din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3806 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Incepere urmarire penala - cauza explozie Sighetu Marmatiei

Incepere urmarire penala - cauza explozie Sighetu Marmatiei

  Publicat: 05 Mar 2012       2410 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
In continuarea cercetarilor efectuate in dosarul penal cu numarul de sus privind accidentul prin explozie care a avut loc la data de 19 februarie 2012, in localitatea Sighetu Marmatiei,
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus inceperea urmaririi penale fata de doua persoane fizice.

(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Conform art.219 Cod Penal, distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare, din culpa, a unui bun, chiar daca acesta apartine faptuitorului,
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Expresie folosita in t. VIII, art. 146, C. proc. pen., partea generala,
Conform art. 290 Cod Penal, falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288 (falsul material in inscrisuri oficiale),
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Calitate procesuala pe care o are faptuitorul odata cu declansarea procesului penal,
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.


In sarcina fiecareia dintre cele doua persoane fizice s-a retinut savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa (victima C. A. S.), vatamare corporala din culpa (fata de 14 persoane vatamate), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata.


In fapt, in raport cu probatoriul administrat in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale s-a retinut faptul ca, una dintre persoanele fizice puse sub invinuire, in calitate de diriginte de santier in perioada 2005-2010, avand atributii de verificare a calitatii executiei constructiilor, privind edificarea retelei de distributie a gazului metan in orasul Sighetu Marmatiei, a vizat documentele tehnice (procese-verbale de receptie a lucrarilor efectuate pe mai multe strazi din unicipiul Sighetu Marmatiei si diagramele de presiune).


De asemenea, probele administrate in cauza, au relevat ca cel de-al doilea invinuit , persoana fizica, in calitate de responsabil cu lucrarile de constructie din partea firmei S.C. B.G S.A., in perioada 2005-2006 a vizat documentele tehnice, desi pozitionarea conductelor s-a facut la o alta adancime decat cea prevazuta in proiect si fara ca aceste conducte sa fie fixate pe un pat de nisip. In acelasi timp, probatoriul a relevat ca, amplasarea in fapt a conductei s-a facut in alt loc decat cel prevazut in proiect.


Aceste fapte (cele cu privire la nerespectarea proiectului de executie) au creat conditiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz la intersectia a doua strazi (constatata de organele de cercetare penala in data de 19 februarie 2012), situatie in care au existat infiltrari de gaz in subsolul imobilului avariat, infiltrari urmate de producerea celor doua explozii in data de 19 februarie 2012.


Cercetarea exterioara a locului evenimentului s-a efectuat in data de 19.02.2012, intre orele 1000-2300, a fost continuata in data de 20.02.2012 si in data de 22.02.2012.


In urma efectuarii cercetarii la fata locului s-a constatat faptul ca proiectul de executie al retelei de distributie a gazului nu a fost respectat. Cu ocazia decopertarii s-a descoperit o fisura in conducta de gaze. Aceasta conducta era pozitionata la o adancime de doar la 66 cm, desi adancimea prevazuta in proiect era de 90 cm. Proiectul prevedea realizarea unui pat de nisip protector cu grosimea de 10 cm, care ar fi trebuit sa fie sub aceasta conducta, dar s-a constatat ca acesta lipsea cu desavarsire.


Din primele depozitii ale persoanelor audiate a reiesit faptul ca angajatii S.C. B .G S.A. au fost chemati de mai multe ori, anterior producerii accidentului, dar de fiecare data angajatii firmei distribuitoare a gazului au sustinut ca nu au semnalat prezenta gazului metan. Mai mult decat atat, au recomandat persoanei fizice care a facut sesizarea sa renunte la aparatul pe care il avea montat pentru detectarea gazului metan.




Citeşte mai multe despre:    Vatamare corporala    Urmariere penale    Distrugere    Distrugere din culpa    Fals in insricuri

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

RIL admis: sotul sau persoanele care se afla in intretinerea soferului vinovat au dreptul la despagubiri doar daca sunt victime directe ale evenimentului rutier
29 Oct 2015 | 1660

Seful Politiei Orasului Negresti Oas pus sub control judiciar
13 Aug 2014 | 1750

Noile coduri Penale - De la lege la practica
10 May 2014 | 2048

DNA propune arestarea a 29 de inculpati pentru evaziune fiscala
29 Oct 2013 | 2545

Procurorii DNA au trimis in judecata 3 politisti din Teleorman
31 Jan 2013 | 2012

PICCJ - Trimitere in judecata pentru parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie
15 Oct 2012 | 3282



Articole Juridice

O companie aeriana este responsabila pentru prejudiciile cauzate de un pahar cu cafea fierbinte care se varsa
Sursa: EuroAvocatura.ro

Conditiile legale necesare functionarii cluburilor si localurilor (constructii aglomerate)
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Refuzul unui stat membru de a elibera un permis de conducere nu poate justifica nerecunoasterea permisului obtinut ulterior intr-un alt stat membru
Sursa: EuroAvocatura.ro

Infractiunile contra integritatii corporale sau sanatatii in Noul Cod Penal (art. 191 - 196)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Hotarare penala prin care s-a solutionat si actiunea civila. Efecte asupra actiunii in regres formulata ulterior de prepusul - debitor solidar
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 45 din 16 ianuarie 2020

Raspundere civila delictuala. Actiune in despagubiri. Invocarea unui prejudiciu moral cu caracter continuu
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 2263 din 11 noiembrie 2020

Raspundere civila delictuala. Despagubiri solicitate de catre victima unui accident rutier
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 202 din 29 ianuarie 2020