solicita Belgiei si Romaniei sa se conformeze dispozitiilor Directivei-cadru a UE privind deseurile

  Publicat: 29 Sep 2011       1799 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana ia masuri impotriva Belgiei si Romaniei, care nu au respectat termenul-limita, si anume 2010, stabilit pentru transpunerea in legislatia nationala a Directivei-cadru a UE privind deseurile.

1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Sistem de subordonare a elementelor, a gradelor, a functiilor, a autoritatii etc. inferioare fata de cele superioare.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Notificare prin care, in cadrul unui raport contractual, creditorul cere expres debitorului sa-si execute obligatia ajunsa la scadenta.
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.

La recomandarea comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, Comisia trimite acestor statelor membre un aviz motivat, solicitandu-le sa se conformeze in termen de doua luni. In caz contrar, Comisia poate sa defere cazurile Curtii de Justitie a UE si sa solicite sanctiuni financiare imediate.

Drectiva-cadru a UE privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) instituie cadrul juridic pentru tratarea deseurilor in UE si introduce principii de gestionare a deseurilor, cum ar fi principiul ``poluatorul plateste``, stabilind o ierarhie obligatorie in materie de gestionare a deseurilor. Astfel, statele membre trebuie sa acorde prioritate prevenirii, apoi reutilizarii, reciclarii si altor operatiuni de valorificare, eliminarea reprezentand optiunea cea mai putin dezirabila.

Statele membre aveau obligatia ca, pana la 12 decembrie 2010, sa asigure intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative necesare pentru a se conforma directivei. Intrucat Belgia si Romania nu au notificat la timp Comisiei toate masurile de implementare, aceasta le-a trimis o scrisoare de punere in intarziere. Romania a informat Comisia ca urmeaza sa se conformeze pana in aprilie 2011. Unele regiuni din Belgia au preconizat ca se vor conforma abia in noiembrie 2011 (Flandra si Valonia) si in ianuarie 2012 (Bruxelles-Capitala). Deoarece legislatia necesara nu a fost inca adoptata in niciunul dintre cele doua state membre, Comisia a decis sa trimita un aviz motivat.

Conform unei noi politici, daca statele membre nu transpun legislatia UE in legislatia nationala in termenul prevazut, Comisia poate solicita Curtii impunerea de sanctiuni financiare inca de la prima sesizare a acesteia, fara a fi nevoie sa solicite o a doua hotarare . Aceasta politica a fost adoptata in noiembrie 2010 si a intrat in vigoare la 15 ianuarie 2011.

Cantitatea de deseuri produse in UE creste constant, in fiecare an fiind generate 3 miliarde de tone. Directiva-cadru privind deseurile vizeaza disocierea cresterii economice de generarea deseurilor si stabileste un cadru juridic pentru tratarea deseurilor pe teritoriul UE. Scopul urmarit este protectia mediului si a sanatatii umane prin prevenirea efectelor negative ale producerii si gestionarii deseurilor.

In ianuarie 2011, Comisia a deschis proceduri in constatarea neindeplinirii obligatiilor impotriva a 23 de state membre, din cauza nerespectarii Directivei-cadru privind deseurile. Dintre cele 23 de cazuri initiale, raman deschise 16, din care 13 (inclusiv Belgia si Romania) se afla in prezent in stadiul de aviz motivat (a se vedea IP/11/595 si IP/11/724).



Citeşte mai multe despre:    Belgia    Deseuri    Comisia Europeana    Flandra    Valonia

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 468

ICCJ: Veniturile la Fondul pentru mediu nu constituie obligatie fiscala
08 Apr 2020 | 1525

Decrete de promulgare semnate de Presedintele Romaniei in data de 29.10.2019
29 Oct 2019 | 1152

Camera Deputatilor a adoptat Proiectul de Lege pentru pentru modificarea si completarea Legii privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice
02 Oct 2019 | 783

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 25 iunie 2019
25 Jun 2019 | 1074

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 20 iunie 2019
21 Jun 2019 | 809



Articole Juridice

Perioadele de crestere a copilului realizate in alte state membre trebuie luate in considerare la calcularea pensiei pentru limita de varsta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Nu constituie discriminare interzicea purtarii vizibile a semnelor religioase, filozofice sau spirituale in cazul in care se aplica in mod general si nediferentiat tuturor lucratorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Fake News. Afectarea demnitatii si imaginii persoanei. Practica Tribunalului Bucuresti
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Excluderea perioadei de disponibilitate din timpul lucrat. Conditiile restituirii platii nedatorate unor drepturi salariale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Constanta - Decizia civila nr. 153 din data de 17.06.2020

Perioada serviciului de permanenta al procurorilor fara prestarea activitatii nu constituie timp de lucru
Pronuntaţă de: Tribunalul Valcea - Sentinta Civila nr. 867 din 24.09.2020.

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ: In ipoteza renuntarii la urmarirea penala fata de un minor care a implinit varsta de 16 ani poate fi dispusa fata de acesta obligatia prestarii unei munci neremunerate in folosul comunitatii.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie