din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2054 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Revizuire a legislatiei UE in materie de protectie civila pentru o gestionare mai eficienta a dezastrelor

Revizuire a legislatiei UE in materie de protectie civila pentru o gestionare mai eficienta a dezastrelor

  Publicat: 20 Dec 2011       1891 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a propus astazi masuri legislative in scopul intensificarii cooperarii europene in materie de protectie civila, masuri care vor asigura un raspuns mai eficient, mai eficace si mai rapid la dezastre, precum si o intensificare a actiunilor de prevenire si pregatire.

Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Se utilizeaza o serie de masuri printre care: constituirea de garantii;
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.

ropunerile vor permite Europei sa depaseasca actualul sistem de coordonare ad hoc si sa ajunga intr-un stadiu in care asistenta este planificata din timp si poate fi garantata indiferent de locul in care se petrece dezastrul.

``Una dintre principalele propuneri este constituirea, pe baza de voluntariat, a unei rezerve de echipe si echipamente specializate ale statele membre, care va putea fi mobilizata imediat ca parte a unui raspuns european colectiv``, a declarat Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si reactie la situatii de criza .

``La fel de important este ca, prin aceste masuri legislative, politica in materie de protectie civila sa depaseasca sfera raspunsului in caz de dezastre si sa se axeze mai mult pe prevenirea dezastrelor si gestionarea riscului . Intentia noastra este ca aceste propuneri sa puna bazele unei politici globale de gestionare a dezastrelor in cadrul Uniunii Europene``.

Pentru gestionarea noilor masuri, va fi instituit un Centru de raspuns pentru situatii de urgenta, operational 24 de ore din 24, care va furniza o coordonare UE mai eficace in caz de dezastru si va asigura informarea in permanenta a statelor membre pentru a imbunatati furnizarea sprijinului.

De asemenea, Comisia Europeana doreste sa incurajeze o cooperare mai intensa privind planificarea in avans a operatiunilor europene de raspuns in caz de dezastre prin diverse masuri cum ar fi: cartografierea resurselor statelor membre, elaborarea de planuri de urgenta, precum si imbunatatirea planificarii referitoare la gestionarea riscurilor. Comisia va incerca sa asigure finantare pentru a acoperi orice lacune identificate si propune cresterea investitiilor in programe de formare comune si exercitii transfrontaliere. Modalitatile de transport vor fi de asemenea rationalizate pentru a garanta mobilizarea imediata a asistentei UE.

UE dispune de doua instrumente principale pentru a oferi un prim raspuns in caz de dezastre: ajutorul umanitar si protectia civila. Tratatul de la Lisabona stabileste faptul ca ``Uniunea incurajeaza cooperarea intre statele membre pentru a spori eficacitatea sistemelor de prevenire a catastrofelor naturale sau provocate de om si de protectie impotriva acestora.``

In octombrie 2010, Comisia a prezentat planul ``Consolidarea raspunsului european in caz de dezastre: rolul protectiei civile si al asistentei umanitare``, in care si-a prezentat viziunea cu privire la un raspuns UE mai rapid si mai eficient in caz de dezastre. Aceste sugestii s-au bucurat de sprijin politic din partea statelor membre si a Parlamentului European. Propunerea de astazi pentru o revizuire a legislatiei UE in materie de protectie civila se bazeaza pe aceste idei.

Mecanismul european de protectie civila faciliteaza cooperarea in ceea ce priveste furnizarea unui raspuns in caz de dezastre intre 31 de state europene (UE-27 plus Croatia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia). Tarile participante isi pun in comun resursele care pot fi puse la dispozitia tarilor afectate de dezastre din intreaga lume. Atunci cand este activat, acest mecanism asigura coordonarea asistentei in interiorul si in exteriorul Uniunii Europene. Comisia Europeana gestioneaza mecanismul prin intermediul Centrului de monitorizare si de informare (MIC).

De cand a fost creat, in 2001, acest mecanism a fost activat in cazul dezastrelor produse atat in statele membre (cum au fost incendiile forestiere din Portugalia, inundatiile din Balcani in 2010 si explozia la o baza navala din Cipru in 2011), cat si la nivel mondial, inclusiv in cazul cutremurelor recente din Haiti, Chile si Japonia.



Citeşte mai multe despre:    Protectie civila    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 483

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1410

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1094

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1016

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1559

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1476



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

In cazul in care paguba a fost produsa de mai multi salariati este necesara chemarea in judecata a tuturor angajatilor responsabili de producerea prejudiciului produs
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti- Decizia civila nr. 2469 din data de 07 Mai 2019

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Modificare autorizatie de constructie
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr.830 din data 01.04.2010