din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2774 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Legea privind azilul in Romania ingradeste accesul la justitie

Legea privind azilul in Romania ingradeste accesul la justitie

  Publicat: 25 Jun 2008       1666 citiri       Sursa: Ziare.com  


Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Articolul 121 din Legea privind azilul in Romania este neconstitutional pentru ca ingradeste accesul la justitie, a hotarat, luni, Curtea Constitutionala .

Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Curtea a luat aceasta decizie, definitiva si irevocabila, deoarece articolul mentionat nu stabileste si posibilitatea ca plangerea sa poata fi depusa direct la instanta de judecata si nici posibilitatea depunerii plangerii printr-un reprezentant, informeaza NewsIn.

In motivarea deciziei, Curtea Constitutionala constata ca legea prevede dreptul de a face plangere impotriva hotararii de respingere a accesului la procedura de azil si de dispunere a transferului strainului in statul responsabil cu examinarea cererii, dar introducerea personala plangerii, in coditiile legii, nu suspenda transferul solicitantului.

Legea stabileste expres obligatia depunerii personale a plangerii, ceea ce nu se mai poate realiza deoarece solicitantul este transferat imediat.
Membrii Curtii considera ca aceste prevederi incalcau liberul acces la justittie, asa cum se arata si in motivarea deciziei: "cum dispozitia de transfer devine executorie din momentul primirii dovezii de comunicare, exista imposibilitatea obiectiva de a depune plangerea, fiind imediat transferabil in statul membru responsabil. Asadar, este anulata posibilitatea concreta si efectiva a acestuia de a-si valorifica dreptul de acces liber la justitie".

Aceste incalcari ale normelor constitutionale, la care se adauga si interdictia expresa ca solicitantul de azil sa isi poata desemna un reprezentat, "echivaleaza cu privarea de dreptul de a sesiza instanta de judecata, iar dreptul la contestatie apare doar ca un drept pur formal, care, in realitate, nu poate fi exercitat efectiv", precizeaza CCR.

O alta incalcare a liberului acces la justitie este, in opinia judecatorilor Curtii, si "obligatia depunerii plangerii la Oficiul Roman pentru Imigrari, pentru ca reprezentantii acestuia sa o inainteze instantei de judecata", deoarece acesta prevedere a legii privind azilul nu ofera posibilitatea depunerii plangrii direct in fata magistratilor.

Exceptia de neconstitutionalitate care priveste articolul 121 din Legea azilului a fost ridicata solicitantul de azil Ali Hashem Abd. Acesta a inaintat Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti - Sectia a II-a civila - o plangere impotriva hotararii Oficiului Roman pentru Imigrari prin care solicitantului i-a fost respinsa cererea de acces la procedura de azil, stabilsindu-se transferul acestuia in Bulgaria.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...